Dordrecht, Netherlands

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Na twee magere jaren gehad te hebben tijdens de feestdagen pakt Dordrecht nu weer uit tijdens de decembermaand. Vanaf 9 december gaan de Dordtse Decemberdagen namelijk van start. Een maand lang staat de historische binnenstad in het teken van warmte, lichtjes en gezelligheid. RTV Dordrecht sprak met Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing & Partners, over wat de dordtenaar de komende maand allemaal in zijn stad kan verwachten.
Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 december 2022 09:00 | Aangepast op 7 december 2022 09:00
Dwaalspoor
Vorig jaar was het zo’n grote publiekstrekker dat de organisatie uiteindelijk de stekker uit het project heeft moeten trekken maar gelukkig is het plan blijven liggen: het Dwaalspoor komt dit jaar terug. De wandelroute is ten opzichte van vorig jaar iets verlegd en is daarbij ook nog eens in een nieuw jasje gestoken.

De wandelroute voert de bezoekers langs tien locaties. Van het Hof tot aan de Grote Kerk beleeft de wandelaar een soort reis door de tijd, een gevoel dat versterkt wordt door animaties en lichtprojecties op de oude statige panden op de route. Twee dagen per week is de wandeling ook te maken met een stadsgids van Ontdek Dordrecht, die de rijke geschiedenis van de stad al verhalend tot leven kan brengen.

Niet alleen vanaf de straat kan de bezoeker van de Decemberdagen genieten van het aanzicht op de binnenstad. De komende maand zal er op verschillende avonden namelijk ook een tour van een uur met de rondvaartboot door de verlichte havens gemaakt kunnen worden. Deze zullen starten en eindigen bij de Grote Appelsteiger, vertrektijden zijn om het halfuur tussen 17:30 en 21:30.
Onderdeel van het Dwaalspoor zijn ook projecties op de Dordtse grachtenpanden RTV Dordrecht
Muziek en theater
Er is dit jaar al in maart besloten om geen grote Kerstmarkt te organiseren, een bericht wat door veel Dordtenaren negatief werd ontvangen. Om de grote traditionele kerstmarkt te doen vergeten heeft de organisatie dit jaar extra ingezet op muziek en theater. Zo is het gelukt om voor de tweede keer het muziekspektakel Scrooge Live van Omroep MAX naar de stad te halen. Zo zal op 11 december de hele binnenstad in het teken staan van dit evenement.

Ook is er gedurende de weekenden een divers aanbod van straattheater en kunst in de stad te vinden, met als hoogtepunt een heuse Kerst-Sing-a-long. Het spektakel op het Stadhuisplein zal plaatsvinden op 16 en 17 december tussen 20:00 en 21:00 uur en staat onder leiding van Simone Roerarde en Joris Lutz.

Naast het Stadhuisplein zullen ook de Grotekerkstuin, het Scheffersplein en het pleintje voor Distilleerderij Rutte omgetoverd worden tot winterwonderland. Liefhebbers van authentiek Dordtse producten kunnen op deze pleinen terecht bij de houten chalets, waar Dordtse ondernemers hun waren aanbieden aan voorbijgangers. Wellicht een goed idee als kado onder de kerstboom?
Lichtjes
Om de donkere binnenstad te verlichten zullen overal lichtjes hangen om de bezoeker volledig in wintersferen te brengen. In de Kunstkerk is vanaf 9 december ook een heus lichtfestival te bezoeken. Lichtfestival LUCID is een lichtkunstfestival dat een ander licht werpt op onze directe leefomgeving, het verleden en met name de toekomst. Voor wandelaars op het Dwaalspoor: de route loopt langs de Kunstkerk dus neem vooral een kijkje binnen.

Ook musea Huis van Gijn en het Dordts Museum doen mee aan de Dwaalspoorroute. Op vrijdag- en zaterdagavond kunnen bezoekers zich tijdens Dwaalspoor aan een lichtjesexpo in de museumtuin van het Dordts Museum vergapen. Huis van Gijn doet tweemaal per week een speciale lichtjesrondleiding voor bezoekers waarbij de lichten in het museum gedimd worden en alleen het licht van een kerstboom of gaslampje zorgen voor een compleet nieuwe ervaring voor museumbezoekers.

Kijk hier naar alle evenementen en het schema per dag

Lees ook

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Ook Kerst voor minima en patiënten in het ziekenhuis

Even geen boeven vangen, maar iets (anders) goeds doen voor de medemens. Ook de wijkagenten van Kris...

Lijsttrekkers proosten op nieuw evenementenjaar: 'Het kan weer'

Evenementen kunnen weer doorgaan en daar moest op geproost worden. Vrijdag hebben de lijsttrekkers v...

Partij voor de Dieren wil dat gemeente kerstbomen gaat huren en niet gaat kappen

In december worden op verschillende plekken in de stad kerstbomen neergezet en voorzien van lichtjes...

Honing- en Bijenmarkt weer terug op het Beverwijcksplein

Het heeft twee jaar mogen duren, maar afgelopen zaterdag was het zover: een bruisende bijenmarkt in ...

Big Rivers breidt uit met liveconcerten op de Spuiboulevard

Big Rivers keert deze zomer terug, van 15 tot en met 17 juli. Dit jaar is er een nieuw element aan h...