Dordrecht, Netherlands

Kijk even naar boven: gedeeltelijke zonsverduistering te zien!

Een bijzonder schouwspel dinsdag aan het einde van de morgen en begin van de middag. De maan schuift gedeeltelijk voor de zon. Sterrenwacht Mercurius opent daarom speciaal de deuren.
Marjolein Vos | 25 oktober 2022 10:50 | Aangepast op 25 oktober 2022 10:50
De eclips begint even na 11.00 uur. Rond 12.00 uur is de eclips maximaal, dat wil zeggen: dan zal de maan zo’n 33 % van de zon afdekken. “Dit is te weinig om het merkbaar donker te laten worden, maar meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog (met bescherming)”, laat de Sterrenwacht weten. “Je kunt alleen veilig naar de gedeeltelijke verduistering kijken met een eclipsbrilletje, een speciale zonnetelescoop óf met verduisteringsfolie voor je cameralens (of verrekijker). Zonder deze kwaliteitsfilters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen.”

Bij de Sterrenwacht kun je via een speciale telescoop naar het verschijnsel kijken. Of via een eclipsbrilletje, dat daar te koop is.
Rond 13.00 uur is de gedeeltelijke eclips weer voorbij. Dan moeten we in Europa tot 29 maart 2025 wachten voor dit weer plaatsvindt. Pas in 2142 is er in Nederland weer te totale zonsverduistering te zien.

Lees meer over:

zon|sterrenwacht|eclips|

Lees ook

Gaas in Dordtse dijk: de bever rukt op

In de dijk langs de Merwelanden ter hoogte van de Sterrenwacht komt een ondergronds gaasscherm. Dit ...