Dordrecht, Netherlands

Hollandse Delta haalt mollenklemmen weg die zonder waarschuwing geplaatst waren

Ze waren er met goede bedoeling neergezet door het heemraadschap om de dijk te beschermen. Maar wandelaars waren niet op de hoogte. Renate Dudok schrok toen ze haar hond uitliet en zo’n 30 mollenklemmen aantrof in het gras bij de Wantijdijk.
Marjolein Vos | 10 januari 2023 12:25 | Aangepast op 10 januari 2023 12:25
“Er spelen hier ook veel kinderen”, zegt Dudok in het radioprogramma Studio de Witt op Drechtstad FM. “Er stonden wel een paar oranje vlaggetjes bij. Maar ja, honden begrijpen dat niet en het is een losloopgebied. Ik kan me voorstellen dat mensen het ook niet meteen in de gaten hebben. Het verbaast mij dat mensen ze zo open en bloot in grasvelden plaatsen. Ik snap dat onze dijken beschermd moeten worden. Maar op deze manier is dat echt gevaarlijk.”

Dudok nam contact op met de gemeente, maar die zij van niets te weten. Daarop besloot ze Waterschap Hollandse Delta te bellen. Medewerkers kwamen gelijk in actie: de klemmen werden verwijderd. “Het was niet de bedoeling”, licht Henk van de Drift van het Heemraadschap (verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een gebied) toe. “Die klemmen hadden niet zonder waarschuwingen geplaatst moeten worden. Gelukkig is er niets ergs gebeurd. In de toekomstt zullen we dat op een andere manier aanvliegen.” Normaal pakken ze het ook anders aan, legt hij uit. Medewerkers nemen vooraf contact op met de gemeente, ze zetten een bericht op social media en plaatsen borden bij de klemmen. “ Door omstandigheden is dat nu misgelopen. Het is een misverstand tussen medewerkers.”

In 2019 liepen we mee met de mannen die de klemmen plaatsen.
De mollenklemmen zijn volgens Van de Drift wel noodzakelijk. “Goede, robuste dijken moeten de inwoners van Dordrecht bewaken en dat doen we door robuste grasmatten op de dijk. We moeten zorgen dat die grasmat in goede staat blijft. En mollen kunnen wel 10 tot 15 meter per uur graven. En die graverij ondermijnt de veiligheid van die dijk en kan erosie veroorzaken.”

Waar vroeger de mol overal bestreden werd, wordt er tegenwoordig meer aandacht besteed aan de biodiversiteit. “We bestrijden niet overal alles zomaar. We hebben ook een plicht om te zorgen voor de flora en fauna. Het is zoeken naar een balans.” Er worden niet overal mollenklemmen geplaatst. “Maar in gebieden waar de kleilaag onvoldoende marge heeft of waar de intensiviteit van de graverij zo groot is, gaan we beoordelen hoe bestrijding mogelijk is.”

Dudok is blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd en hoop dat er van geleerd is. Dat verzekert Van de Drift haar. “Ik hoop echt dat jullie volgend jaar echt goede waarschuwingsborden plaatsen en mogelijk iets om de klemmen heen plaatsen, zodat het voor dieren en kinderen veilig blijft”, besluit Dudok.

Lees meer over:

Wantijdijk|mollen|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Dit oude stoomgemaal wordt een restaurant met terras: 'Er was een gebrek aan horeca in de wijk'

Het oude stoomgemaal aan de Wantijdijk moet vanaf oktober fungeren als horeca. De komende maanden wo...