Dordrecht, Netherlands

Dordrecht is straks een nieuw station en spoorlijn rijker

De nieuwe make-over van Station Dordrecht-Zuid bleek nog maar het topje van de ijsberg te zijn. Het rijk gaat de komende jaren investeren in een ingrijpende verbetering van Station Dordrecht. En daar blijft het niet bij. Dordrecht is straks een station rijker op het Leerpark.
Marie Frenay | 14 november 2022 19:00 | Aangepast op 14 november 2022 17:31
De komende jaren investeert Dordrecht in het bouwen van nieuwe woningen en het creëren van nieuwe banen rondom het spoor. Die huizen en banen moeten goed bereikbaar zijn voor Dordtenaren en dat betekent dat het openbaar vervoer wat beter op rolletjes moet lopen. Die verbeteringen worden nu mogelijk gemaakt dankzij de investeringen van het rijk.

De investering in het Dordtse station is onderdeel van een investeringspakket van 1,5 miljard euro. Met dat geld kan Dordrecht het station voor 2030 nog verbeteren.

Hoe gaat die verbetering eruit zien?
De oude lijn wordt hersteld. Dat is de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht. De spoorlijn is ontzettend belangrijk voor de Verstedelijkingsalliantie, volgens de gemeente Dordrecht. Acht gemeenten (Leiden, Zoetermeer, Den Haag, Rijswijk, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht), Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, provincie Zuid-Holland en het Rijk vallen onder deze alliantie en creëren samen werkgelegenheid, verduurzaming, vergroening en mobiliteit.

Als alle locaties rondom de oude lijn beter bereikbaar worden dan wordt het ook mogelijk om meer woningen in de stad te bouwen in plaats van in de polders, volgens de gemeente. Op deze manier blijven de buitengebieden groen. Wethouder Rik van der Linden voegt eraan toe: “Met een citysprinter die 8 tot 12 keer per uur rijdt. Zetten we in op duurzame mobiliteit in Dordrecht en dat is belangrijk voor een gezonde en leefbare stad."

Station rijker
De komst van een extra station neemt ook allerlei voordelen met zich mee. Niet alleen de Smart Campus Leerpark wordt toegankelijker, maar ook het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt beter bereikbaar. Wethouder Chris van Benschop is vooral enthousiast over de mogelijkheden die het nieuwe station met zich meebrengt voor het onderwijs: "Het aanbod aan mbo- en hbo opleidingen op het Leerpark groeit, net als het aantal bedrijven. Een station Leerpark is daarom een belangrijke voorziening in deze bruisende leer- en werkomgeving".

De planning voor het nieuwe station staat nog niet vast, maar het doel is wel om ook dit plan voor 2030 te realiseren.

Lees meer over:

openbaar vervoer|Station|

Lees ook

Helft minder treinen tussen Dordrecht en Rotterdam door kapotte bovenleiding

Er rijden woensdag, donderdag en vrijdag geen acht, maar vier treinen per uur tussen Dordrecht en Ro...

Pendelbus moet verkeersdrukte tijdens Decemberdagen voorkomen

De Dordtse Decemberdagen beginnen deze week en dat betekent niet alleen drukte in de binnenstad, maa...

Reizen met Qbuzz in 2023 zeven procent duurder: ‘Onvermijdelijk’

In 2023 ben je ruim zeven procent meer kwijt voor trein- en busreizen met Qbuzz. Qbuzz verhoogt de p...

Openbaar vervoer met korting voor alle Dordtse minima

Alle Dordtenaren vanaf 18 jaar met een inkomen tot 140 procent van het minimum mogen met ingang van...

Stakingen aangekondigd in streekvervoer in onze regio na mislukt cao-overleg

Buschauffeurs, machinisten en conducteurs van het streekvervoer in onze regio zijn opgeroepen om don...

Nu ook in- en uitchecken met je betaalpas bij Qbuzz

Reizigers die gebruik maken van de bussen en treinen van Qbuzz in onze regio hoeven vanaf dinsdag 3...