Dordrecht, Netherlands

In 230 werkbare dagen van kerk naar nieuwe woningen in een oud jasje

Een woning in de Bonifatiuskerk Dennis Koorevaar
De stukadoors zetten de laatste puntjes op de i. “We zitten dan ook in de fase tegen de oplevering aan”, vertelt projectleider Jordy Keij. “Vervolgens hoeven we alleen nog maar te sauzen en kunnen we eind maart, begin april opleveren.” Onder andere door corona en de oorlog in Oekraïne heeft de verbouwing wat vertraging opgelopen. Maar de uitdaging om de Bonifatiuskerk om te toveren tot woningen is na 230 werkbaren dagen dan eindelijk gelukt.
Dennis Koorevaar | 17 maart 2023 09:30 | Aangepast op 16 maart 2023 13:28
“Gelukkig was hier het sloopwerk al gedaan”, zegt Jordy. “Maar het was zeker een uitdaging om een kerk te verbouwen naar woningen. We hebben een scan van het gebouw gemaakt en vanuit daar begin je met het uitwerken van de woningen. We zijn begonnen met heien en hebben de woningen in hout opgetrokken.”
Er wordt nu nog hard gewerkt maar uiteindelijk is het gelukt om de woningen volgens plan te realiseren. Iedere woning heeft drie verdiepingen. Met beneden een werkruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers en badkamer en op de derde etage is de woonkamer en keuken. “De indeling is tot stand gekomen in verband met de lichtinval op de bovenste etage. Op onderste twee etages is het erg donker en mensen zullen dan al snel met het licht aan moeten zitten.”
Een deel van de lijdensweg van Jezus Dennis Koorevaar
Ook is een groot deel van de originele elementen van de kerk nog in stand gehouden. Zo staan de oude pilaren nog in het zicht en kun je de beeltenissen van de lijdensweg van Jezus voor een deel nog zien. “We hebben die in de woningen wel weggewerkt, maar een aantal bewoners hebben toegezegd die weer tevoorschijn te halen.” Ook zie je overal het oude plafond, “omdat het een monument is mogen we daar niets aan doen”.
Bonifatiuskerk Dennis Koorevaar
Het volgende project, na de oplevering van de Bonifatiuswoningen is al bezig. Een oude kerk op Heiplaat, Rotterdam wordt gerenoveerd na een brand. “Ook daar kan straks gewoond worden.”

Lees ook

Files in de binnenstad nemen toe; bewoners doen er soms een uur over

Het wordt beduidend drukker in de Dordtse binnenstad. Op zaterdag en met name doordeweeks aan het ei...

Coffeelicious stopt met vestiging in museum Huis Van Gijn

De Dordtse horecaonderneming Coffeelicious sluit de vestiging in museum Huis Van Gijn, per 1 maart. ...

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. H...