Dordrecht, Netherlands

‘Iedereen moet een ABC-diploma halen’; Zwemonderwijs in Dordrecht

Niet alle zwemleraren hebben een diploma op zak om zwemles te mogen geven, zwemdiploma's zijn niet overal van hetzelfde niveau en kinderen krijgen een diploma terwijl ze nog niet goed kunnen zwemmen. Volgens tv-programma Radar is het zwemonderwijs in Nederland ondermaats. Zorgelijk voor een land waarbij water een belangrijke rol speelt. Hoe is het met het zwemonderwijs in Dordrecht gesteld?
Stephanie Roggekamp | 5 april 2022 13:36 | Aangepast op 5 april 2022 13:36
In het tv-programma wordt een nationaal diploma benoemd als één van de oplossing. Momenteel mag een zwemaanbieder zelf bepalen wat voor diploma ze uitgeven. Radar: "Een diploma geeft op deze manier geen garantie dat een kind goed kan zwemmen."

Verschillende diploma's
Bij De Dubbel werken ze met het nationale zwem-ABC. “Wij vinden dat er een en hetzelfde diploma moet komen, of in ieder geval een basis diploma. Zodat je kan zeggen: een kind is veilig bij een A-diploma”, zo vertelt Roos Buik van De Dubbel.

Optisport maakt daarentegen nu gebruik van een eigen diploma ‘Zep en Sop’. Dennis van Rijswijk van Optisport benadrukt daarin wel dat ze voor kwaliteit staan. Ze staan achter een nationaal diploma, maar nog liever zouden ze iedereen sterk willen adviseren om het gehele ABC-traject af te maken. “Op deze manier ben je als ouders echt zeker van dat een kind kan zwemmen”, zegt Van Rijswijk.

Uren maken
Door corona was het de afgelopen twee jaar niet goed mogelijk om vrij te zwemmen. De Dubbel ziet de gevolgen daarvan nu bij kinderen rond de vier á vijf jaar die nu gaan beginnen met het zwemdiploma. “Je ziet dat ze banger zijn, maar ik voorzie geen problemen voor de toekomst. Het traject zal bij hen wellicht alleen wat langer duren.”

Na het behalen van een diploma is het volgens beide organisaties nog belangrijker om zwemuren te maken; ook dat was door corona lastig. “Daarom hebben we besloten om juist vóór de zomervakantie een verkortte opfriscursus aan te bieden.” Tegen een gereduceerd tarief kunnen kinderen lessen, zodat kinderen de basis weer kunnen ophalen. “Zo kunnen ouders straks weer met een gerust hart op vakantie. Kinderen kunnen dan weer veilig het water in."

Benieuwd of zwemleraren in Dordrecht een diploma op zak hebben om les te mogen geven? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Zwemmen|De Dubbel|Optisport|

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Gaan we meer betalen om te sporten? Optisport met de handen in het haar

Stijgende energieprijzen, je kan er niet meer omheen. Hoewel het voor huishoudens een hele opgave is...

Dordtse broer en zus halen geld op voor Oekraïne door deel te nemen aan Varnamarathon

Eindelijk was het zo ver voor Isabelle Janssen en Nathan Janssen. De broer en zus deden mee aan de V...

Brons voor Busch op het EK Zwemmen

De Dordtse zwemster Kim Busch heeft een bronzen medaille te pakken. Ze won de plak met haar collega...

Nu al schaatsen in het donker en kouder zwemmen: Sportboulevard moet deze winter misschien een tijdje dicht

De stijgende energielasten zijn een grote bedreiging voor sportclubs en zeker voor schaatsbanen en z...