Dordrecht, Netherlands

Gemeente na overlastmeldingen: we hadden bewoners eerder moeten informeren over bouwactiviteiten Laan der VN

Maartje Wildeman kon er vorige week niet van slapen. Ze woont vlak bij de Laan der Verenigde Naties waar druk gewerkt wordt aan de aanleg van een waterstofstation. “Ik werd wakker van een indringende geluid tussen één uur en half drie midden in de nacht. Ik was echt verbijsterd toen ik het hoorde.”
Stephanie Roggekamp | 2 augustus 2022 17:03 | Aangepast op 2 augustus 2022 17:03
Ze vraagt zich af of het niet anders had gekund. Bezwaar kon ze als omwonende namelijk ook niet maken. "Dat klopt, zegt Mark Benjamin, woordvoerder van de gemeente Dordrecht. "Het is heel ongebruikelijk. De vergunning is maandagmiddag verleend en maandagavond is er meteen begonnen met het werk. Dat is niet hoe je het normaal gesproken als gemeente wil."

Maar een bezwaar van mensen had overigens waarschijnlijk niets veranderd, meent Benjamin. “Wij zagen geen andere mogelijkheid. Maar normaal gesproken hadden we de mensen in ieder geval eerder willen en kunnen informeren. En dat ging nu helaas niet."

Klaar voor de toekomst
De gemeente is blij met de aanleg van het waterstoftankstation: "Het is toch de brandstof van de toekomst. Dus vanuit milieuoverweging is het geweldig dat er een initiatiefkomt om deze brandstof ook in Dordrecht te leveren." Maar de gemeente is niet gelukkig met hoe het nu verlopen is en dat veel mensen er zoveel last van hebben gehad. Toch staat ze nog wel achter het verlenen van de vergunning. "Dat heeft alles te maken met vakantieperiode. Als we de bezwaartermijn in acht hadden genomen, van zes weken, ja dan zit je in een periode dat iedereen weer thuis zit en dan hadden we nog meer mensen gehad die er last van hadden."

De werkzaamheden overdag laten uitvoeren, was geen optie volgens Benjamin. "Het is vlak bij de Laan der Verenigde Naties, een belangrijke in- en uitvalsweg voor Dordt. Als je die overdag (tijdens de spits) afsluit, dan geeft dat teveel verkeersproblemen en daarom hebben we gekozen voor de nacht. En de afsluiting is ook echt noodzakelijk vanwege de veiligheid. Je moet niet willen dat er een heipaal of -stelling omvalt op de weg."

Een schrale troost voor Wildeman en andere omwonenden; de werkzaamheden duren minder lang dan gedacht. Het heien is al voorbij en er wordt nu gewerkt aan het plaatsen van stalen damwanden. Alleen dit weekend wordt er nog in de nacht gewerkt. Daarna keert hopelijk de rust weer. "Elke nacht is er eentje teveel, als je er last van hebt, dat begrijp ik", voegt Benjamin eraan toe.

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Graffitikunstwerk moet ‘verloederde’ tunnel bij Laan der Verenigde Naties mooier maken

De tunnel bij de Laan der Verenigde Naties is omgetoverd tot een heuse onderwaterwereld. Tientallen ...

‘Gelukkig reed er geen moeder met kind achter’; vrachtwagen verliest bouwafval op Eemsteinstraat

Automobilisten kunnen de Eemsteinstraat donderdagmorgen beter even mijden. Het asfalt ligt bezaaid m...

Midden in de nacht heien, overlast voor bewoners

Al dagen trillen ze midden in de nacht uit hun bed; de bewoners aan de Laan der Verenigde Naties. Bi...

Gemeente overstag na vele klachten; nachtelijke werkzaamheden gestopt

De lawaaierige werkzaamheden bij het BP-station aan de Laan der Verenigde Naties vinden woensdag pla...

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Aan de Laan der Verenigde Naties is donderdagmiddag een eenzijdig ongeluk gebeurd met een motorrijde...

Engelenburgerbrug wordt na lange restauratie weer opgebouwd

Al ruim anderhalf jaar wordt er druk gebouwd aan de Engelenburgerbrug. Door de verrotte fundering mo...