Dordrecht, Netherlands

'Historische uitspraak' in Dordrecht: man veroordeeld voor stiekem afdoen condoom tijdens seks

Volgens de vrouwen was het afgesproken een condoom te gebruiken © Pixabay
"De rechtbank geeft het signaal af dat stealthing niet mag, dat is historisch", zegt rechter Jolien Montijn. Een 28-jarige Rotterdammer krijgt drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het stiekem afdoen van zijn condoom tijdens een vrijpartij. Het is voor het eerst in Nederland dat iemand hiervoor wordt veroordeeld.
RTV Rijnmond | 14 maart 2023 17:38 | Aangepast op 14 maart 2023 17:38
Het was een bijzonder moment in de rechtbank in Dordrecht. De media waren massaal uitgerukt en de camera's draaiden volop. Het was een primeur in ons land. Alhoewel het volgens de wet niet is verboden, stonden twee mannen terecht voor het heimelijk afdoen van hun condoom, het zogenoemde stealthing. Volgens het OM maakten beide mannen, in zaken die los staan van elkaar, zich schuldig aan verkrachting.

De rechter is er tijdens haar eerste vonnis al meteen duidelijk over. De verdachte zat fout. "Door zijn handelen heeft meneer het slachtoffer gedwongen om te dulden onbeschermde seks met hem te hebben. Hij heeft hierdoor misbruik gemaakt van het vertrouwen dat het slachtoffer in hem had." Het OM stelde dat het om verkrachting ging, maar dat gaat de rechter te ver omdat de penetratie plaatsvond met wederzijdse instemming. Seks onder dwang was het wel, oordeelt de rechtbank.

Voorzichtige vreugde
"Hij deed dat met opzet", zegt persrechter Jolien Montijn na afloop van het vonnis. "Dat leidt de rechtbank af uit de verklaringen van de vrouw en de berichten die hij heeft gestuurd na de afspraak." Het afdoen van het condoom zou gebeurd zijn toen de verdachte en de vrouw 'lepeltje-lepeltje' lagen en zij geen zicht had op zijn geslachtsdeel. Waar de penetratie eerst stroef verloopt, gaat het ineens veel soepeler. Ze voelt met haar haar hand en merkt dat hij geen condoom meer draagt.

In landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is stiekem vrijen zonder condoom al strafbaar, maar in ons land nog niet. Met het vonnis uit Dordrecht ligt er nu wel jurisprudentie, waardoor het waarschijnlijk makkelijk wordt om aangifte te doen en stealthing mogelijk een plek kan krijgen in het Wetboek van Stafrecht.

"Het is de eerste zaak in Nederland. We geven hiermee het signaal dat dit niet mag. Dat is historisch", zegt rechter Montijn. De veroordeling leidt tot voorzichtige vreugde bij het slachtoffer en haar advocaat. Ze hopen het signaal af te geven dat mannen dit niet ongestraft kunnen doen, lieten ze al eerder weten. "Ik hoor van veel andere vrouwen dat ze dit ook meemaken", zei de vrouw tijdens de inhoudelijke rechtszaak.

In alle opwinding vergeten
In de tweede zaak is het oordeel anders: vrijspraak. De 26-jarige verdachte was twee weken geleden aanwezig en vertelde bij vlagen geëmotioneerd hoe hij tijdens zijn vrijpartij in alle opwinding een condoom vergat om te doen. De penetratie werd onderbroken door een sessie met speeltjes en toen hij het penetreren weer hervatte, vergat hij een nieuw condoom om te doen. Hij zou het wel klaar hebben gelegd op bed.
Een unicum: eerste stealthing-zaak in Nederland © Pexels
De man bereikte een orgasme en de vrouw realiseerde zich wat er was gebeurd. Ze was overstuur en de stemming sloeg om. Hij verontschuldigde zich en suggereerde zelfs dat ze misschien het beste de politie kan bellen. Dat deed ze. Maar het bleek lastig om aangifte te doen, vertelde haar advocaat tijdens de zitting. De politie leek niet goed te weten wat ze ermee aan moest. Stealthing is immers formeel niet strafbaar.

"Het verschil is dat de rechtbank in deze situatie niet heeft kunnen vaststellen dat hij dit expres heeft gedaan. De verdachte heeft zelf gezegd: ik ben het vergeten. Er was geen opzet in het spel", zegt rechter Montijn over de vrijspraak. Tijdens de inhoudelijke behandeling werd al duidelijk dat zowel de vrouw als de man uit de tweede zaak therapeutische hulp krijgen als gevolg van de verkeerd gelopen vrijpartij.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Rechtbank|stealthing|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Verliefd stel steelt duizenden euro's van hun woongroep en geeft alles uit aan drugs, hotel en taxi's

Een jong stel steelt bijna 3.000 euro van de instelling waar ze wonen en zetten twee dagen lang de b...

Terwijl zijn flat afbrandt, vecht Dordtenaar H. met twee agenten

Als de hoogste verdiepingen van het flatgebouw in de brand staan, krijgt bewoner H. het aan de stok ...

In de Dordtse rechtbank: vrouw schopt man van trap

In het gezin van een 39-jarige vrouw lopen de spanningen al tijden op. Ze ergert zich enorm aan haar...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Als Mark een Tinderdate heeft, belt hij de vrouwen daarna 's nachts hijgend en kreunend op

Een 38-jarige man kan zich niet beheersen en belt dag en nacht kreunend naar de vrouwen met wie hij ...