Dordrecht, Netherlands

In de problemen? Ervaringsmaatjes van de Buitenwacht bieden hulp en een luisterend oor

Het is rond het middaguur en druk in De Buitenwacht, het centrum aan de Bosboom-Toussaintstraat in Oud-Krispijn. Aan tafels genieten mensen van een kopje soep met brood. Ondertussen praten ze met andere bezoekers. “We bestaan bijna 40 jaar. Buurtbewoners hebben hier een plek gevonden: ze kunnen hier hun verhaal delen.”, vertelt Riet Duykers, één van de drijvende krachten achter De Buitenwacht.
Marjolein Vos | 15 oktober 2022 09:30 | Aangepast op 15 oktober 2022 09:30
Mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden kunnen hier terecht. Eke dag worden er gratis maaltijden gekookt. Geen overbodige luxe in tijden van inflatie. “We maken iedere dag soepen. En dan zeggen mensen: het is de enige warme maaltijd die ik krijg, want ik durf niet meer op gas te koken. Mensen vereenzamen, ze durven niet te vragen waar ze recht op hebben. Dat moet anders,” vindt Duykers. Vragen om hulp is voor veel mensen lastig. Dan is het fijn als je met iemand kun praten die écht weet wat je meemaakt. Daarom is in 2020 samen met MEE en Vivenz het project 'Ervaringsmaatjes' opgezet. En dat project is inmiddels erg succesvol.
Uit eigen ervaring
“Een ervaringsmaatje is iemand die vanuit zijn of haar ervaring mensen in de wijk kan helpen”, legt Marleen Kleijn, coördinator van het project, uit. “ Daarbij moet je dus denken aan iemand die schulden heeft gehad of iemand die een verslaving heeft meegemaakt of heel goed weet wat eenzaamheid is. Deze mensen hebben gezamenlijk een cursus gevolgd om te leren omgaan met hun eigen ervaring en die in te kunnen zetten voor de bewoners. Als ik tegen iemand zeg die schulden heeft: ik begrijp wat je meemaakt, komt dat heel anders over dan als een ervaringsmaatje dat zegt. Alleen al zo'n kleine nuance doet al heel veel voor mensen.”

Duykers beaamt dat. “Mensen zeggen hier: we voelen ons gezien. Bij ons durven ze wel hun verhaal te vertellen. Als mensen hier binnenkomen, zijn ze welkom. We gaan echt in gesprek. En dan zeggen mensen: het is misschien wel een jaar geleden dat iemand echt naar me geluisterd heeft.”

Hulp én vriendschap
Daar kan Mohammed, die oorspronkelijk uit Somaliland komt, over meepraten. Hij is een van de ervaringsmaatjes, maar kwam ooit zelf De Buitenwacht binnen met een hulpvraag. “Ik kwam er niet uit met een bedrijf, het ging over een rekening, vanwege de taalbarrière. Opbellen was heel lastig”, legt hij uit. Hij werd zo goed geholpen dat hij zelf zich ook wilde inzetten voor anderen. Bijvoorbeeld voor Salah, die uit Somalië komt. Hij raakte in de problemen toen hij het geld voor zijn inburgeringscursus niet kon terugbetalen. “Er zijn heel veel Somalische mensen die hier komen voor hulp. Ik kan ze helpen, door te vertalen, ik ben de taal machtig”, licht Mohammed toe. “We krijgen veel vragen over energiekosten, die zijn tegenwoordig erg hoog. Andere mensen hebben problemen met de belastingdienst. Of met een uitkering aanvragen.” Mohammed merkt dat veel mensen zich schamen om hun problemen te vertellen. Daarom zijn de ervaringsmaatjes zo belangrijk: die bieden praktische hulp én een luisterend oor. “Het is belangrijk dat mensen wel hun verhaal vertellen. Als ze het niet doen, raken nog dieper in de schulden en problemen.”

Salah zat behoorlijk diep in de schulden, maar komt daar nu langzaam weer uit. Door hulp van Mohammed is er een regeling getroffen met de schuldeisers. Hij is hem dan ook dankbaar. Voor de hulp en de persoonlijke steun. Tussen hen is een hechte vriendschap ontstaan. “Mohammed voelt als een broer voor mij”, zegt Salah. “Hij is goed bezig”, vertelt Mohammed trots. “De taal blijft lastig, maar hij gaat nu zelf naar de bibliotheek om daar te lezen.” En inmiddels helpt Mohammed ook weer buurtgenoten: hij is erg handig in het repareren van fietsen.
Voorbeeldfunctie
Niet alleen de direct betrokkenen merken dat het project 'Ervaringsmaatjes' werkt; ook de Dordtse politiek roemt het concept. In het armoedebeleid van de gemeente wordt De Buitenwacht geroemd om de goede aanpak van armoede en gezien als voorbeeld voor andere wijken. Voor Duykers is haar werk daarmee alles behalve klaar.  “Wij zijn echt een organisatie die opkomt voor de belangen van de mensen. Mensen die buiten de samenleving staan, geven wij een stem en die geven wij ook echte aandacht. Wij blijven knokken tegen armoede en ons inzetten voor betere levensomstandigheden voor mensen. We hopen de wereld een beetje mooier te kunnen maken.”

Lees meer over:

buitenwacht|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Via Cultura Live over veertig jaar De Buitenwacht

Stichting De Buitenwacht bestaat 40 jaar en dat werd vorige week uitgebreid gevierd met o.a. een reü...