Dordrecht, Netherlands

Jongeren op de voorgrond bij Indië-herdenking: 'Belangrijk dat er open over gepraat wordt'

Een zingende Luca Conradi tijdens de herdenking Corrado Francke
Muziek, gedichten, toespraken en twee minuten stilte vormden maandagavond de Indië-herdenking in de Trinitatiskapel in Dordrecht. De herdenking bracht verschillende generaties Indonesische Nederlanders en hun familie samen, onder wie veel jongeren. "Ik vind het heel belangrijk dat er open eerlijk over gepraat wordt", stelt de 24-jarige Luca Conradi.
Corrado Francke | 16 augustus 2022 15:30 | Aangepast op 16 augustus 2022 15:14
Met twee nummers bracht de zangeres een ode aan haar oma. "Ik was al heel jong bezig met mijn muziek, maar ook met mijn familiegeschiedenis. Mijn oma is overleden toen ik twaalf was en in die periode ben ik daarover na gaan denken. Ik kan moeilijk mijn emotie uiten in woorden, maar wel in muziek."

Luca hoopt dat de boodschap van maandagavond, 'Altijd gevangen, nooit bevrijd', ook bij andere en jongere generaties belandt. "Ik snap dat het ontzettend lastig is, want het is natuurlijk een traumatische ervaring voor sommige mensen. Ik hoop dat er in de toekomst wat meer aandacht aan besteed wordt en dat heel Nederland iets van deze herdenking weet."
Op haar veertiende vond ze de 'Indo's be like'-pagina op Facebook met veel jongeren die dezelfde nieuwsgierigheid als Luca delen. "Daar werden vooral plaatjes gestuurd over Indische dingetjes, maar er werd ook veel gepraat over waar onze ouders vandaan komen. Daar gingen we over sparren en dat is heel fijn dat je daarover kan praten.

Humor
In de inleiding van haar tweede nummer kon ook een beetje humor niet ontbreken. "Dat was wel even goed, want anders werd het te emotioneel en trok ik het ook niet", lacht ze.

Ook organisator Vera Andreas ziet dat dit onderwerp enorm speelt bij jongeren in de Indische gemeenschap. "Het waren heel aangrijpende en mooie toespraken", blikt Andreas terug op de herdenking die ze omschrijft als 'een stukje erkenning en herkenning'.

Tranen
Inge Stern, uit de eerste generatie, droeg twee gedichten voor die haar moeder had geschreven. Ze moest daarbij wat tranen wegpinken. "Je ziet echt hoe dat toen speelde", benadrukt Andreas.

Daarom vond ze het belangrijk dat verschillende generaties een podium kregen. "We moeten hun aan het woord laten, want zo kunnen ze het een plekje geven. We willen dit heel graag blijven doen."
Burgemeester Wouter Kolff hield ook een toespraak Corrado Francke

Lees meer over:

herdenking|Indiëherdenking|

Lees ook

Raad unaniem: aandacht voor Joodse cultuur bij herontwikkeling Grote Markt

'Slechts een plaquette' in het centrum herinnert de Dordtenaren aan de Joodse gemeenschap die ooit e...

Dordrecht herdenkt slachtoffers van de Holocaust

Dordrecht stond donderdagavond stil bij de slachtoffers van de Holocaust (ook wel Shoah). Deze avond...

Omgekomen militairen herdacht bij Artilleriemonument in Dubbeldam

In Dubbeldam werden zaterdag de militairen herdacht van het 14e Regiment Artillerie, die in 1940 bij...

Dordtse veteraan Piet van Huizen overleden (92)

Als op de eerste zondag van mei bij het Indië-monument op de Essenhof stilgestaan werd bij de solda...

Herdenking van gebroeders De Witt op komst: wat weet Dordt nog van ze?

Bij het standbeeld op de Visbrug is zaterdag de herdenking van Johan en Cornelis de Witt. Maar weten...

Muziek, gedichten en toespraken tijdens herdenking moord broers De Witt

Op de Visbrug vond afgelopen zaterdag voor de zesde keer de herdenking van de moord op de broers De ...