Dordrecht, Netherlands

Koe van Cuyp vindt plek op verborgen landje van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen

Diep verscholen in de Dordtse Biesbosch heeft een koe van schilder Aelbert Cuyp een plekje gevonden op het landje rond het vakantiehuis van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. Aan de rand van de Beneden Merwede bij het markante historische buitenhuisje trekt de geschilderde koe de aandacht van passerende vissers en wat plezierjachtjes.
Ingrid de Groot | 26 juli 2022 17:00 | Aangepast op 26 juli 2022 16:43
Het stel viel als een blok voor het oer-Hollandse dier, dat wekenlang als stukje kunst in de binnenstad van Dordrecht stond. Het Dordrechts Museum had de koe en ander vee in de stad neergezet om bezoekers te verleiden de tentoonstelling Licht van Cuyp te bezoeken.
Al snel werd het Dordrechts Museum bestookt met vragen van Dordtenaren die dolgraag een van de kunstwerkjes wilden hebben na de expositie. "We kregen veel mailtjes en telefoontjes", schetst museumdirecteur Femke Hameetman, die besloot de geschilderde dieren inderdaad weg te geven na een verloting. Daarbij werd wel een donatie gevraagd. Naar eigen inzicht en draagkracht. Voor het goede doel. Het vee - koeien, schapen, lammetjes - kwam terecht in tuinen en in woningen. Bij particulieren én bij instanties en bedrijven.

"De tentoonstelling is tot stand gekomen met gemeenschapsgeld, we wilden daarom ook iets teruggeven aan de gemeenschap", aldus Hameetman. Dinsdag werd de opbrengst, een cheque van 670 euro, op stadsboerderij Weizigt overgedragen aan Mirjam Addiks, directeur van streekdierentehuis Louterbloemen in Dordrecht. "Super", zei Addiks en vertelde dat het geld voor het asiel juist nu goed van pas komt. In Louterbloemen is het namelijk spitsuur. In het hart van de zomervakantie, ná de coronacrisis worden momenteel extreem veel huisdieren op straat gedumpt. "Konijnen, schildpadden, cavia 's en katten," somt Addiks op. Het asiel zit nokvol. ,,We hebben besloten het geld te gebruiken voor medicamenten voor onze dieren die dat nodig hebben."
Joop Mikx en stadsdichter Marieke van Leeuwen waren ondertussen dinsdag gastvrij. 's Ochtendsvroeg, in een klein motorbootje, met een stevige plensbui onderweg, werden medewerkers van RTV Dordrecht door Joop Mikx naar het monumentale vakantiehuisje gevaren om de koe van Cuyp te bewonderen in de tuin. ,,Een plaatje", aldus voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. ,,Dit is echt heel mooi geschilderd,´ wijst ze.

In het huisje pruttelde de koffie is het uitzicht op de rivier vredig. En was na de regenbui de kachel met houtvuur aangestoken. Buiten in de tuin onder de nadruppelende fruitbomen ligt de Koe van Cuyp. "Zulke koeien staan hier in het echt ook buiten, achter het hek. De koe van Cuyp hóórt hier", zegt Marieke van Leeuwen.

In weer en wind blijft de koe van Cuyp voorlopig in de tuin staan. Hij kan wel tegen een stootje, zegt Joop Mikx. ,,In de stad stond het al maanden buiten. Maar wellicht zetten we hem in de herfst in de schuur, op stal." De geschilderde koe kan dan in het voorjaar weer naar buiten.

Lees meer over:

Dierenasiel|Dordrechts Museum|

Lees ook

Horeca en cultuursector weer open: 'Het is een meer dan heugelijke dag'

Met een bezoek aan het museum en bij een horecazaak een broodje en een kop koffie halen zijn de dage...

Bewoners Albert Cuypstraat ontdekken achtergrond van kunstschilder tijdens gratis museumbezoek

Veel mensen denken dat de oorsprong van Albert Cuyp in Amsterdam ligt. De schilder dankt vandaag de ...

Tjalk van 'Rivier, boot, stad' aangekomen na tocht door de Dordtse straten

Na een urenlange sleep- en sloopklus is de tjalk van het kunstproject 'Rivier, boot, stad' aangekome...

Tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' verlengd, Dordrechts Museum weer open

De tentoonstelling over Dordtenaar Aelbert Cuyp in het Dordrechts Museum is verlengd. 'In het licht ...

Niek Hendrix wint kunstprijs De Scheffer met eigen versie van topwerk uit Dordrechts Museum

Niek Hendrix heeft de nationale kunstprijs De Scheffer 2022 gewonnen. Die prijs is bedoeld als stimu...

Nieuwe tekeningen te zien bij tentoonstelling Wanderlust

In het Dordrechts Museum is op dit moment de tentoonstelling Wanderlust te bezoeken. Met meer dan 1...