Dordrecht, Netherlands

Grootste viswedstrijd van Europa strijkt neer in Dordrecht: 'Meest geschikte locatie'

"We hebben al redelijk wat gevangen, maar er kan altijd nog meer bij," roept een Rotterdamse deelnemer van de Preditor Tour vanuit zijn bootje. 150 teams, in totaal 300 deelnemers uit twaalf verschillende landen doen mee aan de driedaagse Preditor Tour. Vissers uit onder meer Polen, Nederland en België proberen tijdens de internationale roofviswedstrijd zo snel mogelijk in de juiste volgorde de juiste vissen te vangen. En de twaalfde editie is in de Dordtse Biesbosch.
Dennis Koorevaar | 30 mei 2022 16:15 | Aangepast op 30 mei 2022 16:15
"Drie snoeken, drie snoekbaarzen en drie baarzen, die moeten de deelnemers aan het eind van de wedstrijd gevangen hebben," vertelt Jeroen Wolst, van de organisatie. "Het gaat dan om de totale lengte van de vissen."

Twaalf jaar geleden werd de eerste editie van de wedstrijd gehouden in Noorwegen, om later door Europa te trekken. Na een paar jaar werd de wedstrijd in Dordrecht gehouden en is daar altijd gebleven. "Dat bleek de meest ideale plek met zo veel deelnemers." Vissers kunnen terecht op het Hollands Diep, de Merwede, de Amer en het Haringvliet. Een parcours van ongeveer 80 kilometer.

"De grootste aantrekking van de wedstrijd is volgens mij het feit dat het een wedstrijd is voor vissers. Na een aantal jaar is het echt ons kent ons. En de prijzen zijn ook gigantisch. Dat zal ongetwijfeld meespelen," vertelt Jeroen. De hoofdprijs is namelijk 15.000 euro. Daarnaast zijn er ook reizen naar Curaçao, Canada en Zweden te winnen.

De onderlinge competitie is er altijd, maar is niet moordend. "De strijdlust, maar ook de sportiviteit, dat vinden we leuk," zegt de Rotterdammer. Een Vlaming vult aan: "Ten eerste omdat we het een mooie, spannende wedstrijd vinden." De spanning zit volgens hem in het vangen van de juiste vissen in de juiste volgorde.

De bewolking en de zwakke wind van maandag maakten het volgens de organisatie geschikt visweer. "Als het niet te hard waait, is het altijd geschikt visweer. Op wateren zoals hier heb je ook veel te maken met eb en vloed, maar je weet nooit hoe de vissen op het weer te reageren."

De Preditor Tour startte maandagochtend en duurt nog tot en met woensdag. De gevangen vissen worden overigens direct na het vangen en het opmeten teruggezet.

Meest gelezen

Lees ook

Honkbal steeds populairder onder jongeren: "Later wil ik in de MLB spelen"

The Hawks speelden afgelopen weekend de eerste wedstrijd van het honkbalseizoen. Daarmee keken ze vo...

Lokale solomuziekanten gaan de strijd aan in tiende Solisten Concours

Voor talentvolle amateurmuzikanten uit de Drechtsteden staat zaterdag 10 februari wellicht dikgedruk...

Plannen aangepast aan Hel- en Zuilespolder: ‘Blijft meer groen behouden’

Rijkswaterstaat krabbelt terug op het idee om de Hel- en Zuilespolder onder water te zetten. Het nie...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...

Hoe gevaarlijk is die berenklauw nu eigenlijk?

Witte bloemen die als een scherm boven de steel van de plant uitsteken. In grote aantallen bij elkaa...

Staren naar een dobber in plaats van naar een scherm

"Ik zou wel een haai willen vangen", lacht Fleur terwijl ze langs een slootje in Stadspolders zit me...