Dordrecht, Netherlands

Gemeenten en provincie: uitstoot PFAS door Chemours moet stoppen

De gemeenten rond Dordrecht, en de provincie Zuid-Holland vinden dat inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van PFAS. De betrokken partijen stellen dat deze stoffen niet thuis horen in het milieu en het voedsel. De gemeenten hebben de bedrijven aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van hun uitstoot.
RTV Rijnmond | Ruud Elmendorp | 5 september 2022 11:58 | Aangepast op 5 september 2022 11:58
Moestuinhouders binnen een straal van één kilometer rondom chemische bedrijf Chemours in Dordrecht wordt afgeraden om hun gewassen nog te eten. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft maandagochtend een rapport gepubliceerd over de hoeveelheid PFAS in moestuingewassen in de omgeving van de Drechtsteden. Die waarde is op sommige plekken veel te hoog.

Het RIVM deed al eerder onderzoek naar de hoeveelheid PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) die mensen kunnen binnenkrijgen als zij zelfgeteelde groente en fruit eten. Dat onderzoek richtte zich op moestuinen vlakbij PFAS-uitstotende bedrijven in Helmond en Dordrecht. Het rapport van maandag heeft betrekking op een breder onderzoek waarbij negen groepen moestuinen werden onderzocht.

Het gaat om moestuinen binnen een straal van 15 kilometer van chemiebedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht. De moestuinen liggen in de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Van dat bedrijf is bekend dat ze in het verleden twee soorten PFAS heeft uitgestoten: perfluoroctaanzuur (PFOA) tot 2012 en daarna GenX, een technologie die gebruikt wordt om coatings (fluorpolymeren) te maken. GenX was de vervanger van PFOA. Die zijn via de lucht op de bodem en in het water terechtgekomen. Vervolgens komt de PFAS via de grond en het water in de gewassen uit de moestuinen terecht.
Drie conclusies
In het rapport van het RIVM wordt een drietal conclusies getrokken. Allereerst blijkt dat de gewassen in een groep moestuinen binnen 1 kilometer ten noordoosten van het chemiebedrijf te veel PFAS bevatten. Het RIVM raadt dan ook aan om die gewassen niet te eten. Er kan namelijk niet uitgesloten worden dat dat een effect heeft op de gezondheid.
Gewassen uit moestuinen die binnen een straal van 5 tot 10 kilometer ten zuidwesten van het chemiebedrijf zijn volgens het RIVM nog wel geschikt voor consumptie. Net als gewassen uit moestuinen die op zo'n 15 kilometer ten noordoosten van het bedrijf worden geteeld.

De derde conclusie van het RIVM heeft betrekking op zes groepen moestuinen op zo'n 1 tot 10 kilometer ten noordwesten, noordoosten of oosten van het bedrijf. Telers van die gewassen krijgen niet te veel PFAS binnen, maar wel meer dan bij producten uit de supermarkt. Datzelfde geldt voor moestuinen op zo'n 2,5 kilometer ten zuidwesten van het bedrijf. Het RIVM raadt die telers dan ook aan om hun groenten en fruit af te wisselen met supermarktproducten omdat die minder PFAS bevatten.

Over het algemeen krijgen Nederlanders al meer PFAS binnen via hun voedselproducten en drinkwater dan de zogeheten 'gezondheidskundige grenswaarde'.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met mediapartner RTV Rijnmond

Lees meer over:

PFAS|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het...

Menselijke golf moet aandacht vestigen op vervuild water

Het was zaterdag nog veel te koud om te zwemmen en bovendien wordt dat afgeraden in de Merwelanden. ...

Advies: eet niet alleen eieren van hobbykippen

Mensen die eieren van hun eigen kippen willen eten, kunnen dat het beste afwisselen met eieren uit d...

Deze zomer weer zwemmen in de Merwelanden? ‘Dat hopen we van harte’

Een massa-aangifte, meerdere rechtszaken en voor honderdduizenden euro's aan dreigende boetes. Chemi...

Eerste reactie moestuineigenaren: ‘Dit is een goede stap’

Mensen met volkstuintjes rond Chemours reageren overwegend positief op de schoonmaakproef van het ch...