Dordrecht, Netherlands

Engelsen schreven 'bloemrijk' over de lynchpartij van gebroeders De Witt

Het is precies 350 jaar geleden dat Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze werden vermoord en gelyncht in Den Haag. Een gedenkwaardige gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis en een politieke moord die destijds ook de internationale pers bereikten. De Engelse krant The London Gazette pakte bijvoorbeeld uit met een uitgebreid en bloemrijk verhaal van deze beruchte lynchpartij. Jan de Wit uit Rosmalen in Noord Brabant verzamelt kranten en bezit dit stukje pershistorie: "Dit artikel behoeft geen toelichting."
Alexander Eleveld | 17 augustus 2022 18:00 | Aangepast op 17 augustus 2022 18:00
"De krant van nu is niet te vergelijken met de krant van vroeger. Het was nog geen dagblad en het had maar twee pagina's", vertelt Jan de Wit: "Meer was het niet." Vaak stond er op de voorpagina's van The London Gazette eigenlijk alleen maar hele taaie en technische informatie. Bijvoorbeeld over de voortgang van de zeeslagen tussen Engeland en Nederland. Maar, opmerkelijk is die editie van augustus 1672: "Als je dan de achterpagina pakt vertellen ze ineens heel bloemrijk over de moord op de gebroeders De Witt en dat betekent dat ze het eigenlijk wel heel goed vonden van hoe zij zijn afgeslacht."
Gebroeders de Witt werden op brute wijze vermoord en gelyncht RTV Dordrecht
De kranten uit die tijd waren dus nog geen dagbladen, maar gingen over een periode van vier tot zes dagen. Daardoor was het mogelijk om het nieuws van Nederland naar Engeland, of andersom, te brengen. "Dit was in Nederland natuurlijk ook groot nieuws en dat hebben de Britten gewoon overgenomen."
Jan heeft een collectie van zeker 15.000 kranten RTV Dordrecht
Jan bezit meer 'London Gazettes' RTV Dordrecht
'Bovenmatige interesse in pershistorie'
De collectie van Jan bestaat naast deze uit zeker nog 15.000 kranten en ander persmateriaal. Een uit de hand gelopen hobby die op zijn vijftiende begon toen er twee kranten van oma's zolder kwamen: "Het is eigenlijk niet zozeer verzamelen. Ik ben bovenmatig geïnteresseerd in pershistorie en het authentieke nieuws. Hoe werd het beschreven op die bewuste dag?"

"Dit soort materiaal is natuurlijk redelijk zeldzaam omdat de meeste mensen de krant al weggooien de volgende dag." Toch blijft er volgens hem genoeg op zolders liggen en komt er genoeg uit archieven die af en toe geleegd moeten worden. "Dan weten ze je wel te vinden als je een beetje collectie hebt opgebouwd."
Het Engels van 350 jaar geleden is niet zo gek anders RTV Dordrecht
'Er is eigenlijk niet zoveel veranderd'
De beschrijving van de moordpartij op de gebroeders De Witt van 350 jaar geleden verschilt eigenlijk niet zoveel met hedendaagse verhalen of artikelen. Dat ziet ook Jan als hij bijvoorbeeld een gastles geeft aan basisschoolkinderen: "En dat is misschien eigenlijk wel een hele trieste conclusie. Want, is er een verschil tussen Johan de Witt en Pim Fortuyn? Dat zijn politieke moorden en waar mensenmassa's op reageren." Het verschilt zit hem echter in de professionaliteit volgens Jan: "Je mag er van uitgaan dat journalisten op een professionele manier nieuws beschouwen en bij jou binnenbrengen. Dat was in die tijd nog helemaal niet."
'Bijvangst'
De editie van The London Gazette met daarin de moord op de gebroeders De Witt is een bijvangst voor Jan. Zelf is hij namelijk meer geïnteresseerd in nieuws uit en rondom 's Hertogenbosch. "Ik zoek voor deze editie ook nog een goede plek waar die voor de eeuwigheid bewaard kan blijven. Het is tenslotte historisch erfgoed en een authentiek exemplaar."

Aanstaande zaterdag om 19:00 vindt er een herdenking, georganiseerd door Ben Corino van Studio de Witt, plaats bij het standbeeld bij de Visbrug.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Wintercircus in actie voor de voedselbank: 'Willen niet dat mensen alleen thuiszitten'

Het Dordts Wintercircus Royal zet zich dit jaar in voor de voedselbank. Mensen die daarbij zijn aang...

Vernieuwd perron, maar nog veel te doen: zo ziet station Dordrecht Zuid er nu uit

Station Dordrecht Zuid is opgeknapt. Na achttien dagen zonder treinen kwamen reizigers maandag op ee...

Deze Dordtse groeituin is meer dan alleen een groentetuin

Groeituinen Dordrecht organiseerde een inspiratiemiddag om meer aandacht te krijgen voor de organisa...

LIVE: Bekijk hier de Sinterklaasintocht bij de Grote Kerk

Bekijk hier live de intocht van de Sint en zijn Pieten. Na twee jaar kan hij eindelijk weer voet aan...

Nog geen geld voor isoleren sportaccomodaties: 'Noodfonds daar niet voor bestemd'

GroenLinks vroeg dinsdagavond in de Gemeenteraad of er snel met amateurclubs om de tafel kan worde...

Na misser met 'Russisch' gas zijn drie miljoen Dordtse euro's verdampt

De drie miljoen euro van de stad Dordrecht die verdampte door een blunder van het Rijk, moet terugke...