Dordrecht, Netherlands

Dordrecht scoort hoog op de ‘Onderwereldkaart’, vooral door wapenhandel

Dordrecht komt op plek zestien in de ranglijst van gemeenten die het grootste risico lopen om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws naar ondermijnende criminaliteit in Nederland.
Corrado Francke | 8 december 2022 10:05 | Aangepast op 8 december 2022 10:05
In de zogeheten Onderwereldkaart vergeleek RTL Nieuws alle 352 Nederlandse gemeenten op basis van twintig indicatoren die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals leegstand, schulden of wapenhandel.

Wapenhandel
Vooral op dat laatste punt scoort Dordrecht hoog. Tussen 2019 en 2021 zijn 208 geregistreerde zaken van bezit van en handel in wapens bekend bij de politie. Dat komt neer op 5,9 zaken per 10.000 inwoners. In slechts vijf gemeenten in Nederland zijn procentueel meer gevallen van wapenhandel bekend in de afgelopen drie jaar.

Ook inwoners die verdacht worden van een ondermijnend delict zoals oplichting, witwassen, afpersing of drugshandel (1.64 procent) en huishoudens met problematische schulden (10.7 procent) zorgen ervoor dat Dordrecht hoog scoort op de kaart.

Criminelen hebben namelijk, zo schetst criminoloog Edward van der Torre, “uitstekende voelsprieten voor mensen die in de problemen zitten”. Door hen hulp te bieden kunnen criminelen mensen met schulden de criminaliteit in loodsen.

Rotterdam derde
In omliggende gemeenten is alleen Zwijndrecht (plek 77) nog terug te vinden in de eerste honderd van de Onderwereldkaart, voornamelijk door het aantal huishoudens met problematische schulden. Rotterdam komt op plek drie, achter de Limburgse gemeenten Heerlen en Kerkrade. Deze gemeenten liggen vlakbij de Duitse grens en zijn daarom extreem kwetsbaar voor criminelen.

Bekijk de volledige kaart via de website van RTL Nieuws.
De scores van Dordrecht op de Onderwereldkaart RTL Nieuws

Lees ook

Twee messen aangetroffen bij fouilleeractie in Krispijn

De politie heeft dinsdag op verschillende plekken in Krispijn voorbijgangers gecontroleerd op wapenb...

Wapens aangetroffen bij preventief fouilleren in Krispijn

Messen, een geslepen schroevendraaier, busjes pepperspray en een stanleymes. Dat was de vangst van e...

Dordrecht kwetsbaar voor zware criminelen: PVV is bezorgd en stelt vragen

Dordrecht, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws, komt op plek zestien in de ranglijst van gemeenten...

Via Cultura LIVE: Criminele ondermijning

Criminele ondermijning is een steeds groter wordend probleem. Maar wat kan een gemeente daar eigenli...