In de zogeheten Onderwereldkaart vergeleek
RTL Nieuws alle 352 Nederlandse gemeenten op basis van twintig indicatoren die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals leegstand, schulden of wapenhandel.
Wapenhandel
Vooral op dat laatste punt scoort Dordrecht hoog. Tussen 2019 en 2021 zijn 208 geregistreerde zaken van bezit van en handel in wapens bekend bij de politie. Dat komt neer op 5,9 zaken per 10.000 inwoners. In slechts vijf gemeenten in Nederland zijn procentueel meer gevallen van wapenhandel bekend in de afgelopen drie jaar.
Ook inwoners die verdacht worden van een ondermijnend delict zoals oplichting, witwassen, afpersing of drugshandel (1.64 procent) en huishoudens met problematische schulden (10.7 procent) zorgen ervoor dat Dordrecht hoog scoort op de kaart.
Criminelen hebben namelijk, zo schetst criminoloog Edward van der Torre, “uitstekende voelsprieten voor mensen die in de problemen zitten”. Door hen hulp te bieden kunnen criminelen mensen met schulden de criminaliteit in loodsen.
Rotterdam derde
In omliggende gemeenten is alleen Zwijndrecht (plek 77) nog terug te vinden in de eerste honderd van de Onderwereldkaart, voornamelijk door het aantal huishoudens met problematische schulden. Rotterdam komt op plek drie, achter de Limburgse gemeenten Heerlen en Kerkrade. Deze gemeenten liggen vlakbij de Duitse grens en zijn daarom extreem kwetsbaar voor criminelen.