Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar was het leven op straat zat en bedreigde burgemeester Kolff

Stefan is halsstarrig, voert zijn eigen strijd en weigert iedere hulp. Tijdens de zitting op de Rotterdamse rechtbank spat de wanhoop er bij de rechter af. “Wat wilt u nou met uw leven? Het wordt een drama als het zo doorgaat.” De Dordtenaar is pas 24 jaar maar heeft al een flink strafblad. Door een nieuwe zaak komt daar nog het nodige bij.
RTV Rijnmond | 15 september 2022 12:16 | Aangepast op 15 september 2022 12:16
Stefan van D. wordt verdacht van bedreiging en belediging van burgemeester Kolff van Dordrecht. Hij kondigde ‘repressailles’ aan tegen Kolff. ‘Jullie tijd raakt op’. In een mail spreekt hij over ‘de hypocriete tyfuskop’ van de burgemeester.

De reden achter de tirade is een heel verhaal, een jarenlang opgebouwde frustratie. Het begint in Enschede, waar hij melding doet van fraude bij een GGZ-instelling. “Dat is ook door de rechter vastgesteld. Daarna ben ik op straat gezet door de reclassering en teruggekeerd naar Dordrecht. Ik was dakloos en sliep in een tentje.”

Naar Oekraïne
Zijn leven neemt een opvallende loop als hij zich aansluit bij een groep veteranen die naar Oekraïne vertrekt. Nee, hij heeft niet deelgenomen aan militaire activiteiten. “Ik wilde de mensen daar helpen en ben later naar Polen gegaan om in een vluchtelingenkamp te werken.”

Na anderhalve maand gaat hij weer naar Dordrecht maar nog altijd als dakloze. Opnieuw komen vluchtelingen op zijn pad. “Ik zag dat zij wel een woning kregen en ik niet. Ik was het zat. De burgemeester heeft een zorgplicht, daar wilde ik hem op aanspreken.”

En zo kon het gebeuren dat hij een bedreigende en beledigende mail stuurt naar Wouter Kolff. “Buitengewoon ongelukkig geformuleerd”, zegt zijn advocaat Noëlle Pieterse.
Stefan van D. is eerder veroordeeld voor bedreiging, belediging en poging zware mishandeling. De rechter: “U komt in rap tempo steeds terug in de rechtszaal. U bent dakloos, werkt zwart. Dat ziet er allemaal niet florissant uit.” De officier van justitie weet het ook niet meer. “Ik heb het zelden meegemaakt dat iemand zo categorisch iedere hulp weigert. Er is geen land met meneer te bezeilen.”

'Ik vertrouw de reclassering niet'
Normaal gesproken wordt een gedetineerde ‘met een rugzak’ begeleid door de reclassering. Maar de instantie heeft haar handen ervan afgetrokken. Stefan van D. is er ook duidelijk over: “Ik vertrouw de reclassering niet en weiger met hen samen ten werken.”

Dus rest de officier van justitie niets anders dan maar weer een celstraf te eisen: zes weken cel voor de bedreiging en ook nog voor het rijden op een gestolen scooter. Daar komen meerdere openstaande straffen bij die eerder voorwaardelijk zijn opgelegd. In totaal zou het dan neerkomen op vier maanden cel.

De rechter gaat erover nadenken en doet op 29 september uitspraak. Voorlopig blijft Stefan van D. vastzitten. En daarna? Dan gaat hij vermoedelijk weer de straat op. “Ik wil de regie over mijn eigen leven houden.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Burgemeester Wouter Kolff|

Lees ook

Dordtse burgemeester Wouter Kolff nieuwe voorzitter Veiligheidsberaad, volgt Hubert Bruls op

Burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff volgt Hubert Bruls op als voorzitter van het Veiligheidsbera...

Burgemeester sluit seksclub Club Happy Gentleman

Seksbedrijf Club Happy Gentleman aan de Spuiweg mag voorlopig geen gasten meer ontvangen. Burgemeest...

Terugblikken op 2021-Vooruitkijken naar 2022 met burgemeester Wouter Kolff

"Terugblikken op 2021-Vooruitkijken naar 2022" is de titel van een programma dat RTV Dordrecht in op...

Een relatief rustige jaarwisseling, discussie vuurwerkverbod laait weer op

Het is ieder jaar een terugkerende discussie: wel of geen vuurwerkverbod? Ook dit jaar ging er weer ...

Burgemeesters eisen 'perspectief' voor horeca en cultuursector: 'Niet volgende week, maar deze week al

De horeca- en cultuursector moet meer ruimte krijgen om weer open te gaan. Dat zeggen de voorzitters...

Kolff tijdens Nieuwjaarsreceptie: ‘Kijk wat je voor een ander kunt doen’

Het was weer ouderwets druk in het Stadhuis dinsdagavond. De gemeente opende na twee jaar afwezighe...