Dordrecht, Netherlands

Duurzame watertaxi Futuro tewatergelaten: klaar voor de toekomst

Een boot met niet alleen een mooi, strak uiterlijk, maar die ook nog eens duurzaam is. Dat laatste is iets waar Elio Barone zich al langer voor inzet. Ooit startte hij samen met zijn broer het rondvaartbedrijf Imbarcazione Barone. Een paar jaar geleden sloeg hij zijn eigen weg in. De Futuro is het resultaat van een zoektocht naar de combinatie van schoonheid en toekomstbestendigheid.
Marjolein Vos | 18 mei 2022 15:36 | Aangepast op 18 mei 2022 15:36
Onder luid applaus werd De Futuro dinsdagmiddag in Zwijndrecht tewatergelaten. Een emotioneel moment voor Elio Barone. De afgelopen vijf jaar besteedde hij vele uren aan zijn schip. “Je moet echt alles niet één keer maar twee keer, soms drie keer doen. Je bent ook aan het leren wat je allemaal moet maken. Het is voor het eerst dat ik dit doe.” Barone heeft de Futuro namelijk zelf ontworpen, met hulp van verschillende bedrijven (Aarts Dieseltechniek, Elcee, Bolidt, Monitrax en de Duurzaamheidsfabriek en Holland Marine Parts). “Wat we doen is precies waarin de Drechtsteden zo sterk zijn: samenwerken om optimaal te kunnen innoveren,” vertelde Barone eerder al. Bij de bouw werd hij bijgestaan door studenten van het DaVinci College en Hogeschool Rotterdam.
Doel was om een zo zuinig mogelijke boot te maken. Of dat echt gelukt is, moet nog getest worden. Maar door het lichte materiaal en een speciaal ontworpen romp verbruikt de Futuro minder brandstof. Duurzaamheid staat sowieso hoog in het vaandel bij de Barones. Al eerder stapten ze over op fossielvrije brandstof. Daarbij gaan ze bij dit schip nog een stukje verder. “De voorstuwing moet nog elektisch gemaakt worden, hybride dus, zodat hij ook stil kan varen,” legt Barone uit. “En uitstootvrij in natuurgebieden en historische havens zoals in de stad bijvoorbeeld. En ook heel langzaam. Er staan vrij grote motoren in voor snel varen, maar het is ook heel fijn als je stapvoets kunt varen. Dat is nog een grote uitdaging.”

Want hoewel de Futuro nu gedoopt is, moet er nog wat aan gesleuteld worden. Dat wisselt Barone af met de testvaarten. In juni moet alles gereed zijn, want dan wordt het schip ingezet bij een proef van vervoersbedrijf Blue Amigo. Die laat in totaal drie watertaxi’s varen als een alternatieve manier van vervoer tussen de Drechtsteden.

“Mocht het een succes zijn dan is de Futuro misschien ook wel geschikt om op de markt te brengen. Maar voor nu heeft Dordrecht echt de primeur,” zegt Barone. “Ik ben natuurlijk een echte schapenkop en Dordrecht is een waterstad, dus ik hoop dat hij hier nog jaren gaat rondvaren.”

Lees meer over:

Barone|Duurzaamheid|Schip|

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

'Alternatief lintje' voor milieubewuste jongeren

Duurzaamheidscentrum Weizigt gaat een prijs uitreiken aan jongeren: De Dordtse Pakkerd. De prijs gaa...

Wie wipt de meeste tegels? Dordrecht doet mee aan het NK tegelwippen

Zo’n vijftig gemeenten in Nederland proberen zo veel mogelijk tegels te vervangen voor groen. De g...

Verwarming lager? 'Dat doen wij al, want we hebben het nooit koud'

De verwarming thuis op maximaal 19 graden zetten en korter douchen. Het kabinet roept iedereen op ee...

Artiesten 'Circus voor Oekraïne' ontdekken Dordrecht: 'Prachtige stad!'

Na een week vol wervelende shows hadden de circusartiesten van 'Circus voor Oekraïne' woensdag eind...

Gouden laarzen voor duurzame initiatieven

De gemeente heeft verduurzamen hoog op de agenda staan en stimuleert allerlei projecten die daar aan...

Tanja verpleegt vanaf schip in Afrika; 'Voor die ene persoon verandert de wereld'

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, lag vorige maand onder grote belangstellin...