Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar voor de rechter voor bedreigen burgemeester Kolff: ‘Alle kunst van het Dordrechts Museum in brand’

Tegen een 54-jarige Dordtenaar is woensdag door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 138 dagen geëist, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het bedreigen van – onder andere – burgemeester Wouter Kolff. ‘Ik blijf dinsdag tot 13.00 uur afwachten, daarna gaat alle kunst in de brand.’
Robin Nanninga | 9 maart 2022 16:41 | Aangepast op 9 maart 2022 16:41
Een ‘cry for help’ eindigde voor Dordtenaar Pascal E. afgelopen november in de cel. Ten einde raad stuurde hij de gemeente Dordrecht een mail, gericht aan burgemeester Wouter Kolff. Inzet: een rechterlijke machtiging. E. wilde binnen enkele dagen toestemming van de burgemeester om opgenomen te worden in een psychiatrische instelling, om tot rust te komen. Als dat niet vóór de dinsdag erna zou gebeuren, zou dat grote gevolgen hebben. ‘Daarna loop ik met twee busjes benzine naar het museum en dring ik mezelf naar binnen en daarna gaat alle kunst in de brand gestoken worden.’

De Dordtenaar moest zich woensdag in de rechtbank in Rotterdam verantwoorden over deze zaak en de bedreiging van verhuurmakelaars via pamfletten. Met hen had E. een conflict over zijn huurcontract. ‘Jullie hoofden op een staak gestoken voor mijn deur geplaatst, uiterlijk vrijdag 15 oktober voor 13.00 uur. Jullie betalen bij 51.000 euro per persoon en jullie plegen alle drie zelfmoord.’

'Tongen, duimen en pinken inleveren'
In een volgend dreigement verdubbelde hij de inzet. ‘Jullie betalen mij 102.000 euro per persoon en leveren jullie tong en één van jullie duimen bij mij in.’ In een derde dreigement ging hij nog verder: ‘Jullie betalen mij 204.000 euro per persoon en jullie leveren allen één van jullie pinken in.’

Volgens de officier van justitie is de bedreiging aan het adres van de burgemeester – en daarmee het Dordrechts Museum – door de gemeente als een ernstige zaak beschouwd. “De politie werd direct ingeschakeld, er is sprake van een rechtvaardige vrees voor bedreiging”, aldus de officier. Ook de bedreigingen richting de verhuurmakelaars achtte het OM bewezen.

Hij eiste een gevangenisstraf van 138 dagen, waarvan 100 voorwaardelijk. 38 Dagen heeft E. al vastgezeten, na zijn aanhouding in november. Als de rechtbank de eis van het OM volgt, hoeft de Dordtenaar dus alleen terug de gevangenis in als hij opnieuw de fout in gaat.

Verder moet E. wat het OM betreft een contactverbod opgelegd krijgen met Kolff en de andere slachtoffers. Een bezoekje aan het Dordrechts Museum zit er als het aan de officier ligt voorlopig ook niet meer in voor E. De verdachte zou zich ook moeten melden bij de reclassering en behandeld moeten worden.

'Luguber keuzemenu'
E. bekent dat hij de woorden heeft geuit. “Een vreemde woordkeuze, luguber keuzemenu”, aldus zijn advocaat over de teksten. “Niet eentje van bij de Chinees, maar eentje waar je nekharen van overeind gaan staan. Maar, wat hij bedoelde te zeggen is: het moet stoppen. Er is in feite niets bedreigends aan.” Het enige doel was volgens de verdediging hulp en het in stand houden van zijn huurcontract. Volgens de verdediging zijn er in de tenlastelegging relevante punten uit dat ‘keuzemenu’ weggehouden.

Bij de bespreking van de persoonlijke omstandigheden gaf de Dordtenaar aan acht jaar lang voor gek te zijn verklaard, na een conflict binnen de familie. Daarom knapte er iets bij hem. Tijdens de woorden van zijn advocaat barstte E. in tranen uit. “Ik voelde me in de kou gezet. Het leven mag weleens verder gaan na al die jaren. Ik hoop dat een psycholoog me kan helpen bij het blootleggen van de familieperikelen die alles hebben doen ontstaan.”

De voorzitter van de rechtbank hoopt dat E. niet daadwerkelijk van plan was het Dordrechts Museum in de fik te steken. “Dat zou vreselijk zijn geweest, voor een provincieplaats is het een heel mooi museum.” De rechtbank doet uitspraak op 23 maart.

Lees ook

'Historische uitspraak' in Dordrecht: man veroordeeld voor stiekem afdoen condoom tijdens seks

"De rechtbank geeft het signaal af dat stealthing niet mag, dat is historisch", zegt rechter Jolien ...

Dordtse Amber K. staat terecht als IS-vrouw. 'Uitreizen naar Syrië was voor u de snelste weg naar het hiernamaals'

Haar verhaal als IS-vrouw is bijna klassiek te noemen: hier in Nederland depressief zijn, in Syrië ...

OM vindt 3 maanden voorwaardelijke celstraf te laag in 'stealthingzaak', wil veroordeling voor verkrachting

Het Openbaar Ministerie gaat in één van de twee 'stealthingzaken' in hoger beroep tegen een uitspr...

Dordtse IS-vrouw Amber K. veroordeeld tot 36 maanden cel

In de rechtbank van Rotterdam werd deze middag uitspraak gedaan in een rechtszaak tegen vijf vermeen...

Oud-docent heeft seks met twee zusjes van 15 en 17. 'Eén fout kan je hele leven op de kop zetten'

De oud-docent zegt dat hij alles kwijt is sinds zijn seksuele relatie met twee zusjes van 15 en 17 j...

Geschil tussen Stichting H3O en docent-assistent Elwuar voor de rechter

De civiele rechtszaak tussen Stichting H3O en docent-assistent Benny Elwuar vond deze ochtend plaats...