Dordrecht, Netherlands

Gedupeerden van toeslagenaffaire delen hun verhaal: ‘Afwikkeling verloopt heel traag’

Boetes, deurwaarders, uithuisplaatsingen en enorme schulden. Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire deden vrijdagavond in Dordrecht hun verhaal. “Het raakt mij steeds weer als ik een nieuw verhaal hoor”, vertelt Mila, initiatiefneemster van de bijeenkomst, in radioprogramma Studio de Witt.
Corrado Francke | 30 mei 2022 15:49 | Aangepast op 30 mei 2022 15:49
Ook Mila zelf kreeg voor lange tijd iedere zaterdag een brief op haar deurmat van de Belastingdienst. “Ik moest grote bedragen terugbetalen en ik kreeg een titel als fraudeur”, zegt ze vol ongeloof. “Dan ga je de strijd aan, want je moest je onrecht bewijzen. Bezwaarschriften kwamen niet aan en na een zitting waar ik mijn verhaal kon doen, werd mijn bezwaar ongegrond verklaard.”

Mentaal ziek
Een lange, loodzware periode volgde voor de Dordtse. “De Belastingdienst heeft mensen mentaal ziek gemaakt. Dat slaat over op je lichaam.” Zo ook bij Mila, want haar werkgever zag ook dat zij niet meer zichzelf was op werk. Na twee jaar therapie, kreeg ze te horen dat ze niet meer welkom was. “Ze zeiden dat ze hun best hadden gedaan mij te helpen, maar het werkte niet. Daarom zaten ze met de handen in het haar en moesten ze mij wel ontslaan.”

“Het lijkt alsof je constant een heel haastig leven lijdt omdat je graag van je schulden af wil”, vervolgt Mila. Op een duur kwam ze in contact met mensen die, net als zij, het onrecht wilden bestrijden.

Verhaal delen
Nu heeft ze haar draai alweer gevonden – “er stond ineens een bedrag op mijn rekening” - maar alsnog wil ze terugslaan en haar gelijk krijgen. Daarom wil ze gedupeerden bij elkaar krijgen om hun verhalen te delen en steun te vinden bij elkaar. “Ik heb uithuisplaatsing kunnen voorkomen, maar soms heb je daar geen macht over. Dat heb ik wel gehoord op de bijeenkomst en dat raakte mij heel erg.”

De Dordtse wethouder Peter Heijkoop spreekt van een “ontstellende en verdrietige” situatie. Hij is blij met de bijeenkomst die Mila heeft georganiseerd, “want ze kunnen hier elkaar in ondersteunen en dat is goed om te zien”.

Afwikkeling verloopt traag
Heijkoop, die al jaren betrokken is bij de hulp van gedupeerden van de toeslagenaffaire, ziet dat de afwikkeling vanuit het kabinet heel traag verloopt. “Mensen zijn compleet vermalen in de ambtelijke molens en dat leidt tot vreselijke voorvallen zoals uithuisplaatsingen, schulden, psychiatrische ellendes. Het kabinet heeft een grote verantwoordelijkheid om dit op te pakken. We doen wat kunnen, maar het moet vooral vanuit de Belastingdienst en het kabinet gebeuren.”

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Grote zaal van Kunstmin op dag van Armoede in het teken van woningnood

Op 17 oktober was het Wereld Armoededag. Op die dag organiseert Platform tegen Armoede Drechtsteden ...

Heijkoop niet beschikbaar als CDA-lijsttrekker: ‘Goed naar mijn zin in Dordrecht’

Peter Heijkoop wordt niet de nieuwe lijsttrekker voor het CDA. Dat zegt de Dordtse wethouder donderd...

Gemeente: ‘1000 extra betaalbare woningen bouwen’

De gemeente had in 2017 de ambitie om voor 2025 10.000 nieuwe woningen te bouwen in Dordrecht, maar ...

'Compensatie ouders toeslagenaffaire kan zomaar tot 2030 duren'

Het zal nog jaren duren voordat gedupeerden van de toeslagenaffaire volledig gecompenseerd zijn, vre...

Huiswerk voor Heijkoop: hoe biedt de gemeente dakloze gezinnen onderdak?

Het gemeentebestuur mag, als een plan van aanpak wordt goedgekeurd door de raad, voor maximaal drie ...

Studio de Witt zaterdagmiddag op Drechtstad FM

Het radioprogramma van Ben Corino wordt deze zaterdag op Drechtstad FM weer uitgezonden tussen 16.00...