Dordrecht, Netherlands

Gaan we meer betalen om te sporten? Optisport met de handen in het haar

Stijgende energieprijzen, je kan er niet meer omheen. Hoewel het voor huishoudens een hele opgave is om die energierekeningen te betalen. Houden grote organisaties als Optisport ook nog maar net het hoofd boven water.
Stephanie Roggekamp | 14 april 2022 09:55 | Aangepast op 14 april 2022 09:55
Het zwembad moet worden verwarmd en de ijsbaan gekoeld. "Als jij weet hoe ik de touwtjes aan elkaar vast moeten knopen, dan hoor ik het graag", zegt Dennis van Rijswijk, manager van de Sportboulevard. "Tijdens de coronaperiode zijn we prima gecompenseerd door de overheid en gemeente. Natuurlijk moeten we een deel terugbetalen, maar het kwam goed.”

Prijsstijging: van 12 cent naar 2 euro 40
Nu heeft hij er toch vertrouwen in dat de binnensport opnieuw gecompenseerd gaat worden. En dan met name zwembaden en ijsbanen, waar de energieprijzen extra zwaar wegen. Van Rijswijk: "De overheid moet snel met een tussenoplossing komen om te zorgen dat we kunnen blijven doordraaien. De toekomstige problemen zijn anders niet te overzien. We hebben te maken met een prijsstijging van 12 cent per kubieke meter vorig jaar naar een prijs van 2 euro 40 tot 2 euro 50 per kuub in dit jaar."

De organisatie ziet het niet als oplossing om dan maar het zwembad niet te verwarmen of de ijsbaan dicht te gooien. "Wanneer je de machines uitzet, loop je direct tegen technische problemen aan. Zo zullen in het zwembad de tegels loslaten." Het is dus geen oplossing om daarin de kosten te drukken.

Stijgende sportprijzen?
De prijzen doorbereken aan de sporters lijkt het enige logische redmiddel, maar ook daarin gaat de Sportboulevard niet mee. "De inflatie is met twaalf procent gestegen. Daar zitten wij niet bij", zegt Van Rijswijk. "Stel dat wij daar ook nog eens in mee zouden gaan... Huishoudens hebben het al moeilijk. We willen juist bij de Sportboulevard ontspanning bieden aan de mensen."

Voor nu blijft Optisport het zoveel mogelijk rekken met het doorberekenen van de kosten. "We hopen snel op een toereikende hand van de Rijksoverheid." Het gebouw van de Sportboulevard is van de gemeente. Van Rijswijk denkt dat de gemeente kan bijdragen door te helpen met het verduurzamen. "Maar vooralsnog is dat nog niet aan de orde."

Dat er in de toekomst toch een prijsstijging zal worden doorberekend, is volgens Optisport onvermijdelijk. "Het zal volgens de normale CPI (Consumentenprijsindex, red.) zijn, maar voorlopig laten we het echt zoals het is." De verenigingen die gebruikmaken van de Sportboulevard zijn niet blij en willen dat er nú actie wordt ondernomen.

Bekijk hieronder ons interview met Dennis van Rijswijk van de Sportboulevard.

Lees ook

Doorstoken kost kerk 150.000 euro: 'Moeilijke keus om dicht te gaan'

De gevolgen van de hoge energierekening zijn groot. Mensen raken in verschillende problemen door de ...

Technische storing bij Zwembad Optisport: ‘Het zwembad loopt leeg’

Het Optisport zwembad in de Sportboulevard kampt met een technische storing. Het doelgroepenbad en h...

Storing bij zwembad van Optisport nog niet verholpen: ‘Er wordt hier hard aan gewerkt’

Het wedstrijdbad en het doelgroepenbad van optisport zijn nog steeds onbruikbaar. “Hopelijk lukt h...

FC Dordrecht, Sportboulevard en de gemeente slaan handen ineen met 'Energiek Dordt Academy'

FC Dordrecht, de Sportboulevard en de gemeente Dordrecht slaan de handen ineen. Onder de naam 'Energ...

Zwembad De Hoge Devel klaar voor gebruik; opening op 9 januari

Na maanden bouwen is het nieuwe zwembad in Zwijndrecht zo goed als klaar. Veel discussie ontstond do...

Dordrecht gastheer ILSE wedstrijd: reddingszwemmers in topvorm

Normaal gesproken redden ze leven, maar dit weekend zetten ze zich in om een prijs te bemachtigen. V...