Dordrecht, Netherlands

HALLOWEEN: Bekijk en ontdek een 'Duister Dordrecht'

Bekijk de drie verhalen hieronder! RTV Dordrecht
Aankomende maandag is het Halloween en dit weekend kan je daarom vast flink griezelen of andere spannende dingen beleven op het eiland. Maar, speciaal voor Halloween, is verslaggever, en een klein beetje horror fan, Alexander Eleveld samen met zijn cameramaat Jordy Hijman op pad gegaan door een ‘Duister Dordrecht’. Onder leiding van stadsgids Joes van Lenten van Ontdek Dordrecht zijn de twee meegenomen in drie, op z’n zachts gezegd, merkwaardige verhalen. De inwoners van Dordt uit vorige eeuwen deden namelijk hele andere dingen om vermaakt te worden …
Alexander Eleveld | 29 oktober 2022 17:02 | Aangepast op 29 oktober 2022 17:02
In drie speciale reportages, te zien hieronder, vertelt stadsgids Joes over macabere manieren om mensen te straffen, de vele lijken uit de kast bij de familie Smits en omhoog kruipende krabbetjes op het voormalig kerkhof voor de Grote Kerk. En dan met name hoe de toenmalig priester daar een flink slaatje uit probeerde te slaan.
Stadsgids Joes van Lenten neemt ons mee naar de Munt, de Voorstraat en de Grote Kerk RTV Dordrecht
Muntersbouillon in de Munt
In de Munt werden vanaf de 13e eeuw de munten geslagen voor de gewesten Holland en Zeeland. De zogenoemde Munters die hier aan het werk waren hadden een vooraanstaande positie. Ze hoefden bijvoorbeeld geen belasting te betalen en het beroep werd van vader op zoon overgedragen. Ook heerste er in de Munt een eigen rechtspraak en wie een daad van valse munterij beging, hing met zijn hoofd boven een pot met kokende olie. Letterlijk. En ‘ter lering en vermaak’ moest dit zo lang mogelijk duren.

Bekijk hieronder ‘Muntersbouillon in de Munt #1 | Duister Dordrecht’
Moordpartij op de Voorstraat
Vader en moeder Smits hadden zeven kinderen en runden een herberg op de Voorstraat. Op deze plek bevindt zich nu modewinkel Bahlmann. De kinderen gingen al snel uit huis naar onder andere Venetië en Oudenbosch. Wanneer zoon Andreas zijn broer bezoekt in het Brabantse dorp, beroven en vermoorden ze daar een oudere vrouw. Wat Andreas zich echter niet beseft is dat een pientere schuit (militair, red.) hier in Dordrecht aangifte komt doen en dan een lugubere ontdekking doet. Wat daarop volgt is een heus moordspektakel.

Bekijk hieronder ‘Moordpartij op de Voorstraat #2 | Duister Dordrecht’
Krabbetjes op het Kerkhof
In de 16e eeuw bedenkt een inventieve priester een manier om een extra zakcentje te verdienen. Hij wil de Dordtse bevolking laten geloven dat er geesten dwalen op het voormalig kerkhof voor de Grote Kerk. Hij maakt daarin gebruik van kruipende wezens uit het water. De Grote Kerk lag tenslotte destijds nog aan een oever.

Bekijk hieronder ‘Krabbetjes op het Kerkhof #3 | Duister Dordrecht’
Deze drie verhalen zijn onderdeel van de stadswandeling ‘Duister Dordrecht’ van Ontdek Dordrecht. Nog zeker de hele maand november is deze wandeling te doen. 

Lees ook

Griezelen in Sterrenburg; bewoners organiseren voor derde keer Halloweenfeest

In Sterrenburg was het afgelopen weekend griezelen geblazen. Bewoners van de Weegschaal organiseerde...

Artiesten 'Circus voor Oekraïne' ontdekken Dordrecht: 'Prachtige stad!'

Na een week vol wervelende shows hadden de circusartiesten van 'Circus voor Oekraïne' woensdag einde...