Dordrecht, Netherlands

Mark Rutte komt zondag naar Dordt: “We laten hem zien hoe trots we zijn op onze stad”

Rutte gaat zondag in gesprek met ondernemers ©RTV Dordrecht
Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Deze keer voor de Provinciale Staten- en de Waterschapsverkiezingen. Om de kiezers daar warm voor te maken, komt de minister-president aanstaande zondag 5 maart naar onze stad. In Dordt geeft hij het startsein van de landelijke campagne van de VVD.
Marjolein Vos | 2 maart 2023 11:34 | Aangepast op 2 maart 2023 11:34
En daar is de lokale afdeling van de partij maar wat blij mee. “Het is natuurlijk niet voor niets dat hij naar Dordt komt. We zijn de afgelopen tijd hartstikke goed bezig. We zijn bij de afgelopen verkiezingen de grootste geworden hier”, vertelt Axel Broekhuizen. “En dat is het algemene secretariaat van de partij ook opgevallen.” Broekhuizen is al jarenlang actief binnen de lokale VVD, maar staat nu ook op plek 6 op de kieslijst voor de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Hij heeft Rutte een paar keer ontmoet en het contact is goed. “Maar het is niet zo dat ik hem een appje kan sturen en zegen: Dordt is te gek, kom eens langs.” Vanuit het secretariaat van de VVD is gevraagd of Rutte zondag in Dordrecht de aftrap van de landelijke campagne kan geven. Om zo ook een slinger te geven aan de lokale campagne. Naast Broekhuizen is ook Bertine Veenhuizen in de race: ze staat op plek 4 voor de VVD bij de Waterschapsverkiezingen, waar 15 maart ook voor gestemd wordt.
Axel Broekhuizen staat op plek 6 op de kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen ©Friso Keuris
Aandacht voor lokale ondernemers
Rutte begint zijn bezoek aan onze stad zondag met een toespraak op de Visbrug, die voor 13.30 uur gepland staat. Daarna gaat hij de stad in om in gesprek te gaan met ondernemers maar ook met toevallige passanten. Broekhuizen heeft zelf twee winkels uitgekozen waar Rutte langs gaat. “Het is de bedoeling om het MKB in de stad te laten stralen. Eerst gaat hij naar Bakkerij Samen, gerund door twee mensen die elkaar in Dordt hebben ontmoet, maar hier gekomen zijn als vluchteling. Een mooi voor beeld van ondernemersschap: ‘hup, schouders eronder, we maken er iets moois van’.” Daarna stap de Minister-President binnen bij Hallo Dordt, waar allerlei producten met naam en beeldtenis van de stad verkocht worden. “Daar zijn ze trots op Dordt en ik vind dat we dat als inwoners ook vaker mogen zeggen”, meent Broekhuizen.

Broekhuizen hoopt iets van die trotsheid die hij zelf voelt voor de stad door te kunnen geven als hij daadwerkelijk gekozen wordt en plaats kan nemen in de Provinciale Staten. “We zijn hier zo goed bezig. Kijk eens naar wat we bijvoorbeeld met de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark hebben opgebouwd. Ik wil ervoor zorgen dat Dordrecht echt een hotspot wordt voor Nederland op het gebied van innovatie. Dat kan er in de toekomst ook voor zorgen dat er meer mensen naar Dordt komen, die het fijn vinden om hier te wonen.”
Rutte tijdens een bezoek aan Dordrecht en de regio in 2019 ©RTV Dordrecht
Rutte in Dordt
Rutte brengt niet alleen een bezoek aan Dordt. Ook VVD-kopstukken Edith Schippers (lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Sophie Hermans (fractievoorzitter Tweede Kamer) en Jeannette Baljeu (gedeputeerde van Zuid-Holland) sluiten zich aan bij het programma, dat in totaal ongeveer anderhalf uur gaat duren.
Voor de minister-president is het niet de eerste keer dat hij onze stad aandoet. Zo nam hij in 2019 een kijkje bij de Duurzaamheidsfabriek. Dat bezoek maakte onderdeel uit van een toer langs verschillende steden in de regio. Centraal stonden de de samenwerking tussen de verschillende gemeenten, de innovatiekracht van de regio en de toekomst van het gebied.
Bekijk hier hoe dat eraan toe ging.

Lees ook

Veel laadpalen buiten werking; 'Gebrek aan communicatie'

In Dordrecht staan er honderden laadpalen. Een groot deel van die palen zijn van Allego. En daarvan ...

Via Cultura Live: Jongeren verkiezingsdebat 2023

Met de verkiezingen voor de deur organiseerden Da Vinci College, Dordtse Jongerenraad, de gemeente D...

Politici voor het eerst in debat richting Provinciale Statenverkiezingen

Op 15 maart kunnen we onze stem gaan uitbrengen voor de Provinciale Staten en het waterschap. In de ...

GroenLinks wint verkiezingen op Dalton Lyceum

Voor een deel van de leerlingen van het VWO is het de eerste keer dat ze naar de stembus mogen. Rede...

Jongeren in stevig debat met politici: 'Onmogelijk om op mezelf te gaan wonen'

Het openbaar vervoer, discriminatie en de natuur: allerlei kwesties die jongeren belangrijk vinden r...

VVD en VSP: ‘Positieve discriminatie is ook discriminatie’

De VVD en de Verenigde Seniorenpartij willen niet dat de gemeente voorkeursbeleid gaat voeren bij b...