Dordrecht, Netherlands

Hij komt, hij komt, maar niet meer op ‘t Vlak; route intocht Sinterklaas gewijzigd

Het duurt nog even voor Dordrecht er weer voor in de stemming is, maar achter de schermen is de organisatie al druk in de weer om de intocht van Sinterklaas op 12 november goed te laten verlopen. En die intocht gaat er dit jaar anders uitzien dan voorgaande jaren. Sinterklaas legt zijn stoomboot namelijk niet meer aan bij ‘t Vlak, maar zet voet aan wal bij het Maartensgat.
Marjolein Vos | 21 juni 2022 12:56 | Aangepast op 21 juni 2022 12:56
“In de Wolwevershaven liggen historische woonschepen. En de laatste jaren zijn er daar een paar bijgekomen, waardoor het drukker is geworden”, vertelt Chris Hoogerwaard van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Dordrecht (SIS). “Daarnaast was het altijd een spannend punt of het water op het moment van de intocht diep genoeg zou zijn (vanwege de wisselende waterstanden). Daarnaast kunnen we niet meer op het Scheffersplein terecht voor het feest in verband met de horeca. Dat heeft ervoor gezorgd dat we goed zijn gaan kijken naar de opzet van de intocht.”

Vorig jaar moest er op het laatste moment een alternatief gezocht worden, doordat stengere coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Dat werd uiteindelijk het Sint Meeswingfeest op het Grotekerksplein. Daarbij kwam Sint ook aan bij het Maartensgat. “Toen dachten we al, dit is eigenlijk best een hele mooie plek om aan te komen. Het is een perfect plaatje, zo met de Grote Kerk.”

Alles bij elkaar opgeteld heeft de SIS er dus voor gekozen om de aankomstplek te veranderen en daarmee ook het verloop van de intocht. “Als Sint voet aan wal heeft gezet, staat hij eigenlijk al gelijk op de plek waar het feest wordt gehouden.” Dat wordt dan ook eerst gedaan; daarna volgt dan nog een rondrit door de stad. De route zal gaan via de Nieuwe Haven, Vlak, Grote Markt, Wijnstraat, Groenmarkt, Visstraat, Bagijnhof naar de Vest. De route die voorgaande jaren werd afgelegd was eigenlijk bedacht voor de landelijke intocht die in 2011 in Dordt plaatsvond, vertelt Hoogerwaard. “Nu gaan we eigenlijk weer terug naar de oorspronkelijke route.”
Niet meer last-minute
Hoewel de organisatie hoopt dat er dit jaar geen coronamaatregelen zijn waar rekening mee gehouden moet worden, is de SIS wel voorbereid. “De aanpassing die vorig jaar op het laatste moment gedaan moest worden (het bedenken voor een alternatief voor de intocht red.), heeft veel gevraagd van de vrijwilligers. Maar het kostte ook nog eens veel geld, voor de geluidsinstallatie en de beeldschermen die nodig waren.”
Daarom heeft de SIS nu een datum gesteld: 31 augustus wordt de balans opgemaakt. “Dan kijken we hoe het staat met de maatregelen. Zijn die streng, ziet het er niet goed uit, dan blazen we het af. We gaan het niet meer meer last-minute aanpassen.”

Helpende handen
Voorlopig gaat de SIS er gewoon vanuit dat er op zaterdag 12 november een intocht is. Daar moet nog wel veel voor geregeld worden. Daar kunnen ze nog vrijwilligers bij gebruiken. Wil je meelopen in de optocht, of achter de schermen meewerken? Geef je dan op via intochtdordrecht.nl.

Lees ook

Ex-BVD'ers gaan verkiezingen in als 'Op Ons Eiland': 'Iedereen telt mee'

Dordtenaren die in maart stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezen uit nóg een nieuwe...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Inzamelactie in Grote Kerk: schoenen voor Griekse vluchtelingenkampen

Toevallig nog kinderschoenen liggen waar je graag vanaf wil? Die kan je inleveren bij de Grote Kerk ...

Karim bakt oliebollen voor minima en horeca: 'Uit de hand gelopen hobby'

Overal in onze regio zien we ze op oudjaarsdag: oliebollenbakkers. Karim uit Zwijndrecht bakt ze voo...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...