Dordrecht, Netherlands

Dit maakt de visarend zo uniek

Visarend Joey Braat
Wat fladderen, opstijgen en snel weer dalen. De afgelopen tijd was via de webcam Beleef de Lente te zien hoe de jonge visarenden opgroeiden en leerde vliegen. Het is voor de Biesbosch belangrijk dat de visarenden zich hier vestigen. "Het laat zien hoe voedselrijk het gebied nu is", vertelt boswachter Joey Braat.
Stephanie Roggekamp | 28 juli 2022 16:40 | Aangepast op 28 juli 2022 16:40
"Het aller mooiste is dat het broedseizoen weer goed is afgerond", vertelt Braat trots. "Het is echt wel uniek dat er drie kuikens zijn groot gebracht." Een visarend krijgt maximaal 3 eieren. "Het is dan hartstikke mooi als er drie ook daadwerkelijk uitvliegen."

Het is niet niet bij maar drie jongen gebleven afgelopend maanden. Uiteindelijk zaten er drie paren in het gebied, en allemaal kregen ze drie jongen. "Zo kan je zeker zeggen dat het een goed seizoen is geweest", legt de boswachter uit. Van de vier á vijf nesten die in Nederland zijn vastgesteld, ligt zeker het grootste deel in de Biesbosch.


De hoogte punten
Voor Braat was het feit dat de visarenden in maart weer aankwamen een hoogtepunt. "Het is goed om te zien, dat ze nu toch trouw terugkomen." Het mannetje kwam dit jaar, zoals gewoonlijk, eerder aan. Het was even spannend of het vrouwtje op tijd aankwam, maar ook zij kwam gelukkig terug naar haar vaste nest.

Oók was het spannend welk mannetje mocht blijven. Er waren er twee aangekomen op het nest. Maar ook dit kwam uiteindelijk goed. Een andere climax voor Braat was de komst van het eerste ei. "Dat is natuurlijk een mooi moment." En zodra de vogels uiteindelijk gaan vliegen, 'Ja dat zijn echt wel de hoogte punten van het seizoen'.


Sierlijke roofvogel
Braat geniet volop van deze roofvogels die nu boven de Biesbosch hun eerste vlieguren maken. "Vooral de manier van jagen is mooi", vertelt hij. "Het lijkt alsof ze bidden, ze hangen boven het water, duiken naar beneden met die klauwen pakken ze een vis."

Dit gaat Braat het meest missen als de roofvogels in september uitvliegen naar midden-Afrika. "Dan is het weer wachten tot maart, tot ze weer terugkomen."

Toch zullen niet alle visarenden terugkomen. Benieuwd waarom niet? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Biesbosch|Visarend|

Lees ook

Etende en datende Grutto's in de Biesbosch

"Het is een romantisch beeld", vertelt boswachter Blom als hij door de Kleine Noordwaard in Werkenda...

Eerste visarend verlaat nest

Al een paar dagen leek hij of zij te oefenen. Woensdagochtend was het dan daadwerkelijk zover. De e...

Gaas in Dordtse dijk: de bever rukt op

In de dijk langs de Merwelanden ter hoogte van de Sterrenwacht komt een ondergronds gaasscherm. Dit ...

Visarend landt weer in Biesbosch: '1 dag eerder dan vorig jaar!'

Elk jaar rond 24 maart landt er een koppel visarenden in de Biesbosch. Ook dit jaar zijn ze weer sti...

Tweede visarend van ‘webcamnest’ in Biesbosch slaat zijn vleugels uit

Na wat oefenen is het ook de tweede visarend van het ‘webcamnest’ in de Biesbosch gelukt om zijn...

Een velduil, een ree en een vos, maar geen zeearend

Boswachters in de Biesbosch hebben op een eilandje een wildcamera geplaatst. Ze hoopten een zeearend...