Dordrecht, Netherlands

Eerste verkiezingsbijeenkomst over een duurzamer Dordt: 'De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven'

Via Cultura organiseerde donderdagavond de allereerste verkiezingsbijeenkomst. Lijsttrekkers van Dordtse partijen gingen in gesprek met de boeren. Het thema van de avond; hoe wordt Dordt de komende vier jaar gezonder en duurzamer? En iedere lijsttrekker heeft daar natuurlijk zijn of haar visie over klaarstaan. Oftewel, laat de campagnetijd officieel beginnen.
Alexander Eleveld | 28 januari 2022 16:23 | Aangepast op 28 januari 2022 16:23
Waarom deze avond met de boeren? Volgens Annette de Vlieger van Drechtstadboer moeten we meer gaan kiezen voor lokaal en is het belangrijk dat we dat onder de aandacht brengen: “En ook dat we dat gaan koppelen aan educatie, gezondheid, wat uiteindelijk goed is voor de economische ontwikkeling.”

Wouter van der Spoel, lijsttrekker PvdA, denkt dat het belangrijk is te beginnen bij de jongeren en hen te enthousiasmeren. “Dat het een normale manier van leven wordt. Het is nu nog bijzonder, maar het moet normaal worden.” Margret Stolk, lijsttrekker VSP, wil de korte lijnen tussen de supermarkten en de boeren beter gaan organiseren en faciliteren. Daar is het Peter Heijkoop van CDA het mee eens, maar er is nog wel veel meer werk aan de winkel.

Geen bitterballen meer?
Een gezonder en duurzamer Dordrecht begint bij de gemeente zelf, en dat kan weleens het einde gaan betekenen van de bitterbal. De Vlieger wil bijvoorbeeld dat de catering van de gemeente lokaal gaat inkopen. “Dan geeft de gemeente tenminste het goede voorbeeld.”

“Ik vind altijd bijzonder dat er bij gemeenteraadsvergaderingen schalen bitterballen langskomen, terwijl je juist daar een mooie slag kan slaan,” vertelt Van der Spoel. Ook Stolk en Heijkoop zijn het daar mee eens. “Niet alleen op het stadskantoor, maar ook bij sportverenigingen of in het onderwijs. Er is nog best wel wat winst te halen, maar ik geloof niet dat we alles paternalistisch moeten gaan betuttelen.”

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 16 maart 2022.

Lees ook

Herhaling verkiezingsdebatten vanavond bij TV Dordrecht

De afgelopen weken heeft RTV Dordrecht in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen drie debatten g...

In discussie over landbouw; eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart mogen de Dordtenaren naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En er valt wa...

Volg hier live: het grote lijsttrekkersdebat 'Dordrecht Kiest'

Nog een paar nachtjes slapen en dan openen de stembussen van de gemeenteraadsverkiezingen. Heb jij a...