Dordrecht, Netherlands

'John A. uit Zwijndrecht sleutelfiguur bij White Lives Matter', de actiegroep die racistische leuzen projecteerde op Erasmusbrug

Daniel S. en John A. worden verdacht van de projectie van discriminerende leuzen op de Erasmusbrug tijdens oud en nieuw. Privéfoto
Dat de twee onlangs opgepakte voormannen van de actiegroep White Lives Matter (WLM) de Erasmusbrug in Rotterdam uitkozen om racistische leuzen op te projecteren tijdens oud en nieuw, mag niet verbazen, zegt Jaap van Beek van het antifascistische onderzoekscollectief Kafka. "John A. komt uit Zwijndrecht. Rotterdam is zijn gebied. Dit is een hele actieve regio."
Dennis Koorevaar | 3 maart 2023 15:00 | Aangepast op 3 maart 2023 15:00
Vorige week arresteerde de politie de 24-jarige John A. uit Zwijndrecht en de 34-jarige Daniel S. uit het Zuid-Limburgse Landgraaf op verdenking van het projecteren van racistische leuzen met laserlicht op de Erasmusbrug. Zo verscheen onder meer de tekst: 'Vrolijk blank 2023' en 'WLM'.

De belangrijkste reden om juist daar de leuzen te tonen is dat de mediagenieke Erasmusbrug veel bekijks trok tijdens de jaarwisseling vanwege het nationale vuurwerk dat daar afgestoken zou worden en live op televisie zou worden uitgezonden. Hoewel de vuurwerkshow afgelast werd vanwege de harde wind, ging de uitzending wél door. Daardoor kwamen hun leuzen toch op tv. "Hun doel is om zoveel mogelijk exposure voor hun denkbeelden te creëren."

"Dat dit een actieve regio is, is onder andere te zien aan het grote aantal WLM-stickers met leuzen als 'white lives first' en 'make white children' dat in de openbare ruimte van de stad te zien is", zegt Van Beek. "Ze hebben in Rotterdam meer dan twintig keer door de hele stad heen stickers geplakt."

Kleine actiegroep
Van Beek weet niet veel, maar wel iets over de twee verdachten. "WLM is een kleine actiegroep die misschien zo'n honderd leden gemotiveerd heeft om actief te worden." Wel is volgens hem duidelijk dat de mannen uit Landgraaf en Zwijndrecht sleutelfiguren in de groep zijn.

In de periode dat de onderzoekers van Kafka hun pijlen richtten op WLM, bestudeerden ze veel videobeelden die geplaatst waren in de openbare WLM-chatgroep op Telegram. Ze verkondigen daarin hun standpunten.
"Op die video's waren ze anoniem te zien", zegt Van Beek. "Maar sommige leden hadden zichzelf niet voldoende onherkenbaar gemaakt. Daardoor zagen we wie erachter zaten."

Via een datalek van Facebook kreeg Kafka het telefoonnummer van Zwijndrechter John A. te pakken. "Ik heb hem gebeld om hem te confronteren met onze onderzoeksresultaten. De eerste keer was in de ochtend, maar hij nam niet op. De tweede keer belde ik aan het einde van de middag. Toen nam hij wel op. Daaruit leid ik af dat hij overdag waarschijnlijk werkt." Maar tot een gesprek kwam het toen niet. "Toen ik zei waarvoor ik belde, hing hij op."

In het Zwijndrechtse huis-aan-huisblad De Brug las Van Beek dat John A. geslaagd was voor de havo, richting Natuur en Techniek. Op Telegram zag Van Beek dat A. hardloopt en bokst.

Van Daniel S. uit Landgraaf weet Van Beek helemaal niets. "Behalve dan dat we denken dat hij de persoon is die achter een zekere Derpman zit, een WLM-activist die de macht over het land wil grijpen omdat de politiek volgens hem niet de juiste besluiten neemt."

In een podcast uit december 2022 vertelt Derpman volgens Van Beek dat hij in het verleden depressies had en deze heeft weten te bezweren 'door meditatie, sport en religieuze dingen'.

Bij de arrestatie van de twee werden een kruisboog en wapenonderdelen in beslag genomen. De wapenonderdelen waren gemaakt met een 3D-printer.

"In een video op Telegram zei Derpman dat hij een kruisboog heeft. Het kan bijna niet anders dan dat ze dezelfde persoon zijn. Hij komt uit de buurt van Landgraaf, praat met een zwaar Limburgs accent. Het moet hem zijn."

Terrorismelijst
WLM staat niet op de terrorismelijst van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid. De bankrekeningen van personen en organisaties die daarop staan, kunnen bevroren worden. Het is dan nagenoeg onmogelijk voor een organisatie geworden om haar activiteiten te financieren.

Voordat een organisatie of persoon op de lijst komt, moet de rechtbank eerst een veroordeling hebben uitgesproken. Daarna moet onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid er een besluit over nemen. Voorwaarde is ook dat het OM en de AIVD onderzoek naar de groepering of persoon gedaan hebben.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Erasmusbrug|Zwijndrecht|

Lees ook

Zwijndrechtse brug nacht dicht voor onderhoud

De Stadsbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht - Zwijndrechtse brug in de volksmond - is volgende week...

Bloemen bij winkelcentrum na dodelijke schietpartij op parkeerplaats, winkeliers pakken draad weer op

Terwijl het winkelend publiek druk bezig is met de zaterdagboodschappen, wordt Zwijndrecht opgeschri...

Verdachte dodelijk drama Zwijndrecht Minh V. drie maanden langer vast, twee tipgevers delen beloning van 30.000 euro

De 49-jarige Minh Nghia V., uit Dordrecht die verdacht wordt van de moord op de 66-jarige vrouw Mich...

Zo'n 150 man aanwezig bij solidariteitswandeling voor Oekraïne

Zo’n 150 mensen liepen dinsdagavond mee tijdens de solidariteitswandeling in Zwijndrecht. Dit dede...

Zwembad de Devel officieel geopend

Zwembad De Devel in Zwijndrecht werd afgelopen zaterdag officieel geopend. Het bad was eind december...

‘Landverraders’: Verkiezingsposter beplakt in Zwijndrecht

Een zwart getekend snorretje op het gezicht van een lijsttrekker of een zelf getekende bril. Het kom...