Dordrecht, Netherlands

Eerste Dordtenaren nu al naar de stembus: 'Ik ga vannacht op vakantie, vandaar'

Op acht plekken in Dordrecht kon maandagochtend vanaf half 8 al gestemd worden. Eén van de stembureaus die toen al open was, is die in Hotel de Watertoren in Dubbeldam. 's Ochtends liep het er al meteen goed door. "We zitten al rond de 150 stemmers."
Robin Nanninga | 14 maart 2022 16:56 | Aangepast op 14 maart 2022 16:56
Stempas en identiteitsbewijs laten zien, hokje in, vakje inkleuren en stembiljet in de bus doen: binnen een minuut stonden de meeste mensen die stemden in Hotel de Watertoren maandagochtend weer buiten. Wachten hoefde nauwelijks, maar voor de stembureauleden was er gelukkig genoeg te doen. Stemmers kwamen heel geleidelijk binnen. "We gingen om half 8 open en gelijk kregen we al de eerste mensen. Tot nu toe zitten we al aan de honderdvijftig stemmers zo'n beetje. Het loopt aardig door", aldus stembureaulid Arie Delmotte vlak voor het middaguur.

Volgens hem kwamen er ook mensen van buiten de omgeving speciaal naar de watertoren toe. "Die maken er een fietstochtje van denk ik." Anderen kwamen lekker te voet. "Ik woon in Dubbeldam en wandel altijd rond deze tijd en ik dacht: dat komt goed uit, dan ga ik gelijk hier langs. Dan is het misschien minder druk", aldus een van de stemmers. Een ander was blij dat het stembureau vandaag al open was. Voor haar was maandag stemmen de enige optie. "Ik ga vannacht op vakantie, dus vandaar."

Verspreid over de wijken
De acht stembureaus die op maandag en dinsdag al open zijn, staan verspreid over de stad. Het gaat naast de watertoren om het Stadskantoor, de Dordtse Vrije School, het Van Baerleplantsoen, wijkcentrum De Admiraal, trefpunt De Nieuwe Stoof, de Sportboulevard en kerk De Bron. "Er is gekeken naar een goede spreiding, zodat er voor iedereen die wil een mogelijkheid in de buurt is", aldus Frank Hofman, die zich bezighoudt met de logistiek rondom de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht.

Dinsdag worden nog eens ruim vijftig stembureaus opgebouwd, om woensdag vanaf half 8 's ochtends tot 9 uur 's avonds Dordtenaren te ontvangen. Alle stemlokalen zijn ingericht om goed afstand van elkaar te houden, de stembureauleden zitten achter doorzichtige schermen en de rode potloodjes worden regelmatig schoongemaakt. Een mondkapje dragen is niet verplicht.

Bekijk hieronder ons bezoek aan het stembureau in Hotel de Watertoren.

Lees ook

Op naar 16 maart: de strijd om de kiezer op RTV Dordrecht

Met nog anderhalve maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen maken de Dordtse partijen zich kla...

De toekomst van de Dordtse cultuur: volg hier het debat

Wat moet er de komende jaren veranderen op het gebied van cultuur in onze stad en welke rol kan de p...

Dit moet er de komende jaren beter in Oud-Krispijn: 'Ik zou mijn kinderen hier niet willen opvoeden’

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...

Opkomst eerste verkiezingsdag in Dordrecht hoger dan in de vier grote steden

Op de eerste stemdag voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft 3,5 procent van de kiesgerechtigden in ...

Informateur adviseert Dordtse coalitie VVD, GroenLinks, CDA en CU/SGP met akkoord op grote lijnen

Tijdens de raadsvergadering dinsdagmiddag bracht informateur mevrouw Bouvy-Koene haar advies uit ove...

Dit moet er de komende jaren beter in het Reeland: 'Parkeren is hier echt een drama'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...