Dordrecht, Netherlands

Enorme hitte in een brandweerpak; dit technisch snufje helpt hulpdienst uit de brand

Flauwheid, misselijkheid, of braken; het zijn de symptomen van een hitteziekte. Een brandweerman kan hier snel mee te maken krijgen, als hij of zij niet op tijd handelt zodra de symptomen opkomen. Je moet dan alleen wel weten welke het zijn, óók als je hoog in je adrenaline zit tijdens een incident.
Stephanie Roggekamp | 17 juni 2022 17:12 | Aangepast op 17 juni 2022 17:12
Met de hoge temperaturen, zoals vrijdag, moet de brandweer toch weer dat brandweerpak aan. "De warmte kunnen ze dan niet kwijt", vertelt Arnold Verweerd. Hij is operationeel manager bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. "Het is dan extra belangrijk, om die hitte die we in ons lichaam opbouwen, te kunnen monitoren." Het is volgens hem niet de bedoeling dat een brandweerlied oververhit raakt en daardoor uiteindelijk een letsel kan oplopen.

Een van de eerste in Nederland
Om hiervoor bewustzijn te creëren, heeft het bedrijf Evalan een hittemonitor ontwikkeld. Bij Spinel Veiligheidscentrum in Dordrecht (het regionale oefencentrum in Zuid-Holland Zuid) wordt het systeem op een van de eerste plekken in Nederland getest én met succes. De monitor moet er namelijk voor zorgen dat er op tijd wordt ingegrepen als de lichaamstemperaturen van brandweerlieden té hoog oplopen.
"Tijdens de oefening had ik eigenlijk nergens last van", vertelt Claudia. Zij is aan het trainen om bij de vrijwillige brandweer te komen, maar tijdens het incident liet het systeem wél weten dat bij haar de temperaturen te hoog opliepen. "Ik voelde me door de hitte niet slecht, maar het is wel fijn om te weten dat er op mij wordt gelet als ik in een donkere warme ruimte ben, omringd door vuur en met veel rook.¨

Verweerd vertelt dat dat ook precies de bedoeling is. "Het systeem gebruiken we niet als leidraad, want per persoon verschilt het hoe iemand op hitte reageert. Wel gebruiken we het om te monitoren wat iemands lichaam zegt. "Als iemands lichaamstemperatuur oploopt, vragen we of het met die persoon goed gaat. Kan iemand verder met de oefening of moet diegene er even uit?"

Draait om herkenning
Het is als persoon juist belangrijk om die hitteziekte symptonen te herkennen. Verweerd: "Hier, met het oefensysteem, kunnen ze daar eerder op getriggerd worden." Uiteindelijk draait het allemaal om de veiligheid van een brandweerman.

Het monitorsysteem wordt alleen nog maar tijdens trainingen ingezet, want het aansluiten van het systeem kost een hoop tijd. "Tijdens een incident moeten we zo snel mogelijk ter plekke zijn. Dan is de tijd er gewoon nog niet om het aan te sluiten." Het neemt alleen niet weg dat het voor de brandweer wel goed is om er mee te oefenen. Want, herkennen wat de symtonen zijn, scheelt al een hoop.

Lees ook

Omstanders vissen dronken bestuurder uit sloot na ongeluk

Een auto kwam maandagavond in de sloot terecht aan de Zanddijk. De bestuurder van de auto is ongedee...

Gaslucht op meerdere plekken in Dordrecht te ruiken

Door heel Dordrecht worden er meldingen gedaan van een gaslucht. Zo kwam er onder andere een melding...

Warm, warmer, warmst: hitteprotocol vrijdag van kracht

De temperaturen kunnen morgen oplopen tot boven de 30 graden. En daarom heeft Rijkswaterstaat nu alv...

Reddingsoefening op het Dordtse water

Deze dinsdag was er sprake van grote commotie op de Beneden Merwede tussen Papendrecht en Dordrecht....

Kritiek burgemeester Kolff nu Veiligheidsregio's ongecontroleerde bestuurslaag dreigen te worden

Burgemeester Wouter Kolff heeft zware kritiek op het Kabinet dat steeds meer bevoegdheden over de he...

Brand in container afvalbrengstation HVC

Wie zaterdag aan het begin van de middag zijn troep weg wilde brengen aan de Baanhoekweg, moest even...