Dordrecht, Netherlands

Het regende lintjes in Dordrecht: deze Dordtenaren ontvingen een Koninklijke onderscheiding

De gedecoreerden Dennis Koorevaar
Dinsdag was het weer zover: 23 Dordtenaren ontvingen een lintje. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen worden Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich uitzonderlijk inzetten voor de samenleving. Dit zijn de gelukkigen dit jaar:
Robin Nanninga | 26 april 2022 13:10 | Aangepast op 26 april 2022 13:10
Lid in de orde van Oranje-Nassau:

Hans van den Berg
Hij zet zich al jarenlang in als vrijwilliger van verschillende organisaties. Zo is hij betrokken bij Het Parkhuis, is hij actief binnen de Protestantse wijkgemeente Dubbeldam, zet hij zich in voor het Rode Kruis en ondersteunde hij het vaccinatieteam van de GGD.

Nico Duijndam
Nico heeft zich sinds 1997 ingezet voor de flora en fauna in het gemeentelijke monument ‘Park Merwestein’. Naarnaast heeft hij bijgedragen aan de unieke bomenroute in het park en de (her)-inrichting en verfraaiing daarvan. Hij was 24 uur per dag beschikbaar en zet zich vandaag de dag nog steeds in voor de natuur en de dieren in Park Merwestein.

Hans van Es-van de Ven
Al ruim 55 jaar verricht Hans vrijwilligerswerk. Ze ondersteunde eerst bij de Emmanuelkerk in Dubbeldam, waarna ze vanaf 2001 vrijwilliger was bij het Verpleeghuis De Sterrenlanden. Verder is ze betrokken bij de jaarlijkse minimarkt en zet ze zich in voor de Stichting Vrienden van De Sterrenlanden. Tot slot is ze vrijwillig actief bij de H. Theresia van Avila Parochie.

Marina Flier
Marina is naast vrijwilliger bij het Wijkcentrum Praathuijs, betrokken bij het Centraal Comité Oranjedag. Als ‘moeder van de wijk’ stelt ze daarnaast wekelijks bloemarrangementen samen voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Tot slot is ze actief bij de Speeltuinvereniging Oosterkwartier en Quiet Drechtsteden.

Suzan de Groot
Zij zet zich al 40 jaar in voor plaatselijk vrijwilligerswerk. De laatste jaren zet zij zich volledig in voor de armoedebestrijding in Dordrecht. Ze is actief bij buurthuis De Boei en bij de basisschool De Albatros. Daarnaast is ze gastvrouw geworden bij het wijkinformatiepunt Wielwijk. Tot slot richtte zij mede de Stichting Geef het Dordt op.

Jacques Hellemondt
Als vrijwilliger bij de Stichting Lunenhof te Zwijndrecht kunnen de mensen met een verstandelijke beperking al sinds de oprichting in 1995 op Jacques rekenen. Hij organiseert wekelijks activiteiten zoals disco's en filmavonden alsmede de computerclub waarbij hij bijdraagt aan hun welzijn en geluksbeleving.

Jan Kooij
Jan is sinds 1974 al actief bij Het Leger des Heils. Hij was zangbrigadier, kaperlmeester en korps sergeant-majoor. Daarnaast is hij algemeen leider van het muziekkorps Vlaardingen en zet hij zich in voor de Interkerkelijke Kommissie Aangepaste Arbeid te Dordrecht.

Hennie Lichteveld-van der Plank
Hennie is sinds 2000 vrijwilliger bij het Wooncomplex Polderwiel. Ze was daar lid van de cliëntenraad, heeft als activiteitenvrijwilliger geholpen, was ze zid van de vrijwilligersraad en richtte ze het Polderwielkoor mede op. Daarnaast is ze buddy bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem en verricht ze bezoekwerk.

Fred van der Linden
Fred heeft samen met zijn vrouw een onderscheiding ontvangen; hij lid, zij ridder. Fred zet zich al ruim 50 jaar in voor Zwem- en Waterpolovereniging MNC Dordrecht. Sinds 1970 is hij instructeur, opleider van nieuwe zweminstructeurs en examinator, maar zet hij zich met name in voor het brevetzwemmen. Daarnaast is hij trainer/coach geweest van o.a. de waterpoloselectie Dames 1 en was hij uitwisselingscoördinator van de Hastings Seagull Swimming Club.

Jan Nieuwenhuis
Jan heeft een indrukwekkende lijst aan vrijwillige activiteiten. Zo was hij bestuurslid van de studiegroep meet- en regeltechniek Rotterdam en van Jongeren Adviescentrum Amesfoort. Daarnaast was hij actief bij het Johan de Witt-gymnasium Dordrecht, bij de Stichting Studium Generale, de zeilvereniging Dordrecht & omstreken, watersportverenigingen Biesbosch Dordrecht, bij Stichting Vrienden van de Watertoren Buitenlust Dordrecht, bij de archeologische werkgemeenschap voor Nederland, bij het Dordrechts Museum en bij de vereniging Oud-Dordrecht.

Loudy Nijhof
Mevrouw Nijhof heeft haar Koninklijke onderscheiding ontvangen wegens defungeren als raadslid. Zij was verhinderd om het afscheid van de raadsleden op donderdag 24 maart bij te wonen. Loudy is vanaf 2010 tot 2022 gemeenteraadslid geweest; eerst voor Beter Voor Dordt, later voor de Fractie Nijhof.

Jannes Ooms en Toos Ooms-van Hasselt
Bij de Protestantse wijkgemeente Sterrrenburg is het echtpaar Ooms een bekend gezicht. Jannes verricht daar vanaf 2008 onderhouds- en bouwwerkzaamheden. Toos was tot 2021 hoofd van de vrijwilligers die schoonmaken bij de Ontmoetingskerk in Sterrenburg. Daarnaast zijn ze beiden actief bij de maandelijkse eethuisactiviteit en de jaarlijkse braderie. Ook zijn ze vrijwilligers bij het Kerkblad Kerk Op Dordt en ontfermen zij zich over een oudere dame waarvoor zij boodschappen doen. Tot slot is Jannes actief bij de Vereniging van Eigenaren Doornenburg.

Gerard van der Pijl
Sinds 1970 is Gerard betrokken bij de Buurt- en Speeltuinvereniging Victorie en de oprichting van Toneelgroep De Valkenier. Bij de speeltuin is hij zowel secretaris als vrijwilliger en was hij actief bij de uitvoering van de bouw en de reparaties van het gebouw, het zomerkamp en bij het verzorgen van de dieren. Bij de toneelgroep verzorgt hij optredens in bejaarden- en verzorgingstehuizen.  Daarnaast helpt hij met het decor en was hij enkele jaren regisseur.

Ria Polman-Kerkhoff
Ria is al ruim 50 jaar actief als vrijwilliger. Sinds 1970 is ze vrijwilligster bij de Heilige Theresia van Avila Parochie Dordrecht en bij de Kerkwijkraad locatie Emanuel. Daarnaast was ze actief bij het verzorgingshuis Dubbelmonde, de fondwervingswerkgroep, op kindervakantiekampen en de R.K. Basisschool De Wegwijzer.

Teun van der Stroom
Teun is sinds zijn pensionering oproepschipper en vaart mee met schippers die in opleiding zijn. Daarnaast is hij een bekend gezicht bij Seniorencomplex De Kockelaer. Bij zorgt daar voor het onderhoud. Iedere vrijdag bakt Teun patat voor zijn medebewoners. Ook staat hij medebewoners bij, organiseert hij gezellige avonden en houdt hij de recreatieruimte schoon.

Hanny Tiebosch-Borgers
Hanny zet zich al 50 jaar in als vrijwilliger bij de Emanuelkerk, de eucharistie, de werkgroep Voorbereiding 1e H. Communie, Scouting Arooda, T. TH van Avila Parochie te Dordrecht en bij Zorgcentrum Dubbelmonde. Daarnaast stelt zij jaarlijks de kerststal samen, geeft ze jaarlijks leiding aan het Kindje Wiegen en zorgt ze voor de kerstgroep.

Naast ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau, zijn er ook Dordtenaren benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zes inwoners hadden dinsdag deze eer:

Luigi Barone
Hij zet zich in voor de Italiaanse gemeenschap binnen Nederland en Dordrecht. Zo zorgt hij voor verspreiding van de Italiaanse cultuur binnen Nederland, waarvoor hij lezingen en culturele activiteiten organiseert. Ook is hij betrokken bij het vertalen van berichtgeving naar het Italiaans.

Paul den Boer
Paul is een bekende naam in de zwem- en waterpolowereld. Zo heeft hij zich ingezet bij de Zwem- en Waterpolovereniging MNC Dordrecht waarbij hij fungeerde als lid van de zwemcommissie, waterpolotrainer coach. Hij was initiator van belangrijke internationale evenementen op het gebied van wedstrijd zwemmen en waterpolo. In dat verband had hij ook zitting in verschillende commissies van de KNZB en in organisatiecomités van nationale en internationale evenementen.

Lucienne Bosma-van der Lans
Was oprichter en bestuurslid van de Winkeliersvereniging Vleeshouwerstraat waaruit de jaarlijkse kerstmarkt is ontstaan. Bij de Boekenmarkt, het Cellofestival en het jaarlijkse kunstenaarsplein Place d'Ary was zij jarenlang muziekprogrammateur. Verder was ze onder andere oprichter en voorzitter van Stichting Leerorkest Drechtsteden.

Mart Eussen
Mart was de grondlegger van het eerste multifunctioneel kinder- en jeugdpsychiatrische centrum in Zuid-Holland: Yulius. Ook heeft hij zich jarenlang ingezet voor de inhoudelijke ontwikkeling van zijn eigen beroepsgroep. Zowel als hoofdopleider binnen de opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater als docent bij verschillende (specialistische) opleidingen heeft hij zijn bijdrage in het onderwijs geleverd.

Marijke van der Linden-de Jong
Heeft samen met haar man een onderscheiding ontvangen; hij lid zij ridder. Ruim 50 jaar kan Zwem- en Waterpolovereniging MNC Dordrecht al op haar rekenen. Ze zet zich actief in voor de zwemsport in het algemeen en het waterveilig maken van kinderen in het met rivieren omringde Dordrecht in het bijzonder.

Trude Schmidt
Werd in de jaren '90 gevraagd om in de wijk Stadspolders een extra basisschool op te bouwen. In 10 jaar tijd groeide deze school uit tot een van de grootste basisscholen van Zuid-West Nederland. Vanwege haar ervaring heeft ze voor het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen meegedacht over onderwijsvernieuwingen en participeerde zij in het project 'voorhoedescholen'.
Wouter Kolff spreekt de gedecoreerden toe. Dennis Koorevaar

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Meer dan 13.000 keer energietoeslag uitgekeerd vorig jaar

Meer dan 13.000 huishoudens in de Drechtsteden hebben gebruik gemaakt van de energietoeslag afgelope...

Jasper wint studiebeurs van 6000 euro met profielwerkstuk

Jasper van Wijk, leerling van het Willem de Zwijger College in Papendrecht, heeft de Nextech profiel...

Veerdienst Kop van ‘t Land door Blue Amigo wordt beëindigd: ‘Reiziger moet naar de overkant kunnen’

De gemeenten Dordrecht en Altena nemen afscheid van Blue Amigo als veerdienst op de Kop van ‘t Land....

Veertig extra opvangplekken voor Oekraïnse vluchtelingen Stationspark

Door een herindeling van de opvanglocatie aan het Stationspark in Sliedrecht zijn veertig nieuwe opv...

Tientallen plantenbakken als volgende stap verfraaiing binnenstad

Deze woensdag gaf wethouder Maarten Burggraaf in het bijzijn van een twintigtal ondernemers uit de D...

Kinderen Heerjansdam zien eigen idee skatebaan tot leven komen tijdens opening

Ontmoeten, samen bewegen en skaten. Woensdag opende in Heerjansdam het nieuwe sport-en beweegpark. N...