Dordrecht, Netherlands

Jeuk en kriebels blijven uit: eikenprocessierups nog afwezig

Kriebels, kriebels en nog meer kriebels: de eikenprocessierups zorgde in voorafgaande jaren voor overlast. Maar de eikenprocessierups lijkt verdwenen. Waar is de processierups, en is de afwezigheid van de beruchte rups wel zo positief?
Marie Frenay | 12 augustus 2022 11:17 | Aangepast op 12 augustus 2022 11:17
Het insect trok veel aandacht in de media. Nederland werd overgenomen door de rups en dat veroorzaakte onrust. Maar dit jaar blijft die onrust uit, vertelt boswachter Joey Braat: “De rups zat vorig jaar op zijn piek. Het was een heel goed jaar voor de eikenprocessierups. Dit jaar was het best droog en het kan zijn dat de piek van de rupsen een beetje is gedaald.”

Een persoon die in aanraking komt met de haren van de rups kan een allergische reactie krijgen. Denk dan aan jeuk, een kriebelende keel, een loopneus, hoesten en kortademigheid. Dat maakt de rups tot een ongeliefde kruipsel onder Dordtenaren, en daarom wordt het beestje absoluut niet gemist.
Opluchting?
De afwezigheid van de eikenprocessierups is voor Dordtenaar weliswaar een opluchting, maar geldt dit ook voor de natuur? “Veel vogels eten deze soort rups. De rups zit vol met eiwitten die goed zijn voor de vogels”, vertelt boswachter Braat. Als het aantal rupsen keldert dan kan het aantal vogels ook gaan kelderen.

Wilgenstippelmot
Over het aantal vogels hoeven Dordtenaren zich voorlopig geen zorgen maken, want een andere ups heeft zijn opmars gemaakt. De larf van de wilgenstippelmot dient ook als voedsel voor de gevleugelde dieren. “Heel die wilgen waren ingepakt met een soort doek eroverheen. Bijna spookhuisachtig”, legt Braat uit. De bestippelde rups staat bekend om de webben die het maakt. In de lente zaten de wilgen bij de Merwelanden onder die webben. Hier maakten wij eerder een bericht over. Lees het hier.

Het is nog even afwachten welke rupsensoorten volgend jaar met zich meebrengt.

Lees meer over:

Eikenprocessierups|