Dordrecht, Netherlands

Hij komt, hij komt, maar niet meer op ‘t Vlak; route intocht Sinterklaas gewijzigd

Het duurt nog even voor Dordrecht er weer voor in de stemming is, maar achter de schermen is de organisatie al druk in de weer om de intocht van Sinterklaas op 12 november goed te laten verlopen. En die intocht gaat er dit jaar anders uitzien dan voorgaande jaren. Sinterklaas legt zijn stoomboot namelijk niet meer aan bij ‘t Vlak, maar zet voet aan wal bij het Maartensgat.
Marjolein Vos | 21 juni 2022 12:56 | Aangepast op 21 juni 2022 12:56
“In de Wolwevershaven liggen historische woonschepen. En de laatste jaren zijn er daar een paar bijgekomen, waardoor het drukker is geworden”, vertelt Chris Hoogerwaard van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Dordrecht (SIS). “Daarnaast was het altijd een spannend punt of het water op het moment van de intocht diep genoeg zou zijn (vanwege de wisselende waterstanden). Daarnaast kunnen we niet meer op het Scheffersplein terecht voor het feest in verband met de horeca. Dat heeft ervoor gezorgd dat we goed zijn gaan kijken naar de opzet van de intocht.”

Vorig jaar moest er op het laatste moment een alternatief gezocht worden, doordat stengere coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Dat werd uiteindelijk het Sint Meeswingfeest op het Grotekerksplein. Daarbij kwam Sint ook aan bij het Maartensgat. “Toen dachten we al, dit is eigenlijk best een hele mooie plek om aan te komen. Het is een perfect plaatje, zo met de Grote Kerk.”

Alles bij elkaar opgeteld heeft de SIS er dus voor gekozen om de aankomstplek te veranderen en daarmee ook het verloop van de intocht. “Als Sint voet aan wal heeft gezet, staat hij eigenlijk al gelijk op de plek waar het feest wordt gehouden.” Dat wordt dan ook eerst gedaan; daarna volgt dan nog een rondrit door de stad. De route zal gaan via de Nieuwe Haven, Vlak, Grote Markt, Wijnstraat, Groenmarkt, Visstraat, Bagijnhof naar de Vest. De route die voorgaande jaren werd afgelegd was eigenlijk bedacht voor de landelijke intocht die in 2011 in Dordt plaatsvond, vertelt Hoogerwaard. “Nu gaan we eigenlijk weer terug naar de oorspronkelijke route.”
Niet meer last-minute
Hoewel de organisatie hoopt dat er dit jaar geen coronamaatregelen zijn waar rekening mee gehouden moet worden, is de SIS wel voorbereid. “De aanpassing die vorig jaar op het laatste moment gedaan moest worden (het bedenken voor een alternatief voor de intocht red.), heeft veel gevraagd van de vrijwilligers. Maar het kostte ook nog eens veel geld, voor de geluidsinstallatie en de beeldschermen die nodig waren.”
Daarom heeft de SIS nu een datum gesteld: 31 augustus wordt de balans opgemaakt. “Dan kijken we hoe het staat met de maatregelen. Zijn die streng, ziet het er niet goed uit, dan blazen we het af. We gaan het niet meer meer last-minute aanpassen.”

Helpende handen
Voorlopig gaat de SIS er gewoon vanuit dat er op zaterdag 12 november een intocht is. Daar moet nog wel veel voor geregeld worden. Daar kunnen ze nog vrijwilligers bij gebruiken. Wil je meelopen in de optocht, of achter de schermen meewerken? Geef je dan op via intochtdordrecht.nl.

Meest gelezen

Kinderstepje en jas gevonden, maar geen kind aangetroffen

Jordy Nijenhuis | 25 jun 2022 21:19

Criminelen plunderen rekening bejaarde man na babbeltruc

Corrado Francke | 27 jun 2022 10:30

Lees ook

Dordrecht start publiekscampagne tegen straatintimidatie: 'Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in onze stad'

De gemeente Dordrecht wil de overlast van (seksuele) straatintimidatie voorkomen en aanpakken. Samen...

Lerares Franciske is de beste online debater van Nederland: 'Ik kan hier wel mee terugkomen in de klas'

De razend spannende ontknoping van het NK Online Debatteren 2021 is afgelopen vrijdag gewonnen door ...

Overlast van geparkeerde treinen naast Crayensteynstraat is verleden tijd

Geparkeerde treinen op het spoor naast de Crayensteynstraat zijn vanaf de ingang met de nieuwe diens...

FC Dordrecht-middenvelder Baggerman (24) zet punt achter profcarrière

De profcarrière van FC Dordrecht-middenvelder Nikki Baggerman (24) komt tot een einde. Een gesprek ...

Petitie bijna 200.000 keer ondertekend: sport moet weer open

Lekker met een groep sporten of op je vereniging een potje voetballen zit er door de coronamaatregel...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...