Dordrecht, Netherlands

Eerste bewoners Amstelwijck ontvangen de sleutel

Familie Felida ontvangt als eerste de sleutel van hun nieuwe huis. RTV Dordrecht
Een mooi moment, noemt wethouder Maarten Burggraaf het. Hij is blij dat hij de eerste bewoners mag verwelkomen in het nieuwe Amstelwijck. Sinds 2018 wordt er al gesleuteld aan plannen voor het gebied. Maar nu krijgt het dan ook echt vorm.
Marjolein Vos | 11 oktober 2022 16:28 | Aangepast op 11 oktober 2022 16:28
De ontwikkeling van de wijk heeft wel de nodige voeten in de aarde gehad. Onder andere het Refaja-ziekenhuis moest gesloopt worden en veel verenigingen, in het nog te ontwikkelen Amstelwijck-midden, moesten noodgedwongen verhuizen. Zij waren het niet allemaal eens met de nieuwe plek die ze aangeboden kregen.


De sfeer onder de toekomstige bewoners is een stuk positiever. Eén van de woningen die het eerst worden opgeleverd, was dit weekend al van binnen te bekijken. En dat is gelijk een goed moment om kennis te maken met je nieuwe buren. Dat is belangrijk in een nieuwe wijk, zegt Burggraaf. Want een buurt maak je met elkaar, meent hij. Daar is familie Felida het mee eens. Ze kijken erg uit om te verhuizen naar hun nieuwe woning. “Wij zijn echt gevallen voor dit project. Hoe de huizen eruit zien, de uitstraling, de pergola. Het is hier ook in een hofje. We zijn wel omringd door andere mensen maar hebben ook wel een soort van beslotenheid”, legt Jerome Felida uit.
Een groene omgeving
Amstelwijck wordt een wijk waar groen en water centraal staan. Ook de tuin wordt een belangrijk instrument om de wijk watervriendelijk en hittebestendig te maken. Amstelwijck wordt gebouwd met als streven dat minimaal 40% van het oppervlak in de wijk bestaat uit water en groen, legt wethouder Tanja de Jonge uit. “We houden bij de bouw van Amstelwijck nadrukkelijk rekening met veranderende weersomstandigheden. Zoals bijvoorbeeld een gescheiden rioleringssysteem voor het regenwater en afvalwater van de woningen.Door de wijk in te richten met voldoende groen en water hebben we een natuurlijke thermostaat ingebouwd. Het wordt een klimaat adaptieve wijk.”

Duurzaamheid staat voorop bij de bouw van de nieuwe wijk. RTV Dordrecht.
Woningcrisis
Blije eerste bewoners, maar voorlopig is de helft van de woningen nog niet verkocht. Wethouder Burggraaf blijft toch vertrouwen houden in de plannen. “Wat ik begrepen heb van de bouwer is dat de helft van alles hier nu gerealiseerd is. Over een maand gaat het volgende deel beginnen, het middendeel. Uiteindelijk komen hier 800 woningen. Tegelijkertijd merk je nu met de huizenmarkt dat het een half jaar geleden wat makkelijker ging dan nu. Maar de helft hiervan is inmiddels verkocht dus de vaart zit erin.”
De helft van de woningen in de wijk in nog niet verkocht. RTV Dordrecht

Lees meer over:

Amstelwijck|woningbouw|

Lees ook

Bouw sociale huurwoningen Crabbehof gestart

Aan de W.H. Vliegenstraat worden 31 woningen gebouwd. Dinsdag werd daar het officiële startschot vo...

Gemeente zet verkeersregelaars in bij Dordtse Hout

In Amstelwijck komen zolang als nodig verkeersregelaars het verkeer in goede banen te leiden. Door ...

Vergunning voor kapotte Amstelwijckbrug

De eigenaar van landgoed Klein-Amstelwijck aan de Amstelwijckweg kan de brug naar zijn terrein herst...

Minister De Jonge bezoekt Dordrecht: 'Een goed voorbeeld van snel veel woningen bouwen'

Minister Hugo de Jonge was woensdagmiddag in Dordrecht om te kijken naar onder andere de plannen voo...