Dordrecht, Netherlands

'Historische uitspraak' in Dordrecht: man veroordeeld voor stiekem afdoen condoom tijdens seks

Volgens de vrouwen was het afgesproken een condoom te gebruiken © Pixabay
"De rechtbank geeft het signaal af dat stealthing niet mag, dat is historisch", zegt rechter Jolien Montijn. Een 28-jarige Rotterdammer krijgt drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het stiekem afdoen van zijn condoom tijdens een vrijpartij. Het is voor het eerst in Nederland dat iemand hiervoor wordt veroordeeld.
RTV Rijnmond | 14 maart 2023 17:38 | Aangepast op 14 maart 2023 17:38
Het was een bijzonder moment in de rechtbank in Dordrecht. De media waren massaal uitgerukt en de camera's draaiden volop. Het was een primeur in ons land. Alhoewel het volgens de wet niet is verboden, stonden twee mannen terecht voor het heimelijk afdoen van hun condoom, het zogenoemde stealthing. Volgens het OM maakten beide mannen, in zaken die los staan van elkaar, zich schuldig aan verkrachting.

De rechter is er tijdens haar eerste vonnis al meteen duidelijk over. De verdachte zat fout. "Door zijn handelen heeft meneer het slachtoffer gedwongen om te dulden onbeschermde seks met hem te hebben. Hij heeft hierdoor misbruik gemaakt van het vertrouwen dat het slachtoffer in hem had." Het OM stelde dat het om verkrachting ging, maar dat gaat de rechter te ver omdat de penetratie plaatsvond met wederzijdse instemming. Seks onder dwang was het wel, oordeelt de rechtbank.

Voorzichtige vreugde
"Hij deed dat met opzet", zegt persrechter Jolien Montijn na afloop van het vonnis. "Dat leidt de rechtbank af uit de verklaringen van de vrouw en de berichten die hij heeft gestuurd na de afspraak." Het afdoen van het condoom zou gebeurd zijn toen de verdachte en de vrouw 'lepeltje-lepeltje' lagen en zij geen zicht had op zijn geslachtsdeel. Waar de penetratie eerst stroef verloopt, gaat het ineens veel soepeler. Ze voelt met haar haar hand en merkt dat hij geen condoom meer draagt.

In landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is stiekem vrijen zonder condoom al strafbaar, maar in ons land nog niet. Met het vonnis uit Dordrecht ligt er nu wel jurisprudentie, waardoor het waarschijnlijk makkelijk wordt om aangifte te doen en stealthing mogelijk een plek kan krijgen in het Wetboek van Stafrecht.

"Het is de eerste zaak in Nederland. We geven hiermee het signaal dat dit niet mag. Dat is historisch", zegt rechter Montijn. De veroordeling leidt tot voorzichtige vreugde bij het slachtoffer en haar advocaat. Ze hopen het signaal af te geven dat mannen dit niet ongestraft kunnen doen, lieten ze al eerder weten. "Ik hoor van veel andere vrouwen dat ze dit ook meemaken", zei de vrouw tijdens de inhoudelijke rechtszaak.

In alle opwinding vergeten
In de tweede zaak is het oordeel anders: vrijspraak. De 26-jarige verdachte was twee weken geleden aanwezig en vertelde bij vlagen geëmotioneerd hoe hij tijdens zijn vrijpartij in alle opwinding een condoom vergat om te doen. De penetratie werd onderbroken door een sessie met speeltjes en toen hij het penetreren weer hervatte, vergat hij een nieuw condoom om te doen. Hij zou het wel klaar hebben gelegd op bed.
Een unicum: eerste stealthing-zaak in Nederland © Pexels
De man bereikte een orgasme en de vrouw realiseerde zich wat er was gebeurd. Ze was overstuur en de stemming sloeg om. Hij verontschuldigde zich en suggereerde zelfs dat ze misschien het beste de politie kan bellen. Dat deed ze. Maar het bleek lastig om aangifte te doen, vertelde haar advocaat tijdens de zitting. De politie leek niet goed te weten wat ze ermee aan moest. Stealthing is immers formeel niet strafbaar.

"Het verschil is dat de rechtbank in deze situatie niet heeft kunnen vaststellen dat hij dit expres heeft gedaan. De verdachte heeft zelf gezegd: ik ben het vergeten. Er was geen opzet in het spel", zegt rechter Montijn over de vrijspraak. Tijdens de inhoudelijke behandeling werd al duidelijk dat zowel de vrouw als de man uit de tweede zaak therapeutische hulp krijgen als gevolg van de verkeerd gelopen vrijpartij.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Rechtbank|stealthing|

Lees ook

Zwijndrechtse stuurde foto’s van haar zoontje voor IS-logo met wapen

Vanuit Syrië stuurt de Zwijndrechtse Soead foto's van haar zoontje in camouflagekleding, poserend v...

Celstraf dreigt voor mannen die stiekem condoom zouden hebben afgedaan: 'Ik voel me vies en onteerd'

“Ik voel me vies en onteerd. Alsof mijn wensen er niet toe deden. Ik ben het zat dat veel mannen d...

Dordtse Amber K. staat terecht als IS-vrouw. 'Uitreizen naar Syrië was voor u de snelste weg naar het hiernamaals'

Haar verhaal als IS-vrouw is bijna klassiek te noemen: hier in Nederland depressief zijn, in Syrië ...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Persfotograaf die drie mensen neerschoot verminderd toerekeningsvatbaar verklaard

Persfotograaf Niels W. die op 25 augustus twee agenten neerschoot in Dordrecht is verminderd toereke...

Dordtenaar voor de rechter voor bedreigen burgemeester Kolff: ‘Alle kunst van het Dordrechts Museum in brand’

Tegen een 54-jarige Dordtenaar is woensdag door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 13...