Dordrecht, Netherlands

In het Dordrechts Museum kun je heel de wereld over

Je hoeft het eiland niet af deze zomer om iets van de wereld te kunnen zien. In het Dordrechts Museum staat nu de tentoonstelling 'Wanderlust'. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen van Nederlandse kunstenaars die tussen 1800 en 1900 op reis gingen. "Ze gingen bijvoorbeeld naar Italië, Frankrijk of Noorwegen. Maar soms ook verder van huis, naar bijvoorbeeld Amerika," vertelt Quirine van der Meer Morh, medewerkster van het museum. "Nederlanders waren behoorlijk reislustig."
Marie Frenay | 20 juli 2022 09:30 | Aangepast op 20 juli 2022 09:25
Van punt A naar punt B reizen was in de negentiende eeuw nog niet zo makkelijk, vertelt Quirine. "Ze waren soms maanden onderweg om ergens te komen. De schilders waren erg onder de indruk van wat ze daar zagen en dat zie je nu terug in de tentoonstelling."

Zo is er niet alleen maar een landschap te zien van Italië, maar bijvoorbeeld ook een stukje cultuur van Egypte. We doen met Quirine een rondje door het museum, langs een aantal hoogtepunten van de tentoonstelling.
NoorwegenDe Dordtse Alexander Wüst reisde in de negentiende eeuw naar Noorwegen. "Hij en zijn familie waren enorm reislustig en vertrokken al snel naar de Verenigde Staten, New York. Daar groeide Wüst op en ontwikkelde hij zich als schilder. Na een tijdje kwam de kunstenaar weer terug in Dordrecht en mistte de grootsheid en de wilde natuur die hij in Amerika zag. Wat hij hier in Dordt mistte zocht hij daarna op in Noorwegen" Een van de schilderijen die hij daar gemaakt heeft hangt in het museum. Op het schilderij zijn woeste watervallen te zien. Hier leek hij erg van onder de indruk te zijn.
Watervallen in Noorwegen Dennis Koorevaar
Italië
"Tegenwoordig is het natuurlijk de favoriete reisbestemming van veel mensen, maar in de negentiende eeuw was Italië vooral een populaire plek voor kunstenaars. Het was eigenlijk de eerste plek die schilders bezochten. Het stond bekend als het land van de klassieke oudheid en mooie opgravingen. Kunstenaars gingen op zogenaamde 'grand-tours' om de schoonheid van het land te bewonderen." Quirine vertelt ook nog dat jonge kunstenaars vaak een studiebeurs kregen om hun reis te bekostigen. De Amsterdamse Pierre Louis Dubourcq was een uitzondering. "Hij was welgesteld en had zo'n studiebeurs niet nodig. Hij heeft daar ook een reisverslag van gemaakt, dus alles is terug te lezen. Uit dat reisverslag blijkt, dat Pierre Louis vooral gegrepen werd door de werking van het licht van de ondergaande zon." Dat is ook terug te zien in een van zijn schilderijen uit de tentoonstelling.
Italiaanse landschappen Dennis Koorevaar
Egypte
Tot slot staan we met Quirine bij een schilderij dat gemaakt werd in Caïro. "Dit is heel verfijnd geschilderd, met veel aandacht voor details en voor de schoonheid van de stad. Willem de Famars Testas uit Utrecht ging mee op een archeologische reis door Egypte. Hij was daar en viel voor de schoonheid van de architectuur en van de steden. En dat zie je terug in het schilderij. De kleine details van de gevel en het beeld van het straatleven. Dat was tafereel wat hij niet kende."
Straatbeeld in Caïro Dennis Koorevaar
Genoeg te zien dus in het Dordrechts Museum, beaamd Quirine. "We hoeven niet zelf op reis, maar in het Dordrechts Museum kun je heel de wereld over."

De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Rijksmuseum en te zien tot en met 8 januari 2023.

Meest gelezen

VVD: Onderzoek overlast asielzoekers

Ruud Elmendorp | 20 sep 2022 17:06

Man probeert vogel te pakken, valt uit boom en overlijdt

Annelot Bezemer | 24 sep 2022 11:43

Lees ook

Bijzonder huwelijksportret te zien in het Dordrechts Museum

Wie dinsdag in het Dordrechts Museum de trap bij de ingang oploopt, staat oog in oog met Johan de W...

'Het Dordrechts Museum is een pareltje van de stad': Peter Schoon blikt terug op 21 jaar directeurschap

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien ...

Herkansing voor omstreden kunstproject Rivier, Boot, Stad

Een nieuwe website en nieuwe plannen voor Rivier, Boot, Stad van kunstenaar Edward Clydesdale Thomso...

Gewoon Dordt: Geef ‘saaie en grauwe’ museumramen wat meer kleur

De ramen en de ingang van het Dordrechts Museum zijn maar saai en grauw, stelt Gewoon Dordt. De loka...

Philip Elzerman (80) overhandigt unieke The Zipps-gitaar aan Dordrechts Museum

Geef Het Dordt en HVC stonden afgelopen zomer in Wielwijk even met de mond vol tanden toen Philip El...

‘Mijn hart maakt een sprongetje’: Femke Hameetman is de nieuwe museumdirecteur

Vroeg in de ochtend, als het publiek zich nog niet in de ruimtes van het museum heeft verspreid en d...