Dordrecht, Netherlands

Dordrecht worstelt met carnavalscultuur: ‘Maar mijn feestje maakt niemand kapot’

In Dordt werd in 2019 voor het laatst carnaval gevierd RTV Dordrecht
De Dordtse Merwekrabbers zijn, na drie jaren zonder feest, weer helemaal klaar voor carnaval. Voorzitter Ton Sörensen merkt op dat veel vrijwilligers zijn afgehaakt, maar hoopt op een paar mooie dagen. “We maken er het beste van met zijn allen”, vertelt de 69-jarige Dordtenaar.
Corrado Francke | 15 februari 2023 13:00 | Aangepast op 15 februari 2023 11:14
In Ooi- en Ramsgat, hoe Dordrecht heet tijdens carnaval, bestaat de Raad van Elf dit jaar uit vier man. “Het is allemaal moeilijk na drie jaar”, verzucht Sörensen. “Ik ben blij dat we in ieder geval deze vier hebben gevonden, maar ik zou natuurlijk liever een volledige raad hebben.”

Carnaval begint zaterdag met de sleuteloverdracht in het Stadhuis, om exact elf over elf ‘s ochtends. In de middag, om 14:00 uur, start de optocht door het centrum. Met een feest bij café Groothoofd wordt de dag afgesloten. Zondag gaat er een bus naar Brabant, waar in ‘Traaie’ (Terheijden) feest wordt gevierd. Dinsdagavond is de zogeheten ‘afvoeravond’, waarop afscheid wordt genomen van de Raad van Elf.

Jaren tachtig
Hoe anders was het feest in Dordrecht in de jaren tachtig, weet Sörensen, die sinds 1984 bij de carnavalviering betrokken is. Hij zag hoe jaarlijks duizenden mensen in de Merwehal bijeen kwamen voor het feest. “We begonnen zaterdag met een kroegentocht, zondag was het jeugdcarnaval en maandag en dinsdag ging het feest verder. Dan was je gewoon vier dagen aan het werk”, lacht hij. “Carnaval is niet alleen een feestje van november tot februari, in het verleden was het meer een bedrijf.”
De optocht door de Dordtse Visstraat Brenda Hakkenbrak
Tientallen jaren later is het roeien met de riemen die de Merwekrabbers hebben. Door minder animo wordt carnaval veel minder groots gevierd dan voorheen. “We hadden een paar jaar terug nog een grote jeugdafdeling, maar zij zijn nu pubers geworden en hun interesses liggen ergens anders”, zegt Sörensen, die ook veel Dordtse carnavalsvierders naar Brabant ziet gaan.

Speelt de feestcultuur in Dordrecht, dat op de grens ligt van waar het feest wordt gevierd, ook een belangrijke rol? Sörensen denkt het wel. “Al vieren ze ook carnaval in Ijsselstein, Zandvoort en in het oosten van het land.”

Optocht
Voor de optocht zaterdagmiddag zijn ongeveer veertien aanmeldingen binnen. “Dat is altijd een probleem geweest, we zijn afhankelijk van clubs en verenigingen. Op het laatste moment komen er soms wel wat mensen bij.”

Toch blijft de Merwekrabbers-voorzitter positief en hoopt op een mooie editie. “Ik blijf enthousiast, we moeten uitgaan van de mensen die wél komen. Als zij er iets van maken, kunnen we hierop voortborduren.”

Bekijk hier beelden van de Prinsenborrel afgelopen zondag:

Lees meer over:

Carnaval|

Lees ook

Ooi- en Ramsgat heet weer gewoon Dordrecht

Met de overdracht van de sleutel van de stad is ook in Dordt dinsdagavond een einde gekomen aan het ...

Carnavalsoptocht trekt door gezellig druk Dordrecht: 'Ik geniet met volle teugen'

Confetti, verklede mensen, een lekker zonnetje en een gezellig drukke binnenstad. Alle ingrediënten ...