Dordrecht, Netherlands

Duivenmelker Peter is vier duiven kwijt door onweersbui: ‘Inschattingsfout van de organisatie’

Foto: Pixabay.
Het is voor Peter van Sintmaartensdijk uit Papendrecht niets bijzonders: regelmatig zet hij een deel van zijn duiven op transport voor een wedstrijd waarbij de vogels honderden kilometers verderop worden losgelaten om vervolgens terug naar huis te vliegen. Maar afgelopen vrijdag verliep het anders dan gehoopt. Bij een internationale duivenwedstrijd vanuit de Zuid-Franse stad Narbonne raakten 20.000 dieren de weg kwijt en keerden niet terug bij hun baasjes. De oorzaak: slecht weer.
Marjolein Vos | 2 augustus 2022 12:03 | Aangepast op 2 augustus 2022 14:27
Van Sintmaartensdijk had 11 dieren ingezet voor de wedstrijd. Maar maar zeven kwamen aanvliegen. “Normaal gesproken houdt de organisatie de weersvoorspellingen heel goed in de gaten. De Nederlandse wedstrijdsorganisatie heeft een contract met een weersstation”, legt de duivenmelker uit. Bij slecht weer worden de dieren niet losgelaten en de vlucht uitgesteld. “Maar deze organisator heeft de kaarten blijkbaar niet goed bekeken. Er is niet verantwoord gelost”, meent hij.
Peter met een van zijn winnende duiven in 2012. Bron: Pipa.be.
Uit de hand gelopen hobby
Peter heeft tussen de 150 en 200 duiven. Ongeveer 100 daarvan worden ingezet tijdens wedstrijden. Met de anderen kweekt hij. Hij is 35 jaar geleden begonnen met deze hobby, terwijl hij niet eens uit een melkersfamilie komt. “Ik had vriendjes die thuis duiven hadden. En toen zei ik: als ik later een eigen huis heb, wil ik ook duiven houden. En zo geschiedde. Achter zijn dijkhuis staat nu een 28 meter lang hok.

Hoewel het voor Van Sintmaartensdijk meer een hobby is, is hij wel regelmatig met zijn duiven in de prijzen gevallen. En een goede duif is onder liefhebbers gewild; in de duivensport kan veel geld omgaan. Toch valt de financiële strop voor hem mee. “Er zijn mensen die veel duurdere duiven kwijt zijn. Die zullen wel balen en denken: had ik ‘m maar eerder verkocht.”
Van Sintmaartensdijk legt uit dat er wel vaker duiven sneuvelen tijdens een wedstrijdvlucht. Een dier kan gegrepen worden door een roofvogel of tegen een elektriciteitskabel vliegen. Maar dat ze door een onweersbui niet thuiskomen, is uitzonderlijk. “Ze raken er door gedesoriënteerd. Hoe dat precies werkt, blijft een raadsel. Het blijft iets speciaals dat ze in Zuid-Frankrijk uit een vrachtwagen gelaten en terug naar hun hok in Papendrecht vliegen. Maar we weten dat het mis kan gaan met slecht weer. Als de voorspellingen niet goed zijn, worden de duiven meestal niet gelost en wordt de vlucht uitgesteld.”
Nieuwe poging
Toch is de Papendrechtse duivenmelker door het drama niet uit het veld geslagen. “We kunnen we blijven treuren, maar dat heeft geen nut. Voor dit weekend heeft hij alweer duiven ingekorfd. Het is de laatste lange afstandsvlucht (meer dan 1000 kilometer) van dit jaar. “Daarna hebben we tot september alleen nog wat trainingsvluchten met nieuwe duiven. Het seizoen stopt tot begin april.

In de tussentijd richt hij zich op het kweken van nieuwe talenten. Dat wordt nog wel spannend. “Het is afwachten of ze goede kwaliteiten hebben. Niet elk mens loopt de marathon in 2 uur en 20 minuten. En zo is het ook bij deze dieren.

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Tegoeden Dordtpas verlengd naar 2022

Goed nieuws voor de Dordtenaren met een Dordtpas: de tegoeden worden namelijk meegenomen naar volgen...

Komt het Nationaal Historisch Museum naar Dordt? Gemeente onderzoekt mogelijkheden

Een extra museum in het bestaande museumpalet van Dordrecht. De ChristenUnie/SGP dacht hier al eerde...

Zangeres Merol verovert nét niet de beker, maar wel veel harten in Belgische Slimste Mens

Ze was er dichtbij, maar helaas: zangeres Merel Baldé – beter bekend als Merol – heeft net naas...

Oud-wethouder Sleeking: “Alleen met Beter voor Dordt aan het roer blijven we koersvast”

In september nam hij na jaren afscheid als wethouder en partijleider van Beter voor Dordt. Piet Slee...

Dordtenaar (18) die steen naar politiebusje zou hebben gegooid bij Klassieker is geen verdachte meer

De Dordtenaar die eerder deze week werd opgepakt omdat hij een steen door de ruit van een politiebus...

Inchecken op de halte en geen Hooikade in de winter: dit is er allemaal veranderd rondom de waterbus

Blue Amigo is de nieuwe exploitant van de waterbus en dat betekent dat er voor reizigers het een en ...