Dordrecht, Netherlands

Hein van der Loo blikt terug op 45 maanden burgemeesterschap

"Het was een gemeente waar heel veel dingen goed gingen", vertelt Hein van der Loo. Tot afgelopen woensdag was hij burgemeester van Zwijndrecht. In januari is hij voorgedragen als burgemeester van Almere en deze week begint hij daar. We blikken met hem terug op de afgelopen 45 maanden burgemeesterschap in Zwijndrecht. "Maar het was ook een gemeente waar een hele hoop opgaven waren. Toen al."
Dennis Koorevaar | 8 maart 2023 13:06 | Aangepast op 8 maart 2023 13:06
"Het was een fantastische tijd. Ik ben met heel veel plezier burgemeester geweest." Toen Hein van der Loo (51) op 5 juni 2019 burgemeester werd van Zwijndrecht heerste er 'stedelijke problematiek'. "Zo trof ik de gemeente aan. Maar ik trof ook een gemeente aan waar flinke taken lagen zoals in alle gemeente, vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten toe gebracht zonder dat er budget mee was gekomen. Dus een gemeente die een strakke portemonnee had." Zwijndrecht heeft toen een half jaar onder curatele gestaan van de provincie. Dat betekend dat iedere uitgaven die de gemeente wilde doen eerst goedgekeurd moesten worden door de provincie.

"We hebben toen een signaal af willen geven aan Den Haag als college en gemeenteraad. "Je geeft ons taken maar geen geld. Hoe moet dit? Daar waren we niet de enige in, maar we hebben wel als eerst en misschien het meest luid naar buiten gebracht. Dat heeft er toe geleid dat we zes maanden onder curatele van de provincie kwamen te staan."

De keuze op Zwijndrecht was een bewuste keuzen voor Van der Loo. Daarvoor werkte hij voor verschillende banken en werd voor het eerst ergens burgemeester. "Zwijndrecht is een gemeente met een diverse bevolkingssamenstelling. Dat sprak mij aan. En de bedrijvigheid in deze gemeente. Het staat hier ook bol van de activiteiten in ondernemersschap. Er gebeurd vanalles. Een derde element was, wat ik dacht te gaan aantreffen, is de hoge maat van vrijwilligers die zich voor allerlei activiteiten inzetten."

Dichtbij de mensen op anderhalve meter
Van der Loo kreeg na acht maanden burgemeesterschap in Zwijndrecht te maken met corona. Hij beschrijft zichzelf als iemand die graag dicht bij de mensen staat. Maar hoe doe je dat als je anderhalve meter afstand moet houden en nergens naar toe kunt? "Ik heb manier bedacht om toch dicht bij de mensen te kunnen zijn. Dat zat hem in brieven schrijven, kaarten sturen en mensen bellen." Ook heeft de oud-burgemeester van Zwijndrecht veel vergaderd online, zoals de rest van het land dat toen ook deed. "En ik heb met de mensen hier een podcast bedacht om verhalen op te doen en die een groter bereik te geven dan alleen mijn eigen keukentafel."

Een ander moment dat de burgemeester wellicht nog een tijdje bij zal blijven is de schietpartij van 21 januari dit jaar in Winkelcentrum Walburg. Daarbij kwam een 66-jarige vrouw om het leven. Haar dochter raakte zwaar gewond. "Dat is zoiets onvoorstelbaars wat niemand verwacht. Vreselijk. Daar zijn we met zijn alle ontzettend van geschrokken. Dramatisch voor de familie, de ooggetuigen en iedereen die daarbij betrokken waren."

'Focus tot het laatste moment op Zwijndrecht'
Toch was het niet alleen maar ellende. Van der Loo heeft er samen met het college voor gezorgd dat een aantal plekken in het dorp de nodige aandacht heeft gehad. Zo is er een nieuw zwembad gebouwd en is de buitenruimte van Winkelcentrum Walburg opgeknapt. Hij hoopt dan ook dat waarnemend burgemeester Edo Haan die stijdende lijn weet door te zetten. Voor nu heeft Van der Loo vooral veel zin om aan de slag te gaan in zijn nieuwe gemeente Almere.

"Bij een begin hoort een heel zorgvuldig afscheid van Zwijndrecht. Dat eerst. Ik wil voor mezelf voorkomen dat ik afscheid heb genomen van Zwijndrecht met mijn gedachte al bij Almere. De focus is tot het laatste moment Zwijndrecht en Heerjansdam en de Zwijndrechters en Heerjansdammers. En dan ben ik er ook echt klaar voor en heb ik er heel veel zin in."

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

112-nieuws: ongeluk op A15 en schoorsteenbrand in Zwijndrecht

Op de A15 moest het verkeer bij Hardinxveld-Giessendam richting Gorinchem dinsdagmorgen tijdelijk o...

Boekhandel failliet na overlijden eigenaar, medewerker wil doorstart maken

Het zijn spannende tijden voor de medewerkers van boekhandel Hyperion in Zwijndrecht. Het bedrijf is...

Brand bij seniorenflat in Zwijndrecht, ontstaan tijdens dakwerk

In De Schakel, een appartementencomplex voor senioren in Zwijndrecht, is woensdagmiddag brand ontsta...

Leon Anink voorgedragen als nieuwe burgemeester Zwijndrecht

De gemeenteraad van Zwijndrecht draagt Leon Anink voor als nieuwe burgemeester.De 43-jarige Anink i...

Gemeenteraad Zwijndrecht stemt unaniem in met opvang 300 asielzoekers

De Zwijndrechtse gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met de komst van 300 asielzoekers naar ...

Heeft Zwijndrechtse schutter 'Lucky' een geestelijke stoornis? Deskundigen hebben geen idee

Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of moordverdachte Minh V. een geestelijke stoornis heeft....