Dordrecht, Netherlands

Dordts en vier andere regionale ziekenhuizen doen mee aan nationale stakingsdag 16 maart

Ziekenhuismedewerkers in het hele land leggen donderdag 16 maart voor 24 uur het werk neer. Het gaat om 64 ziekenhuizen, waarvan er vijf in onze regio zijn. Personeel van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem sluit zich bij de stakingsactie aan. Alleen de spoedeisende hulp gaat op deze dag door.
Dennis Koorevaar | 3 maart 2023 11:30 | Aangepast op 3 maart 2023 10:54
De vakbonden willen een betere cao voor de ruim 200 duizend werknemers in de 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra in Nederland. De vorige cao liep op 31 januari 2023 af.

De bonden eisen onder meer tien procent loonsverhoging voor een jaar, plus honderd euro. Ook willen ze een volledige reiskostenvergoeding voor mensen die met het ov reizen en een verhoging van de kilometervergoeding.

Volgens het FNV voelen de stakende ziekenhuismedewerkers zich in de steek gelaten door de werkgevers, verenigd in Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en verlagen van de werkdruk", zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn.

De ziekenhuizen werken op donderdag 16 maart volgens zogeheten zondagsdiensten. De stakingsdag begint om 08:00 uur. De hele dag zijn er diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis. Ook zullen vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers spreken.

'Dit bod is bovengemiddeld'
Tegen de NOS zegt de NVZ het te betreuren dat de bonden hebben besloten te gaan staken. In een schriftelijke reactie stelt de werkgever dat de koopkracht van medewerkers zou stijgen met het eindbod dat de NVZ heeft gedaan in cao-onderhandelingen. "Vergeleken met de cao's die in de afgelopen periode in andere sectoren zijn afgesloten is dit bod bovengemiddeld te noemen."

Verspreid over twee jaar zou de NVZ een loonsverhoging van dertien procent hebben beloofd. Werknemers zouden per februari van dit jaar in het bod vijf procent op vooruit gaan, in december nog eens vijf procent en dan in september 2024 nog eens drie procent. Maar de vakbonden gingen hier niet mee akkoord. Die eisen namelijk een snellere stijging van het loon. De NVZ zou daarnaast niets willen doen aan de onregelmatigheidstoeslag.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees ook

‘Zorg zorgt voor de zorg’; 50 appeltaarten naar het ziekenhuis

De hele dag stonden ze in de keuken; de cliënten van Den Witten Haen en Joan van lunchroom Coffeeli...

Herken een beroerte op tijd

Per dag krijgen in Nederland meer dan honderd mensen een beroerte. Hoe eerder deze wordt herkend en ...

Supermarkt bij ziekenhuis stopt met alcoholverkoop: ‘Vonden we eigenlijk niet passend’

De supermarkt van AH to go in het ziekenhuisgebouw in Dordrecht stopt met de verkoop van alcohol. De...

Ook Kerst voor minima en patiënten in het ziekenhuis

Even geen boeven vangen, maar iets (anders) goeds doen voor de medemens. Ook de wijkagenten van Kris...

Vier afdelingen staken op donderdag 16 maart in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Op 16 maart is er een landelijke cao-actiedag in ziekenhuizen. Hier doen ook vier afdelingen van het...

TopASz Award voor diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie: 'Deze afdeling bedrijft topsport'

'Wil je ook een gebakje?' In de personeelsruimte van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer z...