Dordrecht, Netherlands

In het Dordrechts Museum kun je heel de wereld over

Je hoeft het eiland niet af deze zomer om iets van de wereld te kunnen zien. In het Dordrechts Museum staat nu de tentoonstelling 'Wanderlust'. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen van Nederlandse kunstenaars die tussen 1800 en 1900 op reis gingen. "Ze gingen bijvoorbeeld naar Italië, Frankrijk of Noorwegen. Maar soms ook verder van huis, naar bijvoorbeeld Amerika," vertelt Quirine van der Meer Morh, medewerkster van het museum. "Nederlanders waren behoorlijk reislustig."
Marie Frenay | 20 juli 2022 09:30 | Aangepast op 20 juli 2022 09:25
Van punt A naar punt B reizen was in de negentiende eeuw nog niet zo makkelijk, vertelt Quirine. "Ze waren soms maanden onderweg om ergens te komen. De schilders waren erg onder de indruk van wat ze daar zagen en dat zie je nu terug in de tentoonstelling."

Zo is er niet alleen maar een landschap te zien van Italië, maar bijvoorbeeld ook een stukje cultuur van Egypte. We doen met Quirine een rondje door het museum, langs een aantal hoogtepunten van de tentoonstelling.
NoorwegenDe Dordtse Alexander Wüst reisde in de negentiende eeuw naar Noorwegen. "Hij en zijn familie waren enorm reislustig en vertrokken al snel naar de Verenigde Staten, New York. Daar groeide Wüst op en ontwikkelde hij zich als schilder. Na een tijdje kwam de kunstenaar weer terug in Dordrecht en mistte de grootsheid en de wilde natuur die hij in Amerika zag. Wat hij hier in Dordt mistte zocht hij daarna op in Noorwegen" Een van de schilderijen die hij daar gemaakt heeft hangt in het museum. Op het schilderij zijn woeste watervallen te zien. Hier leek hij erg van onder de indruk te zijn.
Watervallen in Noorwegen Dennis Koorevaar
Italië
"Tegenwoordig is het natuurlijk de favoriete reisbestemming van veel mensen, maar in de negentiende eeuw was Italië vooral een populaire plek voor kunstenaars. Het was eigenlijk de eerste plek die schilders bezochten. Het stond bekend als het land van de klassieke oudheid en mooie opgravingen. Kunstenaars gingen op zogenaamde 'grand-tours' om de schoonheid van het land te bewonderen." Quirine vertelt ook nog dat jonge kunstenaars vaak een studiebeurs kregen om hun reis te bekostigen. De Amsterdamse Pierre Louis Dubourcq was een uitzondering. "Hij was welgesteld en had zo'n studiebeurs niet nodig. Hij heeft daar ook een reisverslag van gemaakt, dus alles is terug te lezen. Uit dat reisverslag blijkt, dat Pierre Louis vooral gegrepen werd door de werking van het licht van de ondergaande zon." Dat is ook terug te zien in een van zijn schilderijen uit de tentoonstelling.
Italiaanse landschappen Dennis Koorevaar
Egypte
Tot slot staan we met Quirine bij een schilderij dat gemaakt werd in Caïro. "Dit is heel verfijnd geschilderd, met veel aandacht voor details en voor de schoonheid van de stad. Willem de Famars Testas uit Utrecht ging mee op een archeologische reis door Egypte. Hij was daar en viel voor de schoonheid van de architectuur en van de steden. En dat zie je terug in het schilderij. De kleine details van de gevel en het beeld van het straatleven. Dat was tafereel wat hij niet kende."
Straatbeeld in Caïro Dennis Koorevaar
Genoeg te zien dus in het Dordrechts Museum, beaamd Quirine. "We hoeven niet zelf op reis, maar in het Dordrechts Museum kun je heel de wereld over."

De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Rijksmuseum en te zien tot en met 8 januari 2023.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...