Dordrecht, Netherlands

Gemeente: ‘1000 extra betaalbare woningen bouwen’

De gemeente had in 2017 de ambitie om voor 2025 10.000 nieuwe woningen te bouwen in Dordrecht, maar zoals het er nu voorstaat wordt die ambitie niet gehaald. Daarom presenteert het college nieuwe plannen om alsnog zoveel mogelijk woningen te realiseren. En daarbij wordt extra geld uitgetrokken voor de bouw van betaalbare huizen.
Marjolein Vos | 2 februari 2023 10:38 | Aangepast op 2 februari 2023 10:38
De nieuwe plannen horen bij de routekaarten Wonen en Woningbouw, waarin de gemeente de balans opmaakt van de afgelopen jaren en vooruitkijkt naar de toekomst. Sinds 2018 groeit Dordrecht weer. Niet alleen qua inwoneraantal, ook het aantal woningen is met 2.644 toegenomen. “De krimp is gekeerd, er wordt volop gebouwd en er liggen veel plannen klaar”, laat het college weten. “Maar om de ambities uit het politiek akkoord te halen, zijn meer plannen nodig. En dat terwijl de opgave door bijvoorbeeld duurdere grondstoffen, stijgende hypotheekrente, onzekerheid over wet- en regelgeving en doelstellingen vanuit het rijk niet eenvoudiger geworden.”

De bouw van koopwoningen onder de € 355.000 loopt net als in het hele land ook in onze stad achter. Om de achterstand in te lopen zet het college in op het toevoegen van nieuwe plannen voor nog 1.000 extra betaalbare woningen in de periode tot 2026. "We leggen de komende jaren de focus op het bouwen van meer betaalbare woningen”, zegt wethouder Peter Heijkoop (Volkshuisvesting. “Dus vooral koopwoningen tot 355.000 euro en sociale huurwoningen. Met de bouw van ruim 300 tijdelijke studio's op het Leerpark hebben we druk al wat van de ketel gehaald voor werkende jongeren en studenten. Maar ook voor gezinnen willen we extra sociale huurwoningen bouwen en daarom willen we met de woningcorporaties afspraken maken om circa 250 extra woningen te bouwen."


Maar waar moeten die huizen gebouwd worden? “Het vinden van geschikte bouwlocaties voor deze nieuwe plannen is een complexe opgave. Dat doen we via nieuwe gebiedsontwikkeling zoals Maasterras en met een verdichtingsstudies waarin we zoeken naar kansrijke nieuwe locaties in de stad. Niet alleen op het Leerpark wordt druk gebouwd. In de Charlotte de Bourbonstraat in Nieuw-Krispijn en de Poelwijckstraat en Oudelandstraat in het Land van Valk is de bouw van duurzame sociale huurwoningen gestart. Ook in Amstelwijck en Stadswerven verrijzen nieuwe woningen. Het oude regiokantoor is getransformeerd tot appartementengebouw en ook aan de Spuiboulevard maken enkele oude kantoren plaats voor woningen. Op de plek van het Stadskantoor en Crowpoint komen bijvoorbeeld ruim 500 woningen, waarvan bijna 2/3e van de woningen in de betaalbare categorie.”


Daarnaast heeft de gemeente de procedures versneld, waardoor plan- en besluitvorming voor nieuwbouw sneller kunnen worden uitgevoerd. “Dat duurt in Dordrecht gemiddeld 2,5 jaar ten opzichte van 5 jaar landelijk. Daardoor zijn er in onze stad in 2022 een recordaantal van 1.152 woningen in aanbouw,” vertelt wethouder Maarten Burggraaf (Stadsontwikkeling). “Dit bouwtempo willen we vasthouden, maar de marktomstandigheden zijn wel uitdagend geworden.”

Lees ook

Eerste vier kandidaten ronden opleiding praktijkleren af

Wethouder Peter Heijkoop heeft dinsdag certificaten uitgereikt aan de kandidaten die de opleiding va...

Vertraging bij oplevering studio's Leerpark

De studio's die de afgelopen maanden geplaatst zijn op het Leerpark worden iets later opgeleverd dan...

Kinderburgemeester op werkbezoek bij de Voedselbank: 'Het lijkt mij mooi om te doen'

Kinderburgemeester Jacob de Mooij kreeg afgelopen maandag een rondleiding door het distributiecentru...

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen...

Nieuwbouw Amstelwijck van start

Na de sloop van het oude Refaja-ziekenhuis is het nu dan eindelijk zover: de eerste paal van de nieu...

‘Behoud het polderlandschap’: Beter voor Dordt start petitie

Beter voor Dordt haalt een oude verkiezingsleus van stal.In de beginjaren van de lokale partij was ...