Dordrecht, Netherlands

Koe van Cuyp vindt plek op verborgen landje van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen

Diep verscholen in de Dordtse Biesbosch heeft een koe van schilder Aelbert Cuyp een plekje gevonden op het landje rond het vakantiehuis van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. Aan de rand van de Beneden Merwede bij het markante historische buitenhuisje trekt de geschilderde koe de aandacht van passerende vissers en wat plezierjachtjes.
Ingrid de Groot | 26 juli 2022 17:00 | Aangepast op 26 juli 2022 16:43
Het stel viel als een blok voor het oer-Hollandse dier, dat wekenlang als stukje kunst in de binnenstad van Dordrecht stond. Het Dordrechts Museum had de koe en ander vee in de stad neergezet om bezoekers te verleiden de tentoonstelling Licht van Cuyp te bezoeken.
Al snel werd het Dordrechts Museum bestookt met vragen van Dordtenaren die dolgraag een van de kunstwerkjes wilden hebben na de expositie. "We kregen veel mailtjes en telefoontjes", schetst museumdirecteur Femke Hameetman, die besloot de geschilderde dieren inderdaad weg te geven na een verloting. Daarbij werd wel een donatie gevraagd. Naar eigen inzicht en draagkracht. Voor het goede doel. Het vee - koeien, schapen, lammetjes - kwam terecht in tuinen en in woningen. Bij particulieren én bij instanties en bedrijven.

"De tentoonstelling is tot stand gekomen met gemeenschapsgeld, we wilden daarom ook iets teruggeven aan de gemeenschap", aldus Hameetman. Dinsdag werd de opbrengst, een cheque van 670 euro, op stadsboerderij Weizigt overgedragen aan Mirjam Addiks, directeur van streekdierentehuis Louterbloemen in Dordrecht. "Super", zei Addiks en vertelde dat het geld voor het asiel juist nu goed van pas komt. In Louterbloemen is het namelijk spitsuur. In het hart van de zomervakantie, ná de coronacrisis worden momenteel extreem veel huisdieren op straat gedumpt. "Konijnen, schildpadden, cavia 's en katten," somt Addiks op. Het asiel zit nokvol. ,,We hebben besloten het geld te gebruiken voor medicamenten voor onze dieren die dat nodig hebben."
Joop Mikx en stadsdichter Marieke van Leeuwen waren ondertussen dinsdag gastvrij. 's Ochtendsvroeg, in een klein motorbootje, met een stevige plensbui onderweg, werden medewerkers van RTV Dordrecht door Joop Mikx naar het monumentale vakantiehuisje gevaren om de koe van Cuyp te bewonderen in de tuin. ,,Een plaatje", aldus voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. ,,Dit is echt heel mooi geschilderd,´ wijst ze.

In het huisje pruttelde de koffie is het uitzicht op de rivier vredig. En was na de regenbui de kachel met houtvuur aangestoken. Buiten in de tuin onder de nadruppelende fruitbomen ligt de Koe van Cuyp. "Zulke koeien staan hier in het echt ook buiten, achter het hek. De koe van Cuyp hóórt hier", zegt Marieke van Leeuwen.

In weer en wind blijft de koe van Cuyp voorlopig in de tuin staan. Hij kan wel tegen een stootje, zegt Joop Mikx. ,,In de stad stond het al maanden buiten. Maar wellicht zetten we hem in de herfst in de schuur, op stal." De geschilderde koe kan dan in het voorjaar weer naar buiten.

Lees meer over:

Dierenasiel|Dordrechts Museum|

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...