De zaak werd aanhangig gemaakt door vijftien oud-medewerkers die in de fabriek werkte, waar in de periode tussen 1964 en 2004 in Dordrecht lycra-vezels geproduceerd werden. Dat materiaal is door Dupont zelf ontwikkeld, en werd vooral geproduceerd voor de kledingindustrie. De medewerkers van 'de lycra' kregen miskramen en andere vruchtbaarheidsproblemen.
De zaak, die al jaren sleept, is een enorme overwinning voor de vijftien oud-medewerkers die vechten voor erkenning en een schadevergoeding.
Volgens de rechter heeft DuPont weliswaar veel gedaan om haar mensen tijdens het werk te beschermen, maar heeft het bedrijf onvoldoende gedaan om de hoeveelheid DMAc in de lucht te beperken. Ook had huidcontact met de lycragarens moeten worden voorkomen, omdat daarin nog DMAc aanwezig was.
Het bedrijf had haar medewerkers ook beter moeten informeren over de gevaren van de DMAc, oordeelt de rechtbank.
Die heeft nog geen uitspraak gedaan over een schadevergoeding. Het gaat om vele tonnen die geëist worden.
Kitty Jong, vice voorzitter FNV rept over "een fantastische overwinning. Eindelijk erkenning voor het leed dat de vrouwen is aangedaan. De rechter heeft nu onomwonden vastgesteld dat verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkvloer bij de werkgever hoort. De enige plek waar hij thuishoort", aldus Jong.