Dordrecht, Netherlands

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Opzienbarend nieuws vanaf de Baanhoekweg. De omstreden naam DuPont verdwijnt namelijk voorgoed uit Dordrecht.
Ingrid de Groot | 21 november 2022 16:32 | Aangepast op 21 november 2022 16:32
Haar laatste fabriek, voor de productie van Delrin, staat te koop. Een woordvoerder meldt dat de Amerikaanse chemiegroep ,,midden in het verkoopproces zit''. De deal, waardoor de fabriek in andere handen komt, moet in de loop van 2023 rond zijn, aldus het chemiebedrijf.

Tijdperk
Daarmee komt er in Dordt een einde aan een tijdperk, waarin de chemische fabriek op de Staart sinds de jaren zestig lang als goede werkgever de hemel in werd geprezen, maar vanaf 2016 in de Tweede Kamer en in Dordrecht werd verguisd vanwege gezondheidsschade en de onmetelijke vervuiling die de fabriek achterliet in grond en oppervlaktewater.
Tot 2013 was op het industrieterrein alleen het bedrijf DuPont gevestigd. In de jaren daarna zijn onderdelen afgesplitst en verder gegaan onder de namen Dow en Chemours.

Delrin
Alleen de Delrin-fabriek bleef aan de Baanhoekweg in Dordt nog in handen van DuPont. Daar worden sterke kunstoffen gemaakt voor de auto-industrie en voor elektrische tandenborstels. Iconisch is het rode knopje in de autogordel, waarvan de oorsprong in Dordrecht ligt.

Een woordvoerder van de Gemeente Dordrecht zei vandaag verrast te zijn. Het stadsbestuur voert op dit moment een rechtszaak tegen DuPont en Chemours vanwege de vervuiling door DuPont en de eis dat Dupont en Chemours opdraaien voor de kosten.

Vergrootglas
DuPont lag enkele jaren geleden onder het vergrootglas van de Tweede Kamer nadat bleek dat de fabriek jarenlang haar grote zorgen had verzwegen over gezondheidsschade tegen de autoriteiten over de C8, bij de productie van Teflon.
Oud-burgemeester Martin van Boevee van Sliedrecht, die het bedrijf jarenlang vroeg om informatie over de de uitstoot, zei destijds diep teleurgesteld te zijn in DuPont. Milieudeskundige Johan Vollenbroek noemde de zaak ,,een grote misleiding van de autoriteiteiten."

GenX
C8 - of te wel PFAS - is inmiddels vervangen door GenX, wat nu gebruikt wordt door Chemours. Maar ook die stof is inmiddels aangemerkt door de autoriteiten als verdacht kankerverwekkend.
Bij DuPont in Dordt werken op dit moment 250 mensen. DuPont meldt nog niet met welke kopers zij praat.

Lees meer over:

Dupont|

Lees ook

Corrie wilde niets liever dan kindjes, maar die kwamen nooit

De dag na de uitspraak van de rechtbank dat DuPont aansprakelijk is voor gezondheidsschade door bloo...

Romy staat maandag tegenover Dupont bij de rechter: ‘Het verdriet gaat niet weg, maar dan is er wel erkenning’

Aanstaande maandag 9 mei is het zover: Dan staat Romy Hardon met haar oud-collega’s tegenover Du...

DuPont aansprakelijk voor schade oud-werknemers lycra-fabriek: vrouwen kregen miskramen

Het chemisch bedrijf DuPont in Dordrecht is aansprakelijk voor de schade die oud-werknemers in de fa...