Dordrecht, Netherlands

Grote wens voor busfan komt eindelijk uit: 'Rondje rijden in een echte bus'

Christiaan in de bus Dennis Koorevaar
Het was zijn grote wens ooit eens in een echte bus te rijden. En vrijdag was het dan zo ver voor Christiaan Leloux. Eerder bouwde hij al een echt replica van een buscabine in zijn woning in Dordrecht. Hij heeft een lichte vorm van autisme en voor hem is het dan ook niet gemakkelijk om zomaar zijn rijbewijs te halen. Toch zegt rij-instructeur Rob dat hij wel talent heeft.
Dennis Koorevaar | 23 september 2022 15:51 | Aangepast op 23 september 2022 15:51
Christiaan achter het stuur Dennis Koorevaar
Voorafgaand van de proefles is Christiaan erg nerveus. "Ik weet niet zo goed wat ik er van moet verwachten. Dus ik ga er zonder enige verwachting in," vertelt hij. Hij stapt in en neemt plek achter het stuur alsof hij al weer wat hij moet doen. Na wat uitleg over het werken van de bus start hij de motor. "Rij maar voorzichtig weg," zegt de instructeur.

Vervolgens rijdt Christiaan op zijn gemakje in de spelersbus van FC Dordrecht over het parkeerterrein naast het stadion. Na een aantal rondjes heeft hij de smaak te pakken en dat valt de instructeur ook op. "Hij heeft er zeker aanleg voor!" Tijdens de rit vertelt Christiaan wat meer over zichzelf. Zo geeft hij aan dat hij begeleid-zelfstandig woont bij Syndion. Mede daardoor heeft hij bijvoorbeeld moeite met het halen van zijn rijbewijs. "Ook financieel is dat nog best een dingetje voor mij." Wel is hij bezig met rijlessen. Maar zo ontstond de interesse in bussen. Daar is hij tenslotte afhankelijk van om van A naar B te komen. "Ik heb ook van verschillende oude matschappijen materiaal gekregen om ook een tramcabine te bouwen," zegt hij trots. "Iedereen is heel behulpzaam."

Lees ook: Christiaan kon geen stadsbus kopen, dus bouwde hij er zelf één in huis


Na een goede drie kwartier zit de les er op en komt alle spanning los. "Dat was leuk! Nog leuker dan dat ik er van verwacht had." Een goede motivatie voor hem om vaker in een bus te rijden. "Maar eerst mijn autorijbewijs. Anders kan het niet."Ook de instructeur is erg tevereden over Christiaan. "Hij heeft er zeker aanleg voor. Als hij zijn autorijbewijs heeft, dan denk ik dat er genoeg zijn die hem willen hebben. En buschauffeurs zijn hard nodig. In Alblasserdam bijvoorbeeld komen er al 23 chauffeurs te kort. En met de komende winterdienstregeling wordt dat probleem alleen maar groter."

Lees meer over:

bus|christiaan|rijden|

Lees ook

Drie dames rijden in een oude barrel van Amsterdam naar Gambia

Met een oude barrel 7.000 kilometer rijden van Amsterdam naar Banjul in Gambia. In drie weken tijd g...