Dordrecht, Netherlands

Dordrecht: verplicht informatie openbaar maken

De gemeente Dordrecht maakt op officieel verzoek al zijn informatie openbaar, maar doet dat niet aan iedereen. Het voert daarmee de Wet Openbaarheid Bestuur ten dele uit. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan onder 93 gemeentes, provincies en waterschappen. De schrijvers van het rapport geven daarmee Dordrecht een voldoende, maar geven wel aan dat het beter kan.
Ruud Elmendorp | 27 september 2022 12:20 | Aangepast op 27 september 2022 12:20
Mensen die van een overheid informatie willen hebben die niet openbaar is, kunnen een verzoek indienen om dit wel bekend te maken. Dat kon tot mei 2022 via de Wob: Wet openbaarheid van bestuur. Vanaf 1 mei heet de Wet open overheid (Woo).

In Dordrecht wordt zo’n 95 keer per jaar een verzoek ingediend. Met de overgang naar de Woo heeft de Dordtse Rekenkamercommissie laten onderzoeken wat er nog beter kan. Hiervoor zijn tien Dordtse Wob-verzoeken en de uitkomsten bekeken.

De onderzoekers concluderen dat de indieners vrijwel altijd binnen de wettelijke termijn antwoord krijgen. Tussen 2018 en 2020 is vier keer (1 tot 3 procent) bezwaar gemaakt tegen een besluit op een Wob-verzoek. De commissie bezwaarschriften krijgt in Dordrecht toegang tot de volledige informatie waarover het Wob-verzoek gaat.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de informatie die iemand heeft opgevraagd, nu nog niet toegankelijk is voor andere personen. De gemeente moet dit wel actief op haar website bekendmaken. Op termijn moeten ook het verzoek en de beslissing hierop openbaar worden volgens de nieuwe wet. Het college van burgemeester en wethouders geven aan dit via een wettelijk verplicht platform vanaf eind 2022 te gaan doen.

Ook het indienen van een verzoek moet makkelijker, stellen de onderzoekers. Dat kan op meerdere manieren: per e-mail, brief en mondeling en het algemene contactformulier. Maar niet alle mogelijkheden zijn nu te vinden op de websitepagina over de Wob/Woo.
Om de toepassing van de Woo soepel te laten verlopen, moet bovendien de interne handleiding worden aangepast. Iedereen moet voortaan bij een vast contactpersoon terechtkunnen met vragen over de wet. B en W nemen deze aanbeveling over.

Lees ook

Henri (66) wordt gebeten door besmette vleermuis: 'Raak ze nooit aan'

Tijdens een werkdag als vrijwilliger bij het Dordtse dierenzorgcentrum Louterbloemen, krijgt Henri S...

Lijnbus en politieauto botsen in Alblasserdam

Een lijnbus is dinsdagochtend op een politieauto gebotst in Alblasserdam. Het ongeluk gebeurde rond ...

Kapotte ruit en zwartgeblakerde gevel na explosie

Bij een huis aan de Beinemastraat in de Dordtse wijk De Staart is in de nacht van maandag op dinsdag...

Dure fiets en iPhone buitgemaakt bij straatroof: halfjaar cel voor dader (29)

Een Zwijndrechter die in maart in zijn geboorte- en woonplaats een straatroof pleegde, moet van de r...

Waarop wel en niet bezuinigen? Inwoners denken mee over financiële keuzes Sliedrecht

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk en dus moet er flink bezui...

Auto te water, maar bestuurder ontbreekt

Aan de Wilgenweg in Groot-Ammers is maandagmiddag een auto in het water aangetroffen. In het voertui...