Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar voor de rechter voor bedreigen burgemeester Kolff: ‘Alle kunst van het Dordrechts Museum in brand’

Tegen een 54-jarige Dordtenaar is woensdag door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 138 dagen geëist, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het bedreigen van – onder andere – burgemeester Wouter Kolff. ‘Ik blijf dinsdag tot 13.00 uur afwachten, daarna gaat alle kunst in de brand.’
Robin Nanninga | 9 maart 2022 16:41 | Aangepast op 9 maart 2022 16:41
Een ‘cry for help’ eindigde voor Dordtenaar Pascal E. afgelopen november in de cel. Ten einde raad stuurde hij de gemeente Dordrecht een mail, gericht aan burgemeester Wouter Kolff. Inzet: een rechterlijke machtiging. E. wilde binnen enkele dagen toestemming van de burgemeester om opgenomen te worden in een psychiatrische instelling, om tot rust te komen. Als dat niet vóór de dinsdag erna zou gebeuren, zou dat grote gevolgen hebben. ‘Daarna loop ik met twee busjes benzine naar het museum en dring ik mezelf naar binnen en daarna gaat alle kunst in de brand gestoken worden.’

De Dordtenaar moest zich woensdag in de rechtbank in Rotterdam verantwoorden over deze zaak en de bedreiging van verhuurmakelaars via pamfletten. Met hen had E. een conflict over zijn huurcontract. ‘Jullie hoofden op een staak gestoken voor mijn deur geplaatst, uiterlijk vrijdag 15 oktober voor 13.00 uur. Jullie betalen bij 51.000 euro per persoon en jullie plegen alle drie zelfmoord.’

'Tongen, duimen en pinken inleveren'
In een volgend dreigement verdubbelde hij de inzet. ‘Jullie betalen mij 102.000 euro per persoon en leveren jullie tong en één van jullie duimen bij mij in.’ In een derde dreigement ging hij nog verder: ‘Jullie betalen mij 204.000 euro per persoon en jullie leveren allen één van jullie pinken in.’

Volgens de officier van justitie is de bedreiging aan het adres van de burgemeester – en daarmee het Dordrechts Museum – door de gemeente als een ernstige zaak beschouwd. “De politie werd direct ingeschakeld, er is sprake van een rechtvaardige vrees voor bedreiging”, aldus de officier. Ook de bedreigingen richting de verhuurmakelaars achtte het OM bewezen.

Hij eiste een gevangenisstraf van 138 dagen, waarvan 100 voorwaardelijk. 38 Dagen heeft E. al vastgezeten, na zijn aanhouding in november. Als de rechtbank de eis van het OM volgt, hoeft de Dordtenaar dus alleen terug de gevangenis in als hij opnieuw de fout in gaat.

Verder moet E. wat het OM betreft een contactverbod opgelegd krijgen met Kolff en de andere slachtoffers. Een bezoekje aan het Dordrechts Museum zit er als het aan de officier ligt voorlopig ook niet meer in voor E. De verdachte zou zich ook moeten melden bij de reclassering en behandeld moeten worden.

'Luguber keuzemenu'
E. bekent dat hij de woorden heeft geuit. “Een vreemde woordkeuze, luguber keuzemenu”, aldus zijn advocaat over de teksten. “Niet eentje van bij de Chinees, maar eentje waar je nekharen van overeind gaan staan. Maar, wat hij bedoelde te zeggen is: het moet stoppen. Er is in feite niets bedreigends aan.” Het enige doel was volgens de verdediging hulp en het in stand houden van zijn huurcontract. Volgens de verdediging zijn er in de tenlastelegging relevante punten uit dat ‘keuzemenu’ weggehouden.

Bij de bespreking van de persoonlijke omstandigheden gaf de Dordtenaar aan acht jaar lang voor gek te zijn verklaard, na een conflict binnen de familie. Daarom knapte er iets bij hem. Tijdens de woorden van zijn advocaat barstte E. in tranen uit. “Ik voelde me in de kou gezet. Het leven mag weleens verder gaan na al die jaren. Ik hoop dat een psycholoog me kan helpen bij het blootleggen van de familieperikelen die alles hebben doen ontstaan.”

De voorzitter van de rechtbank hoopt dat E. niet daadwerkelijk van plan was het Dordrechts Museum in de fik te steken. “Dat zou vreselijk zijn geweest, voor een provincieplaats is het een heel mooi museum.” De rechtbank doet uitspraak op 23 maart.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

In de Dordtse rechtbank: vrouw schopt man van trap

In het gezin van een 39-jarige vrouw lopen de spanningen al tijden op. Ze ergert zich enorm aan haar...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...

Celstraf voor dader van overval op twee supermarkten binnen halfuur

De man die eind vorig jaar binnen korte tijd twee Dordtse supermarkten overviel, moet vier jaar de c...

1,5 miljoen euro weg, Dordtse oplichter heeft alleen nog monopolygeld

Achter de tralies logt hij samen met rechercheurs in op zijn beleggingsrekening. Dordtenaar L. zou a...