Dordrecht, Netherlands

Drie dames rijden in een oude barrel van Amsterdam naar Gambia

Met een oude barrel 7.000 kilometer rijden van Amsterdam naar Banjul in Gambia. In drie weken tijd gaan Eva Spigt, Elke Elzinga en de Papendrechtse Maartje Voogt de tocht afleggen tijdens de Amsterdam-Dakar Challenge. Waarom? ‘Girls can do anything’, is hun motto.
Stephanie Roggekamp | 21 oktober 2022 09:11 | Aangepast op 21 oktober 2022 09:11
Aan de challenge doen 33 teams mee. Met oude auto's rijden ze recht door Marokko, de Sahara en zelfs een stuk van de echte Dakar Rally. De drie vrouwen willen met hun deelnamen aandacht vragen voor het belang van scholing van meisjes. Het geld dat ze met deze reis ophalen, doneren ze aan aan het project ‘girls can do anything’ van Stichting Hand to Hand.

Eva Spigt legt uit dat meer geschoolde vrouwen voor meer vooruitgang zorgt, stabiliteit en welvaart in het land. "Geschoolde meisjes zijn later minder kwetsbaar om ziekten op te lopen zoals Aids en ze zijn beter in staat om zich te wapenen tegen (seksuele) uitbuiting en slavenarbeid."
De uitdaging
Het wordt een groot avontuur waarbij de meiden voor de eerste keer mee doen en toch hebben ze zich niet optimaal voorbereid. "Vorige week hebben we van de brandweer op Schiphol geleerd hoe we een band moeten verwisselen", vertelt Maartje. Elke vult aan: "We slaan ons er gewoon doorheen. Het gaat goed komen." Ze leggen uit dat ze een minimale voorbereiding hadden, omdat ze ook nog niet weten hoe de tocht er precies uit gaat zien. "Dat horen we pas op het moment dat we vertrekken."

"We hebben gehoord dat een Toyato altijd de finish haalt", lacht Elke. "Dus die van ons ook." Het busje hebben ze gekregen van de stichting Hand to Hand. Een ander team zou eerder al meedoen met de challenge, maar dat ging vanwege corona niet door. "Nu gaan wij ermee op pad." De auto's die meedoen met de uitdaging mogen overigens niet meer dan 500 euro kosten.

Hulp welkom
Elke: "Voor de reis hebben we nog wel spullen zoals jerrycans nodig. Als iemand nog wat heeft liggen, dan horen we het graag." Zo kunnen de drie dames ook gesponsord worden via

GoFundMe.

Zaterdag 5 november start de challenge en beginnen ze aan de zware tocht met weinig slaap en het fixen van hun eigen auto. Een tijd waar grenzen worden opgezocht, maar vooral ook worden verlegd.

Lees meer over:

Dakar|vrouwen|rijden|autorijden|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Grote wens voor busfan komt eindelijk uit: 'Rondje rijden in een echte bus'

Het was zijn grote wens ooit eens in een echte bus te rijden. En vrijdag was het dan zo ver voor Chr...

Opfriscursus autorijden voor 65-plussers: 'Is echt een aanrader'

"In de dode hoek kijken, dat vergeet ik weleens," vertelt Alex Bosman Jansen. Hij is een van de curs...