Dordrecht, Netherlands

Herkansing voor omstreden kunstproject Rivier, Boot, Stad

Een nieuwe website en nieuwe plannen voor Rivier, Boot, Stad van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson: zijn houten tjalk deed vorig jaar veel stof opwaaien toen de boottocht door de stad het sneuvelen van een stuk Museumtuinmuur zou betekenen. Dat deel van het plan lijkt nu geschrapt, maar de boot zal in september alsnog een processie door de binnenstad maken. "We zijn druk bezig met allerlei opties uit te werken."
Vivian Rutte | 5 april 2022 16:55 | Aangepast op 5 april 2022 16:55
‘Rivier, Boot, Stad haalt lading op voor de toekomst’,  staat er op de gloednieuwe website van het kunstproject te lezen. Na de verhitte publieke discussie in de zomer van 2021 over het doorbreken van de Museumtuinmuur ontstond de noodzaak om een nieuwe weg vanuit de Museumtuin te vinden en het schip dus een nieuwe ‘lading’ te geven. Diverse politieke partijen en Dordtenaren spraken zich uit tegen het plan om een stuk muur van een monument te slopen omwille van dit project. Hier werd uiteindelijk - tijdelijk - de stekker uitgetrokken, om zich te kunnen beraden op een alternatief. Dat lijkt er nu dus te zijn. 

Een idee is om de straat te laten overvloeden (wel of niet door water is onbekend) en zo de boot over het hek te laten varen. "Een ander idee was om een brug te bouwen of een hol in de grond te graven", vertelt Edward Clydesdale Thomson. Volgens hem is het niet de bedoeling dat het een controversieel kunstproject wordt: "Dat is nooit het idee geweest."
Een groot kunstproject
Thomson nam destijds de kunstopdracht aan voor een langlopend en gelaagd project, dat begon met de bouw van een replica van een historische tjalk; een symbool voor de geschiedenis van Dordrecht. De bouw van het schip kon gevolgd worden door het publiek en werd ook bij TV Dordrecht regelmatig belicht. Bijna vergeten kennis en ambacht over scheepsbouw werden overgedragen aan nieuwe generatie experts, studenten en vrijwilligers. 

In september zal het schip dus alsnog zijn grote processie beleven en door Dordtenaren door de straten van het centrum gesleept worden. Het is de bedoeling dat het schip onderweg gecontroleerd uiteenvalt, waarbij op de route nieuwe sculpturen uit de brokstukken ontstaan. 

Het kunstproject behelst nu dus ook de discussie die het heeft veroorzaakt: “Het kunstproject roept belangrijke vragen op over hoe mensen zich wel of niet vertegenwoordigd voelen door de manier waarop de geschiedenis wordt voorgesteld. Vragen als: van wie is de stad, wie mag er iets aan veranderen en hoe nemen we de stad mee naar de toekomst? Het publieke debat rondom het project resoneert en verfijnt deze vragen en geeft het schip zijn nieuwe lading. Zo is het schip niet alleen een symbool van het verleden, maar ook een aanjager voor discussies over onze toekomst.”

De studio waar het schip gebouwd wordt in de Biesboschhal is open voor het publiek. Daar zijn diverse activiteiten, zoals workshops en een tentoonstellingsruimte. Bezoekers kunnen ook helpen met het knopen van trekgordels en touwen voor het sleepmoment in september. 

Lees ook

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Zo vier je Valentijnsdag in Dordrecht

Nog een nachtje slapen en dan is het zover, de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag.He...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...