Dordrecht, Netherlands

Julia Teekens werd geteisterd door een man vanuit een auto; hoe is het een jaar later met haar?

"Je bent echt een hele mooie vrouw, maar ik wil je even naast me in de auto. Ik vind dat leuk." Dat waren de woorden van een man die Julia Teekens 's avonds op straat achtervolgende. Hoewel Julia aangaf niet te willen, probeerde hij haar over te halen met geld. Dit incident gebeurde ongeveer een jaar geleden. Julia heeft in dat jaar niet stilgezeten en wil korte metten maken met straatintimidatie.
Stephanie Roggekamp | 19 mei 2022 12:06 | Aangepast op 19 mei 2022 12:06
Tal van telefoontjes met de politie en gemeente heeft het haar het afgelopen jaar gekost. Ze wilde dat de gemeente naar haar ging luisteren en dat de politie de aanklachten van straatintimidatie serieuzer zou nemen. Kort gezegd: het straatbeeld moest veranderen. Maar of dat is gelukt? "Ik denk dat dit een stap in de goede richting is geweest", vertelt Julia. Ze merkt dat er ondertussen meer aandacht voor het onderwerp is.

Veel vrouwen staan er volgens Julia nu meer bij stil wanneer ze iets niet leuk vinden. "Ze beseffen dat ze er iets tegen mogen doen." Helaas ziet ze wel dat het probleem bij vrouwen blijft liggen. Zij moeten leren van zich af te bijten, terwijl mannen nauwelijks worden geïnformeerd. "Toch blijft het wel een prettig idee dat vrouwen beseffen dat ze ergens van wat mogen vinden. En", geeft ze aan. "Ik zie wel dat sommige mannen nu hun vrienden gaan aanspreken. Dat is echt wel positief."


De gemeente had vorig jaar al aangegeven om in januari met een campagne over straatintimidatie naar buiten te komen. De campagne liet echter op zich wachten. Toen RTV Dordrecht de gemeente ernaar vroeg, gaven ze aan te willen wachten met de informatie tot aan de lancering van de campagne. Dat moet ergens in de komende weken plaatsvinden.

"Ik hoop dat al die kleine stappen die we nu zetten, er uiteindelijk voor zorgen dat iedereens ogen worden geopend. Iedereen moet immers veilig over straat kunnen." Zelf voelt ze zich wel veiliger op straat, maar of dat ook daadwerkelijk door de veiligheid komt? "Ik heb echt nog wel momenten gehad dat ik me niet veilig voelde. Maar", vervolgt ze: "zelf ben ik veel krachtiger in mijn schoenen gaan staan. Ik weet nu dat als er iets gebeurt, ik altijd kan proberen er wat aan te doen."

Benieuwd hoe Julia zelf een campagne over straatintimidatie zou aanpakken? Bekijk het hier:

Lees ook

Dordrecht start publiekscampagne tegen straatintimidatie: 'Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in onze stad'

De gemeente Dordrecht wil de overlast van (seksuele) straatintimidatie voorkomen en aanpakken. Samen...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Straatintimidatie, daar kan je naar fluiten!

Julia Teekens kreeg vorig jaar te maken met straatintimidatie, sindsdien vecht zij terug tegen bedre...

Fluiten naar straatintimidatie; gemeente komt met een app

"Twee derde van de mensen heeft er op de een of andere manier mee te maken." Wethouder Marc Merx lan...

Korte film 'Gun je mij' laat zien wat straatintimidatie met je doet

Voor de gemeente Dordrecht is straatintimidatie onacceptabel en daarom publiceerde zij vrijdag de ko...

Film over straatintimidatie zondag op TV Dordrecht

De gemeente Dordrecht vindt straatintimidatie onacceptabel en liet over dit onderwerp een korte film...