Dordrecht, Netherlands

Koe van Cuyp vindt plek op verborgen landje van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen

Diep verscholen in de Dordtse Biesbosch heeft een koe van schilder Aelbert Cuyp een plekje gevonden op het landje rond het vakantiehuis van Joop Mikx en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. Aan de rand van de Beneden Merwede bij het markante historische buitenhuisje trekt de geschilderde koe de aandacht van passerende vissers en wat plezierjachtjes.
Ingrid de Groot | 26 juli 2022 17:00 | Aangepast op 26 juli 2022 16:43
Het stel viel als een blok voor het oer-Hollandse dier, dat wekenlang als stukje kunst in de binnenstad van Dordrecht stond. Het Dordrechts Museum had de koe en ander vee in de stad neergezet om bezoekers te verleiden de tentoonstelling Licht van Cuyp te bezoeken.
Al snel werd het Dordrechts Museum bestookt met vragen van Dordtenaren die dolgraag een van de kunstwerkjes wilden hebben na de expositie. "We kregen veel mailtjes en telefoontjes", schetst museumdirecteur Femke Hameetman, die besloot de geschilderde dieren inderdaad weg te geven na een verloting. Daarbij werd wel een donatie gevraagd. Naar eigen inzicht en draagkracht. Voor het goede doel. Het vee - koeien, schapen, lammetjes - kwam terecht in tuinen en in woningen. Bij particulieren én bij instanties en bedrijven.

"De tentoonstelling is tot stand gekomen met gemeenschapsgeld, we wilden daarom ook iets teruggeven aan de gemeenschap", aldus Hameetman. Dinsdag werd de opbrengst, een cheque van 670 euro, op stadsboerderij Weizigt overgedragen aan Mirjam Addiks, directeur van streekdierentehuis Louterbloemen in Dordrecht. "Super", zei Addiks en vertelde dat het geld voor het asiel juist nu goed van pas komt. In Louterbloemen is het namelijk spitsuur. In het hart van de zomervakantie, ná de coronacrisis worden momenteel extreem veel huisdieren op straat gedumpt. "Konijnen, schildpadden, cavia 's en katten," somt Addiks op. Het asiel zit nokvol. ,,We hebben besloten het geld te gebruiken voor medicamenten voor onze dieren die dat nodig hebben."
Joop Mikx en stadsdichter Marieke van Leeuwen waren ondertussen dinsdag gastvrij. 's Ochtendsvroeg, in een klein motorbootje, met een stevige plensbui onderweg, werden medewerkers van RTV Dordrecht door Joop Mikx naar het monumentale vakantiehuisje gevaren om de koe van Cuyp te bewonderen in de tuin. ,,Een plaatje", aldus voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. ,,Dit is echt heel mooi geschilderd,´ wijst ze.

In het huisje pruttelde de koffie is het uitzicht op de rivier vredig. En was na de regenbui de kachel met houtvuur aangestoken. Buiten in de tuin onder de nadruppelende fruitbomen ligt de Koe van Cuyp. "Zulke koeien staan hier in het echt ook buiten, achter het hek. De koe van Cuyp hóórt hier", zegt Marieke van Leeuwen.

In weer en wind blijft de koe van Cuyp voorlopig in de tuin staan. Hij kan wel tegen een stootje, zegt Joop Mikx. ,,In de stad stond het al maanden buiten. Maar wellicht zetten we hem in de herfst in de schuur, op stal." De geschilderde koe kan dan in het voorjaar weer naar buiten.

Lees meer over:

Dierenasiel|Dordrechts Museum|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Eilandleven: Big Rivers 2023 en ‘doorkijkje’

Deze donderdag in 'Eilandleven’ het optreden van het Dylan Vos Quartet tijdens Big Rivers 2023 en ee...

Deze maandag op TV Dordrecht: dubbel zoveel kunst

Met tal van musea en galeries barst het in Dordrecht van de kunst. Maandag 4 september na het nieuws...

Dierenpensions in Nederland overvol, Louterbloemen geen uitzondering

Het dierenpension van Louterbloemen is voor de zomerperiode al volgeboekt, en daarmee is het Dordtse...

'Een schilderij waarin je iedere keer iets anders ziet'

Samuel van Hoogstraten werd zo'n 400 jaar geleden geboren in Dordrecht. Nu is hij bekend als een van...

Kunstwerk 'Eigen Schuld' verkocht voor exact de studieschuld van de kunstenaar: 45.879,40 euro

Het is hem gelukt. Kunstenaar Mart Veldhuis verkocht zijn wandtapijt voor €45.879,40. Dat bedrag is ...

Dordrechts Museum presenteert nieuwe tentoonstelling over het alledaagse

Het Dordrechts Museum opent een tentoonstelling over alledaagse dingen en gewoontes, maar dan op een...