Dordrecht, Netherlands

Etende en datende Grutto's in de Biesbosch

"Het is een romantisch beeld", vertelt boswachter Blom als hij door de Kleine Noordwaard in Werkendam loopt om grutto's te spotten. "Het is echt genieten." Momenteel zijn er ruim vierduizend grutto's in de Biesbosch gespot. Een piek die veel eerder is gekomen dan verwacht. "En het aantal stijgt misschien nog wel.”
Stephanie Roggekamp | 10 maart 2022 11:01 | Aangepast op 10 maart 2022 11:01
Boswachter Blom heeft zelden zo'n grote groep bruine vogels bij elkaar gezien op het water rond de Kleine Noordwaard. De grutto is niet alleen te herkennen aan zijn bruine kleur, maar ook aan zijn hoge poten en lange snavel. "Als hij vliegt heeft hij een witte streep op de vleugel. Als je gelukt hebt, roepen ze massaal 'grutto, grutto'", vertelt Blom trots. "Het is een mooi hulpmiddel om ze te spotten."

Benieuwd hoe de boswachter de vogels in de Biesbosch spot? Bekijk het hier:
Uniek voor héél Europa
Blom noemt het natuurgebied voor de grutto’s een keuken en slaapkamer: “Ze doen hier volop aan eten en daten. Ze zoeken een man of een vrouw en moeten heel veel eten om goed in conditie te komen voor het komende broedseizoen.” Volgens de boswachter kan dat perfect in zoetwatergetijdengebieden zoals de Biesbosch.

De grote opkomst van deze vogelsoort is voor Blom de bevestiging dat bovengenoemde getijdengebieden er echt toe doen. “Het feit dat juist de grutto, die onderweg is naar de broedgebieden, hier veilig komt bijtanken, is de reden waar we het voor doen”, vertelt Blom.

Volgens de boswachter heb je in Europa weinig landgebieden zoals de Biesbosch: “Het stroomt hier twee keer per dag vol met water en loopt ook twee keer per dag weer leeg. Hierdoor ontstaat een enorme bron van voedsel”. In de kleibodem zit een massa van leven. Doordat het water dat hier twee keer per dag stroomt alle zaden van bomen en struiken wegspoelt, ontstaat er in de Biesbosch geen bos. Het blijft een kale vlakte. “Deze vlaktes zijn in maart echt ‘tafeltje dekje’ voor de vogels. Het gebied is voor de grutto’s dus een bijzondere plek.

Tot eind maart
Voor degene die de bijzondere vogel nog wil spotten; wees snel. Eind maart zullen de meeste grutto's door trekken naar de broedgebieden in Nederland, zoals Friesland. De beste plekken om ze nu nog te bekijken zijn de Kleine Noordwaard, de Tongplaat bij Dordrecht en de Nieuwe Dordtse Biesbosch. "Het zijn mooie plekken voor het zien van zoveel grutto's."

Toch hoeven we ons volgens Blom nog geen zorgen te maken over een ‘gruttoloze Biesbosch’: “Eind maart zullen we de IJslandse grutto’s op bezoek krijgen. We kunnen nog weken genieten van ‘grutto-geweld.”

Lees meer over:

Biesbosch|Vogels|Boswachter|Grutto|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...