Dordrecht, Netherlands

Het ASz kleurt weer paars voor ‘verborgen’ IBD-patiëntengroep

Hevige buikpijn, diarree en soms koorts. Vaak en plotseling naar het toilet moeten. Moe en somber zijn, of in een isolement raken. Het hoort allemaal bij IBD, de afkorting voor Inflammatory Bowel Disease. Dit is de verzamelnaam voor de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Op donderdag 19 mei, Wereld IBD-Dag, wordt aandacht gevraagd voor iedereen die veelal in stilte gebukt gaat onder IBD. Het hoogste gebouw van het Albert Schweitzer ziekenhuis kleurt daarom op twee avonden ‘IBD-paars’.
Stephanie Roggekamp | 19 mei 2022 16:44 | Aangepast op 19 mei 2022 16:44
IBD kan volgens het ziekenhuis iedereen treffen, in elke levensfase. Jaarlijks krijgen zo’n 300 kinderen en jongeren in Nederland de diagnose IBD. Voor volwassenen ligt dat aantal op 2.000. Een (volledige) genezing is nog niet in zicht.

Alle 90.000 mensen in Nederland met IBD kunnen lang niet altijd ongehinderd doen wat voor anderen zo gewoon is: werken, sporten of sociaal actief zijn. Terwijl aan hen niets te zien is, drukt de ziekte continu een stempel op hun dagelijks leven, bij jong en oud. Dat laatste vormt dit jaar dan ook wereldwijd het thema van 19 mei: ‘IBD kent geen leeftijd’.

Het IBD-behandelteam van het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt nauw samen met collega’s van andere ziekenhuizen in de regio om kwalitatief de beste en meest doelmatige IBD-zorg te bieden aan patiënten van alle leeftijden. Dat doen ze het hele jaar door. Maar op 19 mei willen ze graag ook nog iets anders bereiken, namelijk aan zo veel mogelijk mensen vertellen dat IBD bestaat, wat het is en wat het betekent om ermee te leven.

Het ziekenhuis laat weten dat IBD-patiënten nog best wat meer begrip en aandacht kunnen gebruiken. Daarom baadt het ziekenhuis in Dordrecht in paars licht, de internationale symboolkleur van Wereld IBD-Dag, op de avonden van 18 en 19 mei. Het licht blijft de hele nacht aan.

Lees ook

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...

Nieuwe app moet zorgen voor tijdwinst bij beroerte

Een nieuwe app moet ambulanceverpleegkundigen helpen om patiënten met een beroerte sneller naar het ...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...