Dordrecht, Netherlands

Geen Black Friday voor deze winkel: "Bewust worden van je koopgedrag"

Black Friday, week of zelfs maand. De overgewaaide shoppinggekte met stuntprijzen is een zogezegd 'kortingsfestijn', maar het zorgt bij kleine ondernemers vooral veel frustratie. Daarom doet kinderkledingwinkel 'Kind Zo Blij' aan de Voorstraat mee aan een tegenactie: Give Back Friday. Bijna nieuw speelgoed kan hier worden ingeleverd voor minderbedeelde kinderen. "En eigenlijk is het ook een bewustwordingsactie."
Alexander Eleveld | 21 november 2022 12:00 | Aangepast op 21 november 2022 12:00
Het ingeleverde speelgoed wordt gedoneerd aan Speelgoedbank Drechtsteden. Een initiatief waar verschillende speelgoedpakketten samengesteld door Bianca Pipping en haar team: "Spelen is niet voor elk kind vanzelfsprekend." Stella Koekkoek, mede-eigenaar van Kind Zo Blij, wil ook hen een fijne tijd bezorgen: "Juist in deze periode en iedereen heeft altijd nog wel wat speelgoed liggen wat niet meer wordt gebruikt."


'Bring Back, Give Back of Black Friday'
Black Friday vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Traditiegetrouw zijn hier de meeste mensen de dag na Thanksging Day vrij. Een nationale feestdag die elke vierde donderdag van november wordt gevierd. Ook wordt Black Friday onofficieel gezien als het begin van het doen van de kerstaankopen.

En grote ketens en multinationals in de Dordtse binnenstad grijpen deze dag aan om dus flink te stunten. Bijvoorbeeld de Media Markt of Primark. Al zijn er de laatste jaren steeds meerdere tegenacties, ook van grote winkels. IKEA organiseert bijvoorbeeld het verglijkbare 'Bring Back Friday'. Een duurzaam alternatief waar je een tegoedbon krijgt voor teruggebrachte (IKEA-)meubels.
Dit soort kortingen zie je eind november steeds vaker verschijnen RTV Dordrecht
Stella Koekkoek: 'Black Friday zorgt voor overconsumptie' RTV Dordrecht
Stella is alles behalve tegen sale, maar winkels moeten niet het hele jaar door stunten en zeker niet op een dag zoals Black Friday. Maar er valt volgens haar bijna niet tegen op te boksen als vele andere winkels wel meedoen: "Het gaat alleen maar om overconsumeren. En absoluut, wij willen ook spullen verkopen, maar wij staan echt voor duurzaam. Producten van goede kwaliteit en waar je langer plezier van hebt." Overconsumptie zorgt voor onrust: "Je wordt gek gemaakt door schreeuwende acties en je gaat steeds meer kopen zonder er goed over na te denken." En steeds meer winkels keren
zich tegen Black Friday. (bron: De Ondernemer).

Nog tot en met 28 november kan er speelgoed worden ingeleverd.